Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

Bleekemolen: "Op circuits zoals Miami ga je unieke dingen zien"

Het Formule 1-circus is afgereisd naar de Verenigde Staten voor een Grand Prix op het gloednieuwe stratencircuit in Miami. Het belooft wederom een verrassend raceweekend te worden, zo voorspelt Jeroen Bleekemolen.

Verstappen Perez Start 2022
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPB Images

Voor het eerst sinds vele jaren is de Formule 1 weer terug in Florida, ditmaal op een gloednieuw circuit rondom het Hard Rock Stadium in Miami. De populariteit van de F1 is in de Verenigde Staten explosief gegroeid, waardoor er dit jaar twee en volgend jaar maar liefst drie Grands Prix worden verreden in Amerika.

Jeroen Bleekemolen, als coureur al meer dan een decennium actief in de VS, merkt grote verschillen. "Ik race hier zelf al een tijdje en merk dat het veel en veel populairder is geworden", zegt hij in gesprek met RacingNews365. "Een paar jaar geleden wisten ze bij wijze van spreken nog net wat de Formule 1 was, maar nu wordt het echt op de voet gevolgd!"

Het nieuwe circuit in Miami is voor de fans in Florida dan ook een ware traktatie, maar hoe ervaren de coureurs het Miami International Autodrome? "Het is natuurlijk een nieuw circuit, dus het wordt voor iedereen nog even wennen. Het racen op een stratencircuit is sowieso altijd al bijzonder", legt Bleekemolen uit. "Permanente circuits zijn mooi, maar nieuw aangelegde circuits hebben vaak iets gaafs: daar zitten dingen in die je normaal niet vaak tegenkomt."

"Dat brengt meer uitdaging en is uniek. Voor iedereen is het een mooi iets, en laten we niet vergeten dat het Miami, Florida is. Hier werd al veel geracet, ook door IndyCar en andere raceklassen. Het wordt ongetwijfeld een heel gaaf evenement."

Bleekemolen: 'Miami nog steeds niet optimaal voor upgrades'

Tijdens de GP van Emilia-Romagna was het voor de F1-teams lastig om te kijken naar upgrades. Het weekend werd geteisterd door regenbuien en door het sprintrace-format was er bijna geen testtijd. Volgens Bleekemolen wordt het ook in Miami lastig om te bepalen wie waar staat, al is er wel meer testtijd dan tijdens het vorige raceweekend.

"Je kan zeker wat meer gaan zien, maar het blijft best wel moeilijk. Het is een apart circuit en men weet nog niet hoe het asfalt er bij ligt, hoe het grip-niveau is, hoe de hobbels zijn en noem het maar op. Dit is geen circuit waar je gelijk kan zien: 'als de auto zo en zo gaat, dan werkt hij de week daarop ook wel'. Nee, dat is nog echt even afwachten."

Twee weken na de GP van Miami staat namelijk de Spaanse Grand Prix gepland. "Barcelona is natuurlijk een circuit waar de teams al heel veel getest hebben en waar ze heel veel van weten. Daar zie je pas écht welke auto goed is. Als bijvoorbeeld Red Bull daar goed gaat, dan geeft dat een beter beeld voor ze. In Miami zien we echter al wel veel. Imola was gewoon een gek weekend met het weer en een sprintrace, dus weinig training. Dan kan je niet veel aflezen van hoe de auto precies in elkaar zit."

'Het middenveld begint na Ferrari en Red Bull'

Van de zogeheten 'ontwikkelingsoorlog' tussen de teams weten we dus nog weinig. Het feit is vooralsnog wel dat Ferrari en Red Bull om de overwinningen strijden en Mercedes hier ergens achter zit. Hoe het met de rest zit? "Dat is lastig te voorspellen", weet Bleekemolen. "Het beste voorbeeld daarbij is McLaren. Zij stonden bij de eerste Grand Prix helemaal nergens en waren op een bepaalde manier ineens het lachertje van de klas."

"Op Imola reden ze weer helemaal vol gas mee. Dus ja, ook daar is het middenveld na Ferrari en Red Bull... eigenlijk is het rest van het veld nu gewoon het middenveld. Er is geen auto die gewoon niet meekomt en wat dat betreft kan iedereen ineens op de twintigste plaats staan, die hele club. Dat is heel mooi om te zien en maakt het natuurlijk wat lastiger te voorspellen, zeker met wat 'aparte' wedstrijden.

Tijdens de race in Miami, die wordt verreden op aanstaande zondag 8 mei, staat er volgens Bleekemolen dus nog niets vast. "Voor het echte verschil moeten we nog afwachten en gaan kijken."

Forbidden

Weddenschappen Ferrari

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Miami 2022 RN365 Nieuwsdossier

4 reacties

Viaplay

Unibet
x
Lewis De vurige Red Bull-wens die Hamilton niet hardop uit wil spreken