Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Coronel: "Hamilton is niet de snelste, maar wel de grootste coureur aller tijden"

Het is een eeuwige discussie: wie is de grootste Formule 1-coureur aller tijden? Michael Schumacher, Lewis Hamilton of een andere coureur? Ook bij het RacingNews365 F1-podcastpanel zijn de meningen verdeeld. Tom Coronel vindt Hamilton de grootste, maar zeker niet de snelste.

Lewis Hamilton is volgens de statistieken in ieder geval een van de meest succesvolle Formule 1-coureurs aller tijden. Alleen Michael Schumacher heeft evenveel titels (7) als de Britse coureur en zijn andere statistieken liegen er ook niet om. Hij stond na 61% van al zijn Grands Prix op het podium en de Duitser won zelfs 33% van alle races waaraan hij deelnam. Maar is Hamilton de grootste aller tijden? Daar zijn de meningen over verdeeld, ook bij de heren van de RacingNews365 Formule 1-podcast. Host Joris Mosterdijk vraagt aan autocoureur Tom Coronel en F1-kenner Ruud Dimmers wat zij vinden. Coronel trapt af: "Ik vind het bijzonder wat hij allemaal doet en hoe hij de Formule 1 is binnengekomen, helemaal als persoon van kleur. Dat was wel echt iets bijzonders. Hij zat gelijk Fernando Alonso tegen de schenen te schoppen." "Hamilton had gelijk in zijn eerste jaar wereldkampioen kunnen worden, maar door een heel klein foutje die hij zou hebben gemaakt gebeurde dat niet. Ik vind hem toch wel serieus sterk", zo looft Coronel de prestaties van Lewis.

Hamilton groter dan Senna en Schumacher?

Ook het titelgevecht van 2021 speelt volgens Coronel zeker mee. Hier liet hij zien hoe groot hij was in strijd met Max Verstappen. "Hoe hij met Verstappen omgaat, dat doet hem echt pijn, dat generatieverschil. Het motiveert hem nog steeds! Als ik kijk wat hij bereikt heeft, vind ik hem tot nu toe statistisch gezien de grootste. Ik zeg niet de snelste, maar wel de grootste coureur aller tijden." Dimmers is het eens met 'statistisch de grootste', maar vindt niet dat Hamilton hierdoor automatisch de grootste aller tijden is. "Als je er bij Michael Schumacher drie jaar Mercedes vanaf haalt, dan vliegt hij ook omhoog in de statistieken. Alleen dat is dus precies het probleem. Waar kijk je op een gegeven moment naar? Als ik kijk naar de dingen op de baan... Schumacher had af en toe races in auto's waarmee je niet kón winnen." "Hetzelfde gold voor Ayrton Senna. De magistrale openingsronde van Senna in Donnington (1993, red.), in die McLaren. Iedereen staat te schutteren en hij vliegt er gewoon voorbij. En Schumacher die in 1996 drie races wint, waaronder de regenrace in Spanje waarin hij vijf seconden per ronde sneller is... Dit soort extreme momenten van briljantie, die vind ik bij Lewis niet. Lewis is goed, heel goed, maar..." Coronel haakt aan: "Ze zijn niet te vergelijken." Daar is Dimmers het mee eens en hij benadrukt nogmaals dat er niet te veel naar de statistieken moet worden gekeken. "Zelfs Sebastian Vettel is statistisch gezien groter, maar ik kies Schumacher en Senna (als grootste coureurs, red.). Je moet een beetje geluk hebben met de statistiekjes." Beluister de gehele podcast hieronder.

Viaplay
x
Red Bull Horner maakt einde aan speculaties omtrent Red Bull-toekomst