Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Coronel ziet serieus nadeel voor Red Bull: "Zit een limiet op..."

Helmut Marko gaf enkele weken geleden aan dat de windtunnel van Red Bull één van de oorzaken was dat het team zo lang deed over het identificeren van de problemen met de RB20. In de podcast van RacingNews365 wordt dit ook besproken en Tom Coronel kan zich wel vinden in de woorden van Marko.

Verstappen Norris China
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

"Een modernere windtunnel zou zeker helpen. Onze windtunnel is een naoorlogs model dat door het Britse leger is gebouwd en dat heeft natuurlijk zijn nadelen." Was getekend Helmut Marko over de verouderde windtunnel van Red Bull. Sterker nog, Red Bull is het team met momenteel de oudste windtunnel in de Formule 1. De afgelopen jaren hebben meerdere teams een modernere windtunnel gebouwd, met het meest recent Aston Martin en McLaren.

In de podcast van RacingNews365 worden de woorden van Helmut Marko ook besproken. Want is het wel echt zo'n groot nadeel dat je een minder moderne windtunnel hebt dan de concurrentie? Volgens Tom Coronel wel: "Ja natuurlijk! Daar zit iets in. Kijk, de meest up to spec windtunnel is momenteel die van Aston Martin. En McLaren natuurlijk ook. Je ziet dat het voordeel heeft. Je hebt theorie en praktijk. Zo'n windtunnel is er om de auto aerodynamisch te perfectioneren."

"Daar heb je gewoon net eventjes de verschillen ook in nodig. En dat is dan in theorie. Daarna moet je het op de baan gaan doen, wat dat is wel waar de verschillen te zien zijn," aldus Coronel. "Dus de correlatie. Je hebt een bewegende auto, windrichting en dat soort dingen. En die heb je niet in een windtunnel. Maar daar zitten wel verschillen in. Te oud? Nee, dat niet. Maar ouder? Ja, en dat betekent dus ook verschillende technieken."

F1-kenner Ruud Dimmers snapt vooral niet waarom Red Bull niet doorpakt op die 'te oude windtunnel': "We hebben het natuurlijk al heel vaak gehad over die windtunnel. Dat was volgens mij in 2018 of 2019, toen die nieuwe reglementen aangekondigd werden. Toen waren er al correlatieproblemen. 2020 of 2021 ging het er volgens mij weer over. Begin van het seizoen, toen de eerste update niet werkte, Helmut Marko ook al. Dan denk ik op een gegeven moment van hoe kan het dat je het al zo lang hebt dan? Waarom wordt er dan niet in geïnvesteerd. Waarom wordt er dan niet op doorgepakt?"

'Hij kan niet meer'

Coronel wil daar wel een kritische noot aan hangen: "Zomaar een windtunnel is serieus hé! Kostprijs, bouwkosten... Dat gaat niet zomaar. Op een gegeven moment zit er een limiet op. Dit is wat hij kan. Hij kan gewoon niet meer. En dat is waar het verschil uit voorkomt. Ik had ooit een motorbouwer die zei: 'ik heb nu een nieuwe uitlaat. Dat geeft 3pk extra.' Nou, dat heeft hij geloof ik twintig keer tegen mij gezegd. Dat zou betekenen dat ik 60pk meer heb dan de rest. Dat is dus niet zo. Je kan niet zomaar iets vinden."

"Het heeft met zoveel factoren te maken. Je kan niet iedere factor toepassen. Ook niet met de nieuwste windtunnel", aldus Coronel. "Als de ene net de sweetspot heeft weten te raken, gaat de rest daar ook naar zoeken. We hebben het nu gezien bij McLaren. McLaren heeft dezelfde achterkant, versnellingsbak en motor als Mercedes en Aston Martin. Dus waar moet je dan op letten? In ieder geval niet de motor. Dat zijn natuurlijk die moeilijkheidjes. Sommige teams hebben net iets uitgevonden wat andere teams niet hebben. Daardoor zie je vaak die verandering."

Coronel is dan ook een zeer groot fan van de huidige reglementen: "Je kan er geen pijl op trekken! We kunnen niet meer zoals vorig jaar voorspellen, 'die wint Red Bull wel. Die pakt Mercedes'. Dat is het niet meer. En lijk eens, er zitten gewoon acht coureurs binnen twee tienden van een seconde. Het is insane competitief. En dat maakt het wel erg stoer."

Toch denkt Dimmers dat er nog een kant aan het verhaal zit, namelijk de drastische conceptwijziging van Red Bull tijdens afgelopen winter: "Wat het wel is bij Red Bull, en dat hebben ze zelf ook een beetje aangegeven, dat ze van die magistrale RB19 naar deze auto zijn gegaan. Ze hebben het concept best wel behoorlijk op de schop gegooid."

"Ze dachten van oké met die RB19 plus zijn we misschien wel uitontwikkeld. Maar als je kijkt naar McLaren, die borduren eigenlijk wel voort op het concept wat Red Bull zo goed maakte. Red Bull heeft op het moment nergens iets meer waarin ze beter zijn dan een ander. Niet op de rechte stukken, waarop ze eerste vlogen. Ook niet meer in de snelle bochten, de bandenslijtage. Het is een combinatie van alles. Ik denk dan ook dat ze achteraf spijt hebben gehad van die keuze. En dat maakt met grote veranderingen de windtunnel weer nodig hebt. Als het dan op een gegeven moment niet klopt, je kunt niet in één keer terug. Je kunt niet die RB19 plus weer op het asfalt zetten", zo sluit Dimmers het onderwerp af.

Benieuwd naar de volledige podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk? Bekijk hem hieronder! 

Ook interessant:

Verstappen brengt Mercedes iets wat het jaren heeft gemist

Toto Wolff claimde vorige week dat Mercedes de jacht op Max Verstappen heeft gestaakt. Hoe serieus moeten we die woorden nemen? Of is het vooral om iets van rust terug te brengen binnen het team en de coureurs vertrouwen te schenken?

We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.

Abonneer, reageer en win!

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappens 'laatste stap' Verstappen weet in ieder geval wat hij NIET wil