Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Data tonen aan: hoe Verstappen en Russell het 'onmogelijke' presteerden in Canada

George Russell en Max Verstappen presteerden nagenoeg het onmogelijke tijdens de kwalificatie voor de Canadese Grand Prix. Beide coureurs klokten exact dezelfde rondetiijd! Bekijk hier hoe dit tot stand kwam.

Verstappen Canada Russell
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Lange tijd leek er geen maat te staan op Mercedes tijdens de kwalificatie op het semi-stratencircuit van Montréal, maar in Q3 waren het Max Verstappen en Lando Norris die de pole nog bijna afpakten van George Russell.

De 1.12.000 van Russell wankelde toen Verstappen in de slotseconden bezig was met een zeer snelle ronde. Het duo ontliep elkaar niets tijdens de ronde en toen de Nederlander over de meet kwam was de F1-paddock met stomheid geslagen: Verstappen klokte exact dezelfde rondetijd als Russell.

De laatste keer dat twee F1-coureurs in de strijd om de poleposition dezelfde rondetijd klokten was op het circuit van Jerez in 1997, tijdens de laatste race van het seizoen. Toen waren het zelfs drie coureurs die een 1.21,072 noteerden - Michael Schumacher, Jacques Villeneuve én Heinz-Harald Frentzen.

Verstappen kende een ijzersterke eerste sector en won ruim één tiende op Russell, die op zijn buurt in de tweede sector terug sloeg. Bijna twee tienden was hij sneller dan de Red Bull-coureur. Verstappen pakte in sector drie nog wat tijd terug, maar het was niet genoeg voor de pole. Na afloop zei de Nederlander dat zijn banden aan het einde van de ronde op waren.

Kijken we naar de plekken op het circuit waarop Verstappen en Russell sneller waren dan zien we daarbij duidelijk dat de Red Bull sneller is in de bochten, maar Russell over de rechte stukken vloog en daar tijd won. De topsnelheid van de Mercedes-coureur was liefst zes kilometer per uur hoger. Verstappen verloor bovendien tijd bij het uitkomen van bocht 7 richting bocht 8 en 9.

Sector Verstappen Russell Verschil
1 19,987 20.123 0,136
2 22.915 22.726 - 0,189
3 29.098 29.151 0,053
Ronde 1:12.000 1:12.000 0,000

Voorspel en win

Voorspelgame visual 2024

Wie wint de Grand Prix van Canada 2024?

Speel mee en maak kans op een prachtige drivers cap van Max Verstappen!

Speel mee

Praat mee!

Viaplay
x
24 uur Le Mans Indrukwekkende De Vries teleurgesteld ondanks P2: "Dit doet pijn"