Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Mexico 2022

Bandenfluisteraar Verstappen legt concurrentie het zwijgen op tijdens GP Mexico

De concurrentie had snode plannen voor aanvang van de Mexicaanse Grand Prix, maar Max Verstappen reed ze tijdens een ijzersterke race allemaal zoek.

Met Max Verstappen voor de beide Mercedessen ging de GP van Mexico van start. De beide Red Bulls stonden daarbij op de zachte band, terwijl de beide Mercedessen op de gele medium band van start ging. Het lange rechte stuk richting de eerste bocht stond in het teken van slipstreamen, waarbij Verstappen de leiding wist te behouden.

De Mercedessen waren aan het knokken waarvan Sergio Perez profiteerde door George Russell te passeren. Verstappen wist dat hij zijn zachte banden goed moest managen en in theorie in de openingsfase een voordeel moest hebben ten opzichte van Hamilton. Het gat werd niet getrokken, waarbij de Hamilton binnen de twee seconden wist te blijven.

Actie op de baan viel er in de openingsfase niet te beleven. Achter het leidende duo haakte Perez aan, maar de Mexicaan wist geen druk te zetten op Hamilton. Russell, Carlos Sainz en Charles Leclerc maakten de top zes compleet. Hamilton won per ronde enkele tienden door de tow die hij kreeg van Verstappen, maar de Nederlander wist niet om het gat te vergroten tot minimaal twee seconden om de tow te breken.

Na vijftien ronden slaagde Verstappen er eindelijk in om het gat boven de twee seconden te krijgen en wist enkele tienden weg te lopen, maar Hamilton brak niet. Wachten was op de stop van Verstappen, waarbij Red Bull wilde proberen om deze zo lang mogelijk uit te stellen. Mercedes was van plan om eenstopper te maken, iets dat Verstappen alleen zou kunnen door minimaal 25 ronden te rijden op zijn zachte band.

De banden van Verstappen hadden het zwaar aan het einde van zijn stint waardoor Hamilton het gaatje weer wist te dichten. Sein voor Red Bull om Verstappen bij het ingaan van ronde 26 naar binnen te halen. Hierdoor kwamen de beide Mercedessen aan de leiding te liggen. Verstappen wisselde naar een nieuwe set van de medium band en viel terug naar de derde positie met voor zich een vrije baan.

Uitslag Race - Mexico

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Verstappen keek tegen een achterstand van een kleine twintig seconden aan en begon happen te nemen uit zijn achterstand. Hamilton dook in ronde 30 de pits in en wisselde naar de harde band om daarop te proberen de race uit te rijden, maar kreeg wel de reeds gestopte Perez achter hem aan.

Russell wilde de gok wagen om een eenstopper te maken en extreem lang op de medium band door te rijden, om vervolgens te wisselen naar de zachte band. De Brit ging aan de leiding van de race, maar Verstappen dichtte het gat eenvoudig. Hamilton keek ondertussen tegen een achterstand van zeven seconden aan en wist dat te stabiliseren. De gok van Russell werkte niet, want zijn banden ging er aan waardoor hij gedwongen werd om te wisselen naar de harde band in ronde 35.

Met 35 ronden te gaan wist Verstappen het gat met enkele tienden per ronde te vergroten op Hamilton. Mocht de Nederlander nog een stop maken dan had hij daarvoor zo'n twintig seconden voorsprong nodig. Perez wist de Mercedes-coureur soms onder druk te zetten, maar kwam niet binnen DRS-range.

De race kabbelde rustig voort en Verstappen bouwde zijn voorsprong uit tot tien seconden. In het middenveld kwamen Daniel Ricciardo en Yuki Tsunoda elkaar tegen, waarbij het de Mclaren-coureur was die de AlphaTauri in de flank raakte. Voor Tsunoda betekende het einde race, terwijl Ricciardo een tijdstraf van 10 seconden kreeg.

Verstappen en Perez reden uitstekende rondetijden op de mediumband en konden de race met één stop uitrijden, dit tot verrassing van Mercedes dat gehoopt had dat Hamilton op de harde band kon profiteren. Met Verstappen ruim voor Hamilton en Perez hadden de Mexicanen hun held op het podium.

Perez deed bovendien uitstekende zaken in de strijd om de tweede positie in het WK aangezien Leclerc niet verder kwam dan de zesde plaats. De beide Ferrari's stelden zwaar teleur en gaven zo'n minuut toe op Verstappen. Met zijn veertiende zege van het seizoen verbrak Verstappen het record van de meeste zeges per seizoen, dat hij deelde met Michael Schumacher en Sebastian Vettel.

Formule 1 GP Mexico 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max "Wolff zei tegen Verstappen: 'Neem Marko mee naar Mercedes'"