Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Esteban Ocon

Coronel vraagt zich hardop af: "Maakt Ocon seizoen wel af?"

Esteban Ocon heeft lastige weken achter de rug. De Fransman zal eind dit seizoen Alpine moeten verlaten en echt prettig lijkt hij zich op het moment niet te voelen bij Alpine. De frustraties liepen ook in Canada al hoog op, al twijfelen Tom Coronel en Ruud Dimmers in de Formule 1-podcast van RacingNews365 wie in dat voorval als schuldige aangewezen moet worden.

Ocon Gasly Canada
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Esteban Ocon heeft het sinds de Grand Prix van Monaco niet makkelijk bij Alpine. Het begon allemaal met een aankondiging van Alpine, want de Franse renstal heeft besloten dat de wegen van de beide partijen eind dit seizoen zullen scheiden. Voor Ocon is het sowieso frustrerend dat hij op zoek zal moeten naar een stoeltje bij een ander team, maar bij Alpine wordt de berg frustraties ondertussen ook met de dag groter. 

Tijdens de Grand Prix van Canada kreeg Ocon, die op dat moment op de negende plek reed, de opdracht om zijn plek af te staan aan teamgenoot Pierre Gasly. Dat was Ocon echter niet van plan, al moest hij toch buigen voor de teamorder. Gasly reed de laatste rondjes van de race op P9 en finishte daar dan ook. Ocon schoof zijn frustratie dan ook niet onder stoelen of banken. 

Hij sprak dan ook duidelijke taal na afloop van de race. "Ik heb mijn deel van de deal uitgevoerd, wat in dit geval het zijn van een teamplayer is. Ik heb altijd gehoor gegeven aan dergelijke instructies. Dat is altijd zo geweest en in mijn gehele carrière heb ik nog nooit iets anders gedaan. Maar het team heeft vandaag zijn deel van de deal niet ingelost en daar ben ik heel verdrietig over."

Doohan staat klaar

Autocoureur Tom Coronel en Formule 1-kenner Ruud Dimmers bespreken het voorval in de Formule 1-podcast van RacingNews365. De conclusie van Coronel is niet mals. "Het is een hele goede vraag of hij het seizoen wel af zal maken bij Alpine. Als de spanning daar blijft hangen, zou ik als teambaas toch zeggen: 'Nou, vriend, wat heb ik precies aan jou?' Want je moet natuurlijk wel wat voor elkaar kunnen betekenen."

Volgens Coronel helpt het ook niet mee dat Alpine al een vervanger aan het klaarstomen is. Jack Doohan, de reservecoureur van de Franse renstal, heeft dit seizoen al een aantal tests achter de rug en lijkt dus klaar te zijn voor zijn debuut. De eerste vrije training in Canada viel in het water voor de jonge Australiër, maar dat mag volgens Coronel geen verschil maken. "Als je dan toch al weet dat je hem gaat vervangen voor Doohan, zou ik hem die kilometers in ieder geval ook geven."

"Dan kan hij zichzelf al een beetje prepareren voor volgend jaar en dan heeft Alpine meteen de mogelijkheid om hem te vergelijken met Gasly. Maar Ocon en Gasly hebben hoe dan ook een contract en dus een afspraak met elkaar. Ze kunnen hem niet zomaar in zijn ballen schoppen en wegsturen, maar op een gegeven moment is de rek er wel uit." 

Knappe race

Ook Dimmers zag dat Alpine een hele bewuste keuze maakte door de beide heren van positie te laten wisselen. Het viel Dimmers wel op dat Ocon het tijdens de race niet eens zo heel slecht deed. "Die actie van Alpine leek wel een soort payback: 'zo, jij kent nou je plek.' Maar hij was echt witheet, al was het op zich wel knap dat hij op die negende plek reed. Ik dacht eerder dat hij rond de achttiende plek zou rijden of zoiets, maar ere wie ere toekomt: hij reed gewoon op de negende plek!"

"En dan zou je nog zeggen dat al die uitvallers, die nog voor hem reden bij de start van de race, hem al die plekken op hebben geleverd, maar hij heeft gewoon goed gedaan! Dan doet het wel pijn als je je plekje af moet staan aan je teamgenoot. Dan kan je een eikel zijn en zoveel gezeur op je af krijgen, maar het is gewoon niet eerlijk wat daar gebeurde."

Toch denkt Dimmers dat Ocon wel een beetje geluk had tijdens de race. "Dat punt had hij ook wel te danken aan de omstandigheden. Als de concurrentie gewoon op volle oorlogssterkte zou zijn geweest, hadden ze Ocon echt nog wel gepakt. Charles Leclerc kwam bijvoorbeeld 80 pk tekort op het rechte stuk, dus hij was net zo snel als Ocon. Maar op volle oorlogssterkte rijdt hij toch gewoon een seconde bij hem weg? Maar ondanks dat verschil heeft hij het heel goed gedaan en ik vond het echt zwaar onterecht hoe dit allemaal is afgelopen voor Ocon." 

Ook interessant:

Was de Grand Prix van de Canada de leukste race van het seizoen? Misschien wel. Regen zorgde voor glibberige omstandigheden, spektakel en crashes, waarna Max Verstappen zich tot koning kroonde. Maar hoe cruciaal was deze zege nou voor de titelstrijd? Kom er maar in, Joris Mosterdijk, Tom Coronel en Ruud Dimmers! 

Als je de podcast liever bekijkt op Youtube, klik dan hier.

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership