Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Coronel ziet Red Bull als 'opgejaagd wild': "Titel kan dan pas worden beslist"

Max Verstappen en Red Bull Racing hebben de leiding in beide kampioenschappen in de Formule 1, maar de voorsprong is lang niet zo groot als dat voorgaande jaren was. Tim Coronel laat zijn licht schijnen over Verstappen, de concurrentie van de Nederlander en of het constructeurskampioenschap misschien nog wel in gevaar komt voor de Oostenrijkse renstal.

Verstappen race Monaco
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het gaat momenteel niet vanzelf bij Max Verstappen en Red Bull Racing. Daar waar het in het begin van 2024 van een leien dakje ging, is dat de laatste races zeker niet het geval. Daarbij maakt Verstappen ook foutjes die we de afgelopen jaren praktisch nooit hebben gezien, zoals dat hij tegen een paaltje aan reed in Miami en de muur raakte in Monaco. "Op dit ogenblik moet hij er hard voor vechten", zo is de even simpele als logische verklaring van Tim Coronel in gesprek met RacingNews365.

"Hij staat wat meer onder druk, hij moet er wat meer uitpersen. Dat is helemaal niet erg. De auto is ook gewoon iets minder, want Perez staat nog verder naar achteren. En als de auto wat minder is, dan ga je wat meer forceren, waardoor je wel vaker een foutje maakt. Max is ook maar gewoon een mens, maar wel een hele goeie die altijd het maximale eruit haalt", zo vervolgt Coronel.

Daarbij ziet de oudste Coronel dat Verstappen vrij relaxed is ondanks zijn mindere resultaten. "Hij weet dat hij het maximale eruit haalt. En als je dat van jezelf weet ten opzichte van je teamgenoot, wat de tweede benchmark is, dan hoef je je niet druk te maken. Je haalt er namelijk zoveel meer uit dan hij. Dan weet je dat je zelf het maximale eruit haalt."

Er wordt dan ook logischerwijs vaker de vraag gesteld: heeft Red Bull niet te veel risico genomen met de ontwikkeling van de RB20? "Dat weet ik wel zeker, maar konden ze anders?", zo is het duidelijke antwoord van Coronel. "Je krijgt minder ontwikkelingstijd en er zijn intern wat veranderingen. Als ze een andere keuze hadden kunnen maken, dan hadden ze die wel gemaakt. Maar die konden ze blijkbaar niet maken." Toch is het nog niet echt duidelijk hoe goed de Red Bull van dit jaar is. "De ware aard van de auto komt pas vanaf Spanje naar boven", zo weet Coronel.

'Verstappen reguleert kampioenschap'

Verstappen heeft momenteel 31 punten voorsprong in het rijderskampioenschap op Charles Leclerc. Lando Norris staat op de derde plek, maar liefst 56 punten achter de Nederlander. Komt er nog spanning in de strijd om de titel? "Ik hoop voor iedereen van wel. Maar ik ben bang dat Max er altijd zo op scherp zal zitten dat ze misschien wel wat dichter bij komen, net zoals in de race, maar dat hij het reguleert. Er kan natuurlijk een keer een kink in de kabel komen, dat hij een keer helemaal uitvalt. En dan zal hij zeker weer in de aanval moeten gaan, maar voorlopig reguleert hij hem." 

Daarbij ziet Coronel Leclerc en Norris als grootste concurrenten van de drievoudig wereldkampioen. "Leclerc is natuurlijk best wel gedegen. Hij komt altijd wel dichtbij, maar niet erover heen. Ik hoop dat hij door de jaren heen minder nerveus is geworden en je ziet dat hij onder druk altijd wel een beetje kraakt. En ik denk dat zijn ervaring hem in de toekomst helpt dat hij minder snel gaat kraken."

Toch hebben beide coureurs nog geen ervaring met het rijden van een kampioenschap in de Formule 1. Kan een van de twee dat volhouden? "Ik denk Norris daar meer toe in staat is, maar dat komt omdat McLaren het beter voor elkaar heeft. Die pakken de juiste uitdagingen aan en hoe dat team is omgeturnd, dat vind ik zo mooi om te zien. Norris is dus de grootste concurrent van Verstappen."

Spanning tot laatste race?

Dan maken we de stap naar het constructeurskampioenschap. De achterstand van Ferrari in dat kampioenschap is 24 punten, terwijl McLaren op P3 staat. Het verschil tussen Red Bull en het team uit Woking is echter al aanzienlijk, namelijk 92 punten. Volgens Coronel is het 'heel vet' dat er weer een titelstrijd is.

"Het is heel makkelijk: ik denk dat McLaren nu de beste auto heeft. Het team is namelijk zo goed als de tweede rijder. Oscar Piastri en Norris zorgen ervoor dat ze gezamenlijk de meeste punten pakken. Daarnaast zie je nu dat Ferrari nu heel sterk bezig is. Die twee teams zijn nu wel punten aan het wegsnoepen bij Red Bull. Waarom? Omdat Perez natuurlijk net weer een beetje aan de verkeerde kant van de lijn zit. Maar ja, Red Bull kan niet anders", aldus Coronel.

"Ik ga ervan uit dat ze heel goed de knopen hebben geteld op welke circuits hun chassis en hun filosofie van de auto het beste is. En ik ga ervan uit dat dat een merendeel van de circuits is. Niet de afgelopen twee, maar wel weer de aankomende. Want waar is Red Bull heel erg sterk? Op de rechte stukken. We krijgen nu best weer wat circuits met rechte stukken, net als vlakke banen."

Coronel vervolgt: "Ik denk dat het gewoon een kwestie van knopen te tellen is. Je mag zoveel ontwikkelen en ik denk dat ze binnenkort wel met een update gaan komen waarvan wij denken: oh ja, ze laten weer van zich horen!" Al met al ziet de oudste Coronel toch nog wel een serieuze uitdager van Red Bull, zeker als Sergio Perez zijn beste vorm niet snel terugvindt. "Dan moet hij niet doen wat hij tijdens de laatste paar races heeft gedaan. Ik denk dat McLaren dit jaar nog weleens heel dichtbij gaat komen. Norris en Piastri reden eind vorig jaar ook continu goed punten in de punten. Ik denk dat McLaren de grootste concurrent is. Red Bull is nog wel te sterk, maar wel opgejaagd wild. Het zou zomaar kunnen dat het kampioenschap tot de laatste race gaat duren."

Ook interessant:

Verstappen begon dit F1-seizoen als de grote favoriet. Een 4e wereldtitel zou eenvoudig worden gewonnen, zo dacht men. Maar hoe anders is dat nu? Coronel, Dimmers en Mosterdijk geven antwoord in de nieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast.

Of als je de podcast liever bekijkt op Youtube, klik dan hier.

Abonneer je nu op ons YouTube-kanaal en maak kans op twee tickets!

ABONNEER & WIN

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen-regel FIA past omstreden regel aan in officiële reglementen