Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Adrian Newey

Brundle sluit deze carrièremove van Newey uit: "Dan zou ik verrast zijn"

Waar ligt de toekomst van Adrian Newey? Sinds de aankondiging dat de topontwerper begin 2025 Red Bull gaat verlaten, hangt die vraag boven de markt. Volgens voormalig F1-coureur en hedendaags analist Martin Brundle is een pensioen uitgesloten.

Newey grid Miami
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Begin mei maakte Red Bull bekend dat er begin 2025 een einde komt aan de uiterst succesvolle samenwerking met topontwerper Adrian Newey. Sindsdien gaan er een hoop geruchten rond over waar Newey zich in de toekomst mee bezig gaat houden. 

Wordt het Ferrari, Aston Martin, een romantische hereniging met Williams of gaat de Brit toch met pensioen? Vrijwel alle opties zijn nog open, maar volgens voormalig F1-coureur en hedendaags analist, Martin Brundle, kan de pensioen-optie vrijwel zeker van tafel.

"Adrian is een goede vriend van me en hij is een man met visie. Daarom denk ik dat hij snel verveeld raakt", zo vertelt Brundle over een eventueel pensioen van Newey in de podcast Beyond the Grid. "Ik denk dan ook dat hij gewoon door zal gaan."

Iedereen wil Newey

Volgens Brundle gaat dat pensioen er ook niet komen, omdat de aankomende regelwijziging van 2026 nog een hoop uitdagingen met zich mee brengt. "De 2026-regelementen passen tot in de kleinste details bij Adrian. Niet alleen als ik kijk naar het racegedeelte, maar ook naar de complexiteit, de actieve aerodynamica en alles wat daar bij komt kijken."

Tegenwoordig bestaan de technische teams binnen de Formule 1 uit honderden werknemers. Toch kan Newey hoogstpersoonlijk het verschil maken volgens Brundle. "Alleen al zijn ervaring en gevoel voor wat je moet hebben, geeft een bepaald voordeel. Ik zou verrast zijn als hij, na zijn vertrek bij Red Bull, niet op een bepaalde manier betrokken blijft bij een Formule 1-team."

Ook wil Brundle nog wel iets kwijt over welke teams de meeste kans maken om zich te verzekeren van de diensten van Newey. "Je moet wel al over veel geld en kennis beschikken, want anders heeft het weinig zin om Adrian binnen te halen. Maar het is overduidelijk dat Mercedes, Aston Martin, McLaren en Ferrari allemaal geïnteresseerd zijn. Het mes snijdt voor hun ook aan twee kanten, want je hebt zijn kennis en vaardigheden in huis, terwijl de concurrentie dat niet heeft."

Praat mee!

Viaplay
x
24 uur Le Mans Indrukwekkende De Vries teleurgesteld ondanks P2: "Dit doet pijn"