Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Coronel intens verdrietig na opgave in Dakar Rally: "Dit had geen zin meer"

Tim en Tom Coronel hebben voorafgaand aan etappe acht de handdoek in de Dakar-ring moeten gooien, omdat Tim te veel last had van zijn rug. De tweeling baalt natuurlijk als een stekker, maar gezondheid gaat boven alles.

In het slot van de zesde etappe van de Dakar Rally 2022, afgelopen vrijdag, schoot het in de rug van Tim Coronel. De coureur kon nauwelijks uit zijn auto klimmen, maar had het geluk bij een ongeluk dat er net een rustdag aankwam. Tijdens die rustdag werd hij uitgebreid verzorgd, waarna de gebroeders het op zondag weer probeerden. Dat ging echter minder goed dan gehoopt, omdat Tim nog steeds kampte met pijn. Toen hij na de proef op zondag uit zijn auto klauterde, ging het opnieuw mis en schoot het opnieuw in zijn rug. Daarop besloot de tweeling deze ochtend niet te beginnen aan etappe nummer acht. RacingNews365 sprak met Tom Coronel over de bittere pil die hij en zijn broer nu moeten slikken. "Dit is echt klote", begint Tom zijn verhaal. "We zaten er gewoon zo goed bij, maar dan moet je afhaken omdat het lichaam het niet doet, dat is overmacht", zo klinkt zijn korte conclusie. In eerste instantie was er nog hoop dat het duo, dat zo'n geweldige eerste week van de rally kende, nog door kon gaan. "Ik zag hoeveel pijn Tim had, dus vreesde er voor. Gelukkig hadden we zaterdag de rustdag, maar zondag hebben we het geprobeerd en hadden we eigenlijk geen echte racedag. We reden rond P50 omdat het niet harder ging. Ik hoorde Tim veel kreunen van de pijn. Toen hij uitstapte schoot het er weer in. Toen was het klaar. Ze hebben hem gemasseerd, gekraakt, etc. Hij kon vanochtend zijn tent niet eens uitkomen. Toen zei ik: we stoppen, dit heeft geen zin", aldus Tom.

Coronel: "Waarom zou je zoveel pijn willen lijden?"

Zo komt er op maandag 10 januari dus een einde aan de Dakar Rally 2022 van Tim en Tom Coronel. Eerstgenoemde zal nog een tripje maken naar de ziekenboeg, om zijn rug nogmaals te laten onderzoeken, zo vertelt zijn broer Tom. "Dit is overmacht. We kunnen het niet veranderen. We gaan straks weer naar het medical centre. Dan gooien ze hem weer in de scan. Tim heeft veel teveel pijn. Ze zagen bij de eerste scan nog wel zijn breuk van een rally in Marokko van 10 jaar geleden. We gaan kijken wat er nu uit komt." "Je wilt nooit opgeven, zeker een Coronel wil altijd doorgaan. Het moet echter ook zin hebben. Waarom zou je zoveel pijn willen lijden? Dit had geen zin meer en dan moet je ook accepteren dat doorgaan alleen maar risicovol is", aldus een teleurgestelde Tom.

Coronels gingen zo goed

Na de eerste Dakar-week stonden de Coronels, die bezig waren aan hun tiende (Tom) en vijftiende (Tim) Dakar-Rally, er beter voor dan ooit. Op plek zeventien gingen ze de rustdag in, maar die prachtige klassering zullen ze dus niet kunnen verdedigen tijdens de laatste vijf dagen van de rally in Saoedi-Arabië. "Dit is echt balen", verzucht Tom. "Alles ging goed, het ritme en de snelheid was goed. We hebben geen fouten gemaakt. Alles was goed, maar het lichaam ging niet meer. Dat kan je niet repareren… Gisteren na de etappe was het gewoon klaar. Tijdens het rijden had hij wat pijn tijdens de compressies, maar het ging wel oke. Bij het uitstappen schoot het er weer in." En dat na zo'n succesvolle eerste week. "Het ging super! We hadden eigenlijk pas net een lekker ritme te pakken. In die etappe waarin het mis ging vlogen we eigenlijk. We hadden tussen P12 en P15 kunnen finishen. Daar ben ik 100% van overtuigd en eigenlijk hoorden we thuis tussen P15 en P20." "Top 20 was ons doel en dat was ook makkelijk haalbaar. We weten nu dat de auto goed genoeg is, we weten dat het erin zit. Het is enorm klote, maar het is niet anders. Volgend jaar keren we nog sterker terug", zo waarschuwt hij alvast de concurrentie.

Viaplay
x
Verstappen Verstappen geëerd met plekje in uiterst exclusieve wereldlijst