Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Britse media vol ontzag voor Verstappen: "Max is beter dan wie dan ook"

Na de dominante performance van Max Verstappen beven de Britse media van angst, waar stopt het? Paul Di Resta, Johnny Herbert en Martin Brundle hebben niets anders dan lovende woorden over voor de Nederlander.

De hele racewereld kon het bijna niet geloven, Max Verstappen die het veld leidde na 12 rondes en de race in België domineerde terwijl hij op P14 startte. De Italiaanse media spraken al lovende woorden en ook de Britse media konden niet anders dan de Nederlander adoreren. Woorden als 'beangstigend' en het 'grootste wapen' werden in de mond genomen door Sky Sports- presentatoren Johnny Herbert en Paul Di Resta. "Het resultaat van het weekend in België was door de snelheid die Max had in veel opzichten erg beangstigend", zo begint Herbert. "Letterlijk vanaf de eerste twee minuten op vrijdag zat hij er meteen bovenop en was hij verbazingwekkend snel. Dat heeft hij gewoon het hele weekend voortgezet." "Beter dan dit heb ik Max nooit zien rijden. Ik denk dat hij steeds completer wordt en dat is beangstigend."

Wat als Verstappen bij Ferrari zat?

Na de dominante overwinning van Verstappen staat hij maar liefst 93 punten los op Sergio Perez, die tweede staat in het coureursklassement. Het gat tussen Red Bull en Ferrari in het constructeursklassement is nog groter: 118 punten. Di Resta is van mening dat Verstappen hier een sleutelrol in speelt en denkt dat Ferrari de bovenliggende hand als als de Nederlander voor hen reed. Kortom, Verstappen is de grootste troef van het team, zo redeneert de Brit. "Red Bull is een team dat vorig jaar goed presteerde en ze houden dit momentum vast. Op de een of andere manier zijn ze niet te stoppen, ik denk dat het grootste wapen dat ze op dit moment hebben Max Verstappen is." "Waar zouden ze zijn als hij in een Ferrari zat? Ferrari zou waarschijnlijk in een vergelijkbare positie zitten, want dat is de consistentie - die hij in staat is om te brengen - kalm te blijven en het beste uit het team te halen." "En je vraagt je een beetje af, waar gaat het eindigen? Red Bull kan zich waarschijnlijk al gaan richten op volgend jaar gezien hun prestaties en dat is voor de andere teams best zorgwekkend."

Wat maakt Verstappen zo goed?

De Britse F1-analist Martin Brundle wordt in aanloop naar de Dutch Grand Prix gevraagd waarom hij de leider in het kampioenschap zo goed vindt. Hij legt uit. "Max heeft altijd al een 'oud hoofd op een stel jonge schouders' gehad", zo doelt hij op de volwassenheid van Verstappen voor zijn leeftijd. "Het is iets dat je bij vele grootheden zag, zoals bij Michael Schumacher of tot op een zekere hoogte bij Ayrton Senna. Zijn sterkste kenmerk, vind ik, is dat hij één is met zijn auto qua grip en gevoel." "Dat zag ik voor het eerst al in zijn Toro Rosso-tijd tijdens het Grand Prix-weekend in China. Hij wist op de limiet te rijden en in een gat te duiken, zonder zijn banden te blokkeren. Het was gewoon vertrouwen, het gevoel en het vermogen om het op te nemen tegen grote coureurs." "Dat vond ik erg opvallend en toen dacht ik dat we met een superster in wording te maken hadden. Vele jonge jongens zouden hun banden namelijk blokkeren als ze dat zouden proberen, maar niet Max. Brazilië 2016 was een ander voorbeeld, toen hij bijna spinde en zijn wagen op een of andere manier uit de muur hield."

Herbert: "We hebben veel aan Jos te danken"

Volgens Brundle's Sky-collega Johnny Herbert mag de invloed van Jos Verstappen absoluut niet vergeten worden. "Hij is de Max van nu geworden vanwege zijn vader. Je kan ook de invloed zien van Jos die samen met Michael Schumacher heeft gewerkt. De racecraft van Verstappen is op het moment beter dan die van wie dan ook." "Verstappen heet ook een bepaalde uitstraling, die hij gebruikt als kracht. Niet door te spreken of te kijken, maar mensen zien hem in de spiegels en denken: 'dat is Max'. Dat is een krachtige tool die hij gebruikt. Iedereen weet dat hij die late move gaat maken, maar vaak kunnen ze er helemaal niets tegen doen!" "Die uitstraling heeft hij denk ik al in zijn eerste jaar bij Toro Rosso weten te creëren en ik denk dat het zijn grootste kracht is die hij heeft kunnen gebruiken. Tegen Charles, maar vooral in het gevecht met Lewis Hamilton. Ik denk nog niet dat we het beste van Max hebben gezien", zo sluit Herbert af.

We hebben het beste van Max nog niet gezien

Johnny Herbert

Brundle onder de indruk

Volgens Brundle kan je er niet omheen dat Verstappen de laatste jaren alleen maar meer en meer volwassen is geworden. "Dat staat buiten kijf. Ik geloof Max echt als hij zegt dat alles een bonus is nu hij wereldkampioen is geworden." "Onder het oppervlak zit er denk ik nog steeds ergens een boze coureur, maar hij weet dat te controleren en alles geduldiger aan te pakken, zodat hij het maken van fouten aan anderen over kan laten." "Het team vertrouwt hem, hij vertrouwt hen en hij weet dat het niet draait om elke bocht of elke ronde, maar dat je je momenten moet kiezen. Hij heeft geduld en volwassenheid toegevoegd aan zijn ongekende snelheid", aldus de Brit, die zich tot slot nog wel afvraagt hoe lang Verstappen het vol kan houden. "Met dit soort jonge coureurs is het vaak de vraag wanneer de vlam dooft. Bij Lewis en Fernando is dat ongelooflijk maar waar nog niet gebeurd. We gaan bij Max zien hoe lang hij deze intensiteit vol kan houden. Tegelijkertijd merk ik dat het momenteel allemaal heel makkelijk voor hem is. Volgens mij vergt het momenteel helemaal niet veel van hem."

Viaplay
x
LIVE Reacties na zeer dominante zege Verstappen in Bahrein