Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Zwak Ferrari hard aangepakt: "Win eerst maar eens wat races"

Voormalig Formule 1-teambaas Flavio Briatore hekelt de gang van zaken bij Ferrari. Hij zou het anders aanpakken als hij daar de grote baas was.

Na twee Formule 1-Grands Prix is men in Italië al in rep en roer. Het geliefde Ferrari staat slechts op P4 en er wordt nu al een dikke, vette streep gezet door eventuele wereldtitels. Lokale held Flavio Briatore, bekend van zijn periode als teambaas van Benetton en later Renault, velt op de Italiaanse radio een hard oordeel over de huidige staat van de Scuderia. De zaakwaarnemer van Fernando Alonso ziet dat het al jaren lang mis gaat bij Ferrari. "Het is nou niet dat er dit jaar iets heel raars gebeurt bij Ferrari. Hoeveel jaar hebben ze die titel al niet gewonnen? Vorig jaar was de start goed, maar daarna veranderde de FIA de regels en was het team plots niet meer competitief."

Ferrari politiek gezien zwak

Wat als hij de grote baas was geweest bij Ferrari? Briatore hoeft niet lang na te denken als die vraag hem wordt voorgeschoteld. "Als ik deel had uitgemaakt van Ferrari, dan was ik voor die regelwijzigingen gaan liggen. Op politiek vlak moet het team er ook korter op zitten." "Bovendien wilde de vorige CEO alleen maar Italianen bij Ferrari laten werken. Dat gaat niet werken in een internationale sport zoals de Formule 1. Dat heeft helemaal geen zin." "Vorig jaar had het team in mijn ogen alles op Leclerc moeten zetten, want de wereldtitel wordt maar door één coureur gewonnen. Hij voelde zich beter in de Ferrari-bolide, dus dan moet je al je geld op hem inzetten."

Minder Italianen

Intern is het een zooitje, oordeelt Briatore. "Vroeger was het altijd duidelijk bij wie je moest zijn voor belangrijke zaken, van Todt tot aan Domenicali als teambazen, altijd was dat zo. Binnen het huidige team mis je dat. Je weet niet wie je aan moet spreken." "Vasseur is nu naar het team gekomen, ik ken hem goed. Hij is een goede man en beschikt over de juiste capaciteiten. Hij moet niemand de schuld toeschuiven, want de SF-23 was al gemaakt toen hij kwam." "Hij moet het team samenstellen, shoppen bij andere teams. In Maranello zie ik al jaren dat men niet bij andere teams kijkt voor personeel. Zo kan het team weer op het goede pad terecht komen." "Kijk naar Aston Martin. Wie had gedacht dat ze zouden staan waar ze nu staan? Lawrence Stroll pakte het goed aan door intelligent te zijn op de transfermarkt. Ferrari moet jonge talenten zoeken, dat is te doen." "Het is niet eenvoudig om Britten naar Maranello te halen, maar om een kwaliteitsimpuls te geven, heb je nieuwe ideeën nodig. De wereld is veranderd, Ferrari moet mee veranderen."

Valse hoop

Waar Ferrari tot slot volgens Briatore ook mee moet kappen, is het scheppen van valse hoop. Men moet niet zo'n grote mond hebben, oordeelt Briatore. Eerst maar eens winnen, dan hebben ze recht tot spreken. "Ferrari is qua communicatie nou ook niet echt briljant. In de winter zijn ze altijd wereldkampioen, en dan... Ook dit jaar weer hoorde ik een zekere manager zeggen dat deze Ferrari-bolide de snelste was die hij ooit had gezien. Dat zijn van die dingen die fans aan het twijfelen brengen en ze boos maken. Je moet niks beloven!" "Niet alles kan al worden weggegooid, overigens, want Leclerc deed het afgelopen zaterdag goed tijdens de kwalificatie. Ferrari heeft veel verwachtingen gecreëerd, maar andere teams hebben beter werk geleverd. Red Bull presteert naar verwachting, Aston Martin heeft het knap gedaan. Ferrari schept altijd hoge verwachtingen. Begin eerst maar met wat races winnen", aldus de flamboyante Italiaan.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'