Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Data tonen aan: Verstappen en Red Bull moeten één belangrijk punt verbeteren

Max Verstappen eindigde op de vijfde plaats in de representatieve tweede vrije training voor de Grand Prix van Spanje. Vooral in de kwalificatierun was er nog werk aan de winkel, al liet Lando Norris in de longrun ook zien dat hij Verstappen minimaal qua snelheid kan matchen.

Verstappen Spain
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Waar Helmut Marko na de eerste vrije training voor de Grand Prix van Spanje al van 'de beste vrijdag in tijden' sprak, bleek in de tweede oefensessie wel dat Red Bull nog wat werk moet verzetten. Max Verstappen eindigde op de vijfde plaats en klaagde vooral in de beginfase over het gedrag van de RB20. De balans was wederom niet optimaal, een veelgehoord geluid in de afgelopen weken.

Na afloop verklaarde Verstappen dat Red Bull aan het experimenteren was. "We hebben verschillende setups uitgeprobeerd in de eerste en tweede vrije training. Je probeert wat dingen te finetunen, maar over het algemeen was het een normale dag zonder problemen. Daar hoopten we op en nu gaat het erom dat we de auto nog wat verbeteren."

En verbeteringen heeft Verstappen waarschijnlijk ook nog wel nodig, vooral voor de kwalificatie. Op softs was de Red Bull-coureur razendsnel in de eerste en derde sector, maar verloor hij ontzettend veel in de tweede sector. Lewis Hamilton, de snelste man in de tweede vrije training, Carlos Sainz én Lando Norris waren daar maar liefst drie tot vier tienden sneller en maakten zo het verschil. Ook Sergio Perez verloor een halve seconde in de tweede sector.

Het verlies paste wel bij de feedback die Verstappen op de radio gaf, want hij meldde dat de auto niet wilde draaien in de bochten. Sector twee bevat een aantal lange doordraaiers waar coureurs lang moeten wachten voor ze op het gas kunnen gaan. Als de auto niet naar behoren draait, verlies je heel veel tijd. Red Bull moet daar dus nog een oplossing voor vinden om voor poleposition te wedijveren. Dat is geen overbodige luxe, want inhalen is schier onmogelijk in Barcelona.

Bekijk hieronder de snelste rondes van Verstappen en Hamilton in de tweede vrije training. De tekst gaat daarna verder.

Rondetijden tweede vrije training: HAM & VER

S1 S2 S3 Rondetijd
HAM 21.927 29.195 22.142 1:13.264
VER 21.735 29.584 22.185 1:13.504
Verschil -0.146 +0.389 +0.043 +0.240

Longrun

De longruns van Verstappen zagen er een stuk beter en constanter uit, met name op de mediums. De 26-jarige Nederlander noteerde een aantal constante tijden in de 1:19 en was op dat moment met Oscar Piastri de snelste man op de baan. Een kanttekening is wel dat zijn banden redelijk snel sleten, Verstappen nog in de fout ging en hij uiteindelijk in de ultieme slotfase naar de softs switchte. Overigens lag de bandenslijtage ook bij de concurrentie hoog.

Wie de grootste uitdager van Verstappen is? Dat lijkt Norris te zijn. De longrun van de Brit zag er serieus indrukwekkend uit, ook op de softs. Norris was weliswaar de eerste ronden langzamer dan Verstappen op de mediums, maar kreeg het wel voor elkaar om de tijden later te matchen. Tel daar bij op dat de McLaren-coureur in de slotfase ook nog tijden van 1:18 op mediums liet noteren en je kan er niet omheen: Verstappen moet écht op Norris letten.

Toch lijkt Verstappen er een stuk beter voor te staan dan de afgelopen races. Heel veel geklaag was er nou ook niet te horen en Helmut Marko gaf toe dat Verstappen in de tweede vrije training zijn andere achtervleugel had moeten krijgen. De conclusie? Er is zeker reden tot optimisme, maar het gat met de nabije concurrentie is voorlopig ook op een traditioneel circuit niet groot. Game on.

Bekijk hieronder de longrun van Verstappen en Norris. Noot: het gaat hier om de run waarin Verstappen op medium reed en Norris op softs.

Longruns tweede vrije training: VER & NOR

Ronde VER (M) NOR (S)
1. 1:19.434 1:20.442
2. 1:19.421 1:20.171
3. 1:19.719 1:20.060
4. 1:19.511 1:19.875
5. 1:19.614 1:20.245
6. 1:20.102 1:20.174
7. 1:20.233 1:20.160

Voorspel en win

Voorspelgame visual 2024

Wie wint de Grand Prix van Spanje 2024?

Speel mee en maak kans op een prachtige drivers cap van Max Verstappen!

Speel mee

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership