Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Aston Martin: "We kunnen het Red Bull en Mercedes lastig maken"

Vanaf 2021 zien we de groene kleuren van Aston Martin terug op de Formule 1-grid. Het team, tot dit seizoen bekend als Racing Point, wil hoge ogen gaan gooien in de Formule 1. Lawrence Stroll, eigenaar van de autofabrikant en het bijbehorende Formule 1-team, heeft grote doelen voor ogen en gaat voor het maximaal haalbare. Hij wil met Mercedes en Red Bull in gevecht, zo vertelt hij in gesprek met RacingNews365.

Begin vorig jaar nam Lawrence Stroll, een van de eigenaren van Racing Point, autofabrikant Aston Martin over. 1+1 werd 3 en al snel maakte hij bekend dat hij van Racing Point een Formule 1-fabrieksteam wilde gaan maken. Per 2021 zullen we dan ook de naam Aston Martin, dat de afgelopen jaren al als Red Bull-sponsor schitterde, weer als team terugzien in de Formule 1. In aanloop naar het seizoen sprak RacingNews365 exclusief met de teameigenaar, Lawrence Stroll, die vol goede moed en met grote ambities aan het nieuwe Formule 1-avontuur begint. We vroegen hem ten eerste naar zijn doelen voor de komende jaren. "Ten eerste om de naam Aston Martin weer terug te brengen naar de Formule 1. De terugkeer is de grootste gebeurtenis in de Formule 1 in de laatste decennia. Het is niet zomaar een klein, nieuw teampje, het is een autofabrikant met 107 jaar aan historie, dat wereldwijd wordt herkend als een van de leiders op het gebied van luxe en high performance wagens." Want bij Aston Martin gaat het al jaar en dag om racen: "De geschiedenis van het bedrijf, het DNA van deze autofabrikant, het draait daarbij allemaal om racen. 107 jaar geleden racete het team al. Zo ver gaat het terug. In 1959 wonnen we Le Mans en de wortels van dit bedrijf, het DNA, alles draait hier om racen", benadrukt hij nogmaals. "Het maakt me trots om Aston Martin weer terug te laten keren in de Formule 1." Dat de plannen van Aston Martin in de Formule 1 groots zijn, moge dan ook duidelijk zijn. Als zakenman gaat Stroll voor niets minder dan het hoogst haalbare. "Mijn plannen en mijn ambities heb ik vanaf dag één duidelijk gemaakt toen ik de voorzitter van Aston Martin werd. Sinds ik in april 2020 ben gestart heb ik de autofabrikant al op monumentale wijze getransformeerd en je kan tevens zeggen dat het Formule 1-team vorig jaar ook zo’n transformatie heeft doorgaan." "We zijn het seizoen als vierde geëindigd", vervolgt hij. "Terwijl we naar mijn mening de derde plek hadden verdiend. We hadden wat pech, met wat ploffende motors tijdens de laatste races. Ondanks dat hebben we bewezen dat we een team zijn die het gevecht met de grote jongens aan kan gaan. Door de deal met onze nieuwe titelsponsor Cognizant kunnen we de strijd nog harder aan gaan." Interview gaat verder onder de afbeelding.

Lawrence Stroll had zo zijn redenen om van Racing Point het Aston Martin fabrieksteam te maken. "Ten eerste is de Formule 1 een geweldig marketingplatform. Voor ons als autofabrikant was het een no brainer. Elk ander bedrijf waar ik de eigenaar van ben geweest, daar werd ik eigenaar om te winnen. Winnen heeft in Formule 1 echter meerdere betekenissen. Het vorige seizoen was voor ons een overwinning, al finishten we helaas als vierde en niet als derde. Maar als je ziet waar we vandaan kwamen, dan was het gewoon een overwinning." Is Stroll er dan echt van overtuigd dat hij het in de toekomst op kan nemen tegen teams als Mercedes en Red Bull? Wat houdt succes voor hem en Aston Martin in? "We willen vanaf dit jaar regelmatig op het podium staan en een paar races winnen. Afgelopen jaar zagen we al dat we daar toe in staat zijn. We willen op de deur kloppen van de tweede plaats en een sterk derde team zijn. Dat zou komend seizoen voor ons betekenen dat we aan het winnen zijn." "Afgelopen seizoen bevonden we onszelf al een beetje in die positie. We hebben echter wat pech gehad, maar dat hoort natuurlijk bij racen. We zullen komend seizoen nog sterker terugkomen dan vorig jaar, toen we al een grote sprong voorwaarts hebben gemaakt", zo is Stroll zeker van zijn en Aston Martins zaak. Aan de motivatie van zijn team zal het in ieder geval niet liggen. "Ik kan niet in woorden uitdrukken hoe gemotiveerd de 500 mensen in de fabriek zijn nu we Aston Martin zijn. Simpele dingen als de naam bij de ingang veranderen en het uitdelen van nieuwe bedrijfskleding. Iedereen praat over de nieuwe kleuren en iedereen heeft daardoor een nog hogere versnelling gevonden. Het werkt echt heel motiverend, dat voel je gewoon." Of er echt met Mercedes kan worden gevochten, dat valt nog te bezien. Op de hele korte termijn verwacht Stroll senior dat in ieder geval nog niet. Maar in de toekomst is alles mogelijk. "Denk ik dat we Mercedes kunnen verslaan? Zeker niet komend jaar, daar zijn we gewoon erg realistisch in. Maar door de nieuwe regels die in 2022 worden ingevoerd moet het veld dichter op elkaar komen te staan. Of dat echt zo gaat zijn, dat moeten we nog zien. Als het echter uitpakt zoals men hoopt, dan denk ik dat we Mercedes, Red Bull en Ferrari het lastig kunnen maken." Met medewerking van Dieter Rencken .

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'