Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Dakar Rally 2023

Dakar-leider furieus na extra pk's voor concurrent: "Dank voor het vermoorden van de race"

In de Dakar Rally is bij de auto's een rel ontstaan door de powerboost die Audi heeft gekregen. Leider Nasser Al-Attiyah is woedend en dankte de organisatie voor de manier waarop de race al vroeg de nek om werd gedraaid.

Sainz
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

De FIA heeft in de Dakar Rally besloten om de auto's in de T1.U-klasse 8kW extra te geven, wat gelijk zou staan aan 11pk aan vermogen. Onder deze klasse vallen elektrische auto's, evenals hybride-aangedreven bolides. De organisatie oordeelde na een data-analyse van de eerste drie etappes dat dit noodzakelijk was om de 'balance of performance' gelijk te trekken.

Het fabrieksteam van Audi, de grootste uitdager van Toyota, profiteert van deze maatregel, tot grote woede van Toyota's klassementsleider Nasser Al-Attiyah. Hij meldde zich op Twitter met de tekst: "Wat een verrassing dat ze onze grootste rivaal 11pk meer geven!!! Bedankt voor het vroeg de nek omdraaien van deze race."

Inmiddels lijkt Al-Attiyah, evenals zijn navigator Mathieu Baumel, die woorden weer van de social media-kanalen te hebben verwijderd. Al-Attiyah verdedigt een voorsprong van bijna 19 minuten op de eerste Audi (P3) van Stephane Peterhansel en bijna 33 minuten op Carlos Sainz (P4).

Laatstgenoemde juicht de maatregel van harte toe: "Ze kunnen alles zien en meten en zullen geconcludeerd hebben dat wij iets tekortkomen", zo laat de Spanjaard optekenen in gesprek met onder andere Autosport.

"Ik heb altijd gezegd dat wij niet per se met méér pk's hoeven te rijden, maar dat ik pleit voor auto's die gelijkwaardig aan elkaar zijn, zowel qua gewicht als qua vermogen."

Ook interessant:

Acht F1-dingen om naar uit te kijken in 2023

Een nieuw autosportjaar is aangebroken en vanaf maart begint er ook weer een nieuw hoofdstuk in de Formule 1! Er zijn weer genoeg dingen om naar uit te kijken, maar wat?

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan

Dakar Rally 2023 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen terecht kritisch op dominant Red Bull