Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Bottas in de war en vermoedt fundamenteel probleem: "Zelfs Williams was sneller!"

Ook al kon Valtteri Bottas de race uitrijden, was de Fin één van de grote verliezers in Bakoe. Hij viel net buiten de punten op P11 door een 'fundamenteel' probleem met de auto, waarvan de oorzaak nog onbekend is.

Valtteri Bottas finishte voor de eerste keer dit seizoen, op een DNF na, buiten de punten in een Grand Prix-weekend. De Fin moest genoegen nemen met P11 doordat zijn Alfa Romeo niet vooruit te branden was. Ten overstaan van de media, waaronder RacingNews365 , laat Bottas weten geen idee te hebben wat het probleem precies is. "Wist ik het maar", begint de Fin teleurgesteld. "Het voelde bijna alsof er fundamenteel iets fout was, omdat we een stuk langzamer waren dan de verwachte rondetijden. Zelfs Williams was sneller dan ons aan het einde van de race en dat is niet iets wat onze auto moet zijn." Op vrijdag leek Bottas nog goed mee te kunnen met teamgenoot Guanyu Zhou. Sterker nog, de Fin was in beide sessies sneller. Maar in de sessies daarna was hij op ieder moment langzamer dan de Chinees, en niet zo'n klein beetje ook. Zhou viel in de race uit door motorproblemen op het moment dat hij met Sebastian Vettel vocht voor P9. Bottas was kansloos om deze taak over nemen. "Ik had geen kans om Zhou's rondetijden te evenaren. Hij leek wel in een andere klasse te rijden en was bijna een seconde per ronde sneller."

De 32-jarige coureur lijkt een vermoeden te hebben waar het probleem vandaan komt. "We gingen van vrijdag op zaterdag van het oude pakket naar het nieuwe pakket en sinds dat moment begon het probleem. Het voelde alsof we achter geen grip meer hadden; wat best raar is aangezien we met de nieuwe onderdelen juist meer grip moeten hebben aan de achterkant. Dus ja, we moeten erachter zien te komen waar het verkeerd is gegaan." Komend weekend staat de Grand Prix van Canada op het programma, wat Alfa Romeo weinig tijd geeft om het probleem op te lossen. "Het is iets wat we uit moeten vogelen voor Montreal, omdat het duidelijk onze snelheid beperkt. Daar ligt de prioriteit. We hebben maar een paar dagen voordat we terug zijn op het circuit dus ik hoop dat we het kunnen oplossen." Alfa Romeo-engineer Xevi Pujolar kon na de race nog niet veel zeggen over een eventuele oplossing van het probleem, maar snapt de urgentie. "Sinds zaterdag hadden we al vraagtekens bij zijn auto. We weten niet wat er verkeerd is gegaan met de auto, maar we zien duidelijk aan de balans en de feedback van Valtteri dat er iets fout is. Op het moment weten we niet wat het probleem veroorzaakt." "We zullen proberen om zoveel mogelijk onderdelen te wisselen om er zeker van te zijn dat we de verwachte snelheid weer hebben en dat er verder niks mis is met de balans."

Viaplay
x
Tijdschema Formule 1 GP Spanje 2024