Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Jenson Button

Button geeft McLaren ongevraagd advies: "Dat moet stoppen!"

Bij McLaren zijn momenteel teamorders van kracht om Lando Norris te helpen in de titelstrijd, al zitten daar toch haken en ogen aan door de samenwerking met teamgenoot Oscar Piastri. Jenson Button, wereldkampioen van 2009 en voormalig McLaren-coureur, vindt echter dat zijn oude team duidelijkere teamorders moet gebruiken.

Piastri Norris
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Wie zal er dit seizoen uiteindelijk met de rijderstitel vandoor gaan? Max Verstappen staat nog steeds redelijk comfortabel aan de leiding met 331 punten en Lando Norris lijkt de enige coureur te zijn die het Verstappen nog serieus lastig kan maken, al staat de McLaren-coureur nog 52 punten achter Verstappen. Toch zou dat gat, met nog zes races én drie sprintraces te gaan, overbrugbaar moeten zijn. Bij het team uit Woking worden dan ook teamorders gebruikt, al het is niet zo dat Oscar Piastri altijd aan de kant zal gaan voor zijn teamgenoot.

Hoe kijkt Jenson Button eigenlijk naar die teamorders-situatie bij McLaren? "Ik vind het geweldig als er geen teamorders zijn, want als coureur heb je daar een hekel aan. Maar op een gegeven moment, als je een wereldkampioenschap wilt winnen, moet je één coureur bevoordelen. Vooral op dit moment in het kampioenschap, als je weet dat elk punt telt. Als Lando kans wil maken om wereldkampioen te worden in 2024, heeft hij elk punt nodig. Dan wordt zelfs besproken of Oscar de snelste ronde neer moet zetten, mocht Max die in handen hebben", zo vertelt Button in de Sky Sports F1-podcast.

"Het is dus echt een lastige situatie voor de coureurs en voor het team, maar het moet gebeuren. Het maakte het voor Ferrari bijvoorbeeld mogelijk om zoveel wereldkampioenschappen te winnen met Michael Schumacher en in zekere zin is dat ook de reden waarom Sebastian Vettel zoveel titels heeft gewonnen. Ik denk dat je soms door de zure appel heen moet bijten en één coureur moet bevoordelen, vooral op dit punt in het seizoen. Oscar heeft het dit jaar geweldig gedaan, maar Lando heeft gewoon meer punten gescoord."

Gelijke kansen

Button heeft dan ook één advies voor zijn voormalig werkgever. "Als het team wil winnen, niet alleen bij de constructeurs, maar ook bij de coureurs, dan zullen er teamorders moeten komen. Ik hou van de manier waarop McLaren racet en dat ze hun coureurs laten vechten. Als fan van de sport is dat wat we allemaal willen, dus het is mooi om te zien dat beide coureurs gelijke kansen krijgen."

De wereldkampioen vervolgt: "Dat is altijd zo geweest. Toen ik samen met Lewis Hamilton racete bij McLaren, wonnen we in één jaar zes races. We wonnen er uiteindelijk ieder drie. Als die verdeling niet gelijk was maar één van ons juist zes races gewonnen had, had McLaren misschien het kampioenschap wel kunnen winnen. Ze hadden door de jaren heen sowieso meer titels kunnen winnen als ze vaker met teamorders hadden gewerkt."

"Maar ik denk dat coureurs juist voor het team willen racen omdat ze geen teamorders hebben en iedereen aan beide kanten gelijk behandeld worden. Het is dus echt lastig. Vanuit het oogpunt van een fan is het mooi dat ze die teamorders niet hebben en daar hou ik van, maar als ze meer wereldkampioenschappen willen winnen, zullen ze wat minder naar die gelijkheid moeten kijken", zo concludeert de wereldkampioen van 2009.

Ook interessant:

De Grand Prix van de Verenigde Staten wordt cruciaal voor Max Verstappen en Red Bull, vooral wegens een langverwachte update. Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk bespreken het in een kakelverse RacingNews365 Formule 1-podcast!

Nu de herfststop voorbij is, wordt dit weekend de GP van de Verenigde Staten verreden. Als Max Verstappen of een andere favoriet dit weekend wint in Austin, betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Overtreding FIA grijpt in na verdenkingen illegale truc F1-team