Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Franco Colapinto

Colapinto vol zelfvertrouwen: "Wist dat ik meteen snel zou zijn"

Dé verrassing van dit Formule 1-seizoen is notabene een coureur die tot vlak na de zomerstop bij het grote publiek relatief onbekend was. Franco Colapinto mocht na de Grand Prix van Nederland het tweede Williams-stoeltje overnemen van Logan Sargeant en doet dat voorlopig met verve. Iets wat de Argentijn zelf niet verbaast.

Colapinto Baku
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Franco Colapinto werd vlak voor de Grand Prix van Italië door Williams naar voren geschoven. De 21-jarige Williams junior-coureur reed tot dan toe zijn wedstrijden in de Formule 2, maar viel daar nou niet bepaald op. Toch mocht hij in Monza een stap omhoog doen als vervanger van de tegenvallende Logan Sargeant. De Amerikaan moest vertrekken bij Williams en het team gaf het jonge talent de kans.

Het deed bij vele toch wel de wenkbrauwen fronsen, want de naam Colapinto deed bij velen niet meteen een belletje rinkelen. Die wenkbrauwen gingen alleen maar verder omhoog toen Colapinto voor het eerst een Grand Prix-weekend afwerkte, want de Argentijn zat helemaal niet ver achter zijn ervaren teamgenoot. In Monza klom hij op naar P12. Maar dat was slechts het begin voor Colapinto, want twee weken later in Bakoe scoorde hij zelfs punten door op P8 te eindigen. Ook in Singapore maakte hij indruk door vlak achter Albon te eindigen.

Voor vele kwamen deze uitstekende resultaten uit de lucht vallen, maar voor Colapinto zelf is het geen verrassing. De Argentijn vertelt bij Autosport dat hij niet verbaasd is dat hij meteen het niveau van Albon weet aan te tikken: "Nee. Ik weet namelijk wat ik kan en ik verwachtte het ook om snel te zijn. Ondanks dat ik nog niet veel ervaring in deze auto had, was dat ook het idee van het team. Daarom hebben ze mij in de auto gezet. Ik ben blij dat ik hen kan helpen en ik denk dat dit een goede stap voorwaarts is voor het team."

Identieke rijstijl

Eén van de veelgehoorde kritieken over Sargeant was dat hij niet kon bijdragen aan de ontwikkeling van de auto. Bij Williams zou alles om Albon draaien, maar volgens Colapinto is dat nu niet het geval. De Argentijn wijst daarbij op zijn eigen rijstijl en hoe die past bij de richting die Williams op wil: "Ik zou zeggen dat onze rijstijlen erg op elkaar lijken. Ik denk dat ze meer op elkaar lijken dan de rijstijlen van Logan Sargeant en mezelf. Dit is nog maar het begin, maar ik denk dat we het als team goed doen."

"Ik leer iedere keer dat ik in de auto stap en dat is eerlijk gezegd best lastig, omdat er in de Formule 1 erg veel tools zijn en dingen die je vanuit de cockpit zelf kunt veranderen. Maar ik leer iedere ronde weer en ik raak steeds meer gewend aan de auto, en aan hoe ik daar het maximale uit kan halen. Dat gaat op zich allemaal goed", zo vervolgt de 21-jarige die wel eerlijk is over het feit dat hij nog veel moet leren.

Wel is Colapinto lovend over zijn teamgenoot. Volgens de jongeling heeft Albon hem geholpen om meteen zo competitief te zijn: "Alex heeft me veel geholpen sinds ik in de Formule 1 ben gekomen. Om zo'n referentie te hebben, volgens mij één van de beste van de grid, is erg positief. Hij heeft me geholpen om alle stappen een stuk sneller te kunnen zetten sinds mijn debuut in Monza. Het is in ieder geval fijn om te kunnen beginnen met zo'n teamgenoot naast je."

De tekst gaat verder na de afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

Passionele steun uit eigen land

De komst van Colapinto is niet alleen op de baan een goede keuze gebleken voor Williams. Sinds de aankondiging eind augustus stromen de sponsordeals vanuit Argentinië binnen voor het team uit Grove. Sinds het debuut van de jonge Argentijn is de Formule 1-gekte weer toegeslagen in het passionele land. De GP van Argentinië was jarenlang vaste kost in de Formule 1, maar begin deze eeuw werd het stil. Colapinto is de eerste F1-coureur uit het land sinds 2001 en dat zorgt voor enthousiasme.

"Ik ben erg dankbaar voor de enorme steun die ik vanuit mijn thuisland ontvang. Het is bijzonder om te zien hoe blij iedereen is met de goede resultaten die we boeken", aldus Colapinto over de steun uit zijn thuisland. Sinds Williams bekend heeft gemaakt dat ik voor hen zou racen, zijn er veel sponsoren bijgekomen. En er komen er binnenkort nog meer aan. In de Formule 2 had ik ook al zoveel steun, mijn auto zag er op een gegeven moment zelfs te vol uit met alle sponsorstickers erop! In de Formule 1 kan dat natuurlijk niet, maar alle steun die ik krijg is heel bijzonder."

De kans is zelfs aanwezig dat er binnenkort weer geracet wordt in Argentinië. De regering van het land wil namelijk dolgraag de Grand Prix terughalen naar Buenos Aires. Tot het zover is, zullen de Argentijnse fans het moeten doen met een 'thuisrace' in Brazilië. Colapinto kijkt dan ook enorm uit naar de Grand Prix in Sao Paolo: "Ik kijk er enorm naar uit om naar Zuid-Amerika te gaan. De Grand Prix van Brazilië zal absoluut speciaal voor mij worden."

"Ik kom natuurlijk uit Argentinië, dus het is bijna een thuisrace. Ik denk dat mijn fans ook extreem blij zullen zijn en dat er velen van hen komen. Het circuit is ook geweldig: old school met mooie bochtencombinaties. Ik kijk er nu al enorm naar uit. Ik ken het circuit om eerlijk te zijn niet goed, maar dat geldt voor alle banen waar we in de komende raceweekenden naartoe gaan. Maar ach, dat is ook wel weer een mooie uitdaging", zo sluit Colapinto af. 

Ook interessant:

Verstappen brengt Mercedes iets wat het jaren heeft gemist

Toto Wolff claimde vorige week dat Mercedes de jacht op Max Verstappen heeft gestaakt. Hoe serieus moeten we die woorden nemen? Of is het vooral om iets van rust terug te brengen binnen het team en de coureurs vertrouwen te schenken? Beluister de podcast of bekijk 'm op YouTube.

We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.

Abonneer, reageer en win!

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Marko hangt Red Bull-toekomst op aan Verstappen na dreigende schorsing