Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Tom Coronel

Coronel: "Hamilton is niet de snelste, maar wel de grootste coureur aller tijden"

Het is een eeuwige discussie: wie is de grootste Formule 1-coureur aller tijden? Michael Schumacher, Lewis Hamilton of een andere coureur? Ook bij het RacingNews365 F1-podcastpanel zijn de meningen verdeeld. Tom Coronel vindt Hamilton de grootste, maar zeker niet de snelste.

Lewis Hamilton Mercedes Singapore GP 2022 Thursday
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Lewis Hamilton is volgens de statistieken in ieder geval een van de meest succesvolle Formule 1-coureurs aller tijden. Alleen Michael Schumacher heeft evenveel titels (7) als de Britse coureur en zijn andere statistieken liegen er ook niet om. Hij stond na 61% van al zijn Grands Prix op het podium en de Duitser won zelfs 33% van alle races waaraan hij deelnam.

Maar is Hamilton de grootste aller tijden? Daar zijn de meningen over verdeeld, ook bij de heren van de RacingNews365 Formule 1-podcast. Host Joris Mosterdijk vraagt aan autocoureur Tom Coronel en F1-kenner Ruud Dimmers wat zij vinden.

Coronel trapt af: "Ik vind het bijzonder wat hij allemaal doet en hoe hij de Formule 1 is binnengekomen, helemaal als persoon van kleur. Dat was wel echt iets bijzonders. Hij zat gelijk Fernando Alonso tegen de schenen te schoppen."

"Hamilton had gelijk in zijn eerste jaar wereldkampioen kunnen worden, maar door een heel klein foutje die hij zou hebben gemaakt gebeurde dat niet. Ik vind hem toch wel serieus sterk", zo looft Coronel de prestaties van Lewis.

Hamilton groter dan Senna en Schumacher?

Ook het titelgevecht van 2021 speelt volgens Coronel zeker mee. Hier liet hij zien hoe groot hij was in strijd met Max Verstappen. "Hoe hij met Verstappen omgaat, dat doet hem echt pijn, dat generatieverschil. Het motiveert hem nog steeds! Als ik kijk wat hij bereikt heeft, vind ik hem tot nu toe statistisch gezien de grootste. Ik zeg niet de snelste, maar wel de grootste coureur aller tijden."

Dimmers is het eens met 'statistisch de grootste', maar vindt niet dat Hamilton hierdoor automatisch de grootste aller tijden is. "Als je er bij Michael Schumacher drie jaar Mercedes vanaf haalt, dan vliegt hij ook omhoog in de statistieken. Alleen dat is dus precies het probleem. Waar kijk je op een gegeven moment naar? Als ik kijk naar de dingen op de baan... Schumacher had af en toe races in auto's waarmee je niet kón winnen."

"Hetzelfde gold voor Ayrton Senna. De magistrale openingsronde van Senna in Donnington (1993, red.), in die McLaren. Iedereen staat te schutteren en hij vliegt er gewoon voorbij. En Schumacher die in 1996 drie races wint, waaronder de regenrace in Spanje waarin hij vijf seconden per ronde sneller is... Dit soort extreme momenten van briljantie, die vind ik bij Lewis niet. Lewis is goed, heel goed, maar..."

Coronel haakt aan: "Ze zijn niet te vergelijken." Daar is Dimmers het mee eens en hij benadrukt nogmaals dat er niet te veel naar de statistieken moet worden gekeken. "Zelfs Sebastian Vettel is statistisch gezien groter, maar ik kies Schumacher en Senna (als grootste coureurs, red.). Je moet een beetje geluk hebben met de statistiekjes."

Beluister de gehele podcast hieronder.

Ook interessant:

Zet deze coureur naast Verstappen en je hebt het ideale Formule 1-team

Red Bull was in gesprek met Norris. Wat voor een team zou dat opleveren? Coronel weet het: 'Het ideale F1-team!'. Maar of het zo verstandig zou zijn voor de Brit...

Forbidden

Weddenschappen Lewis Hamilton

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

46 reacties

RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
EXCLUSIEF Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"