Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De beste Formule 1-coureurs van 2020 tot nu toe

Na elf voorbij gevlogen weken is het Formule 1-seizoen inmiddels al over de helft. Met nog acht Grands Prix voor de boeg is het de hoogste tijd om de balans op te maken. Van wie mogen we de rest van het jaar na een ijzersterke eerste seizoenshelft nog veel moois verwachten?

Na negen Grands prix krijgt de WK-stand langzaam maar zeker vorm. Enkele coureurs steken er echter qua prestaties bovenuit in vergelijking met hun Formule 1-collega's. Wie vielen ons tijdens de eerste seizoenshelft in positieve zin op? We zetten een aantal coureurs op een rijtje.

George Russell

Al in zijn eerste jaar maakte George Russell bij Williams gehakt van zijn teamgenoot. In de kwalificatie versloeg hij in 2019 Robert Kubica elke race weer opnieuw. Die lijn heeft hij doorgetrokken naar 2021, want na acht races heeft hij het in de kwalificatie nog steeds geen enkele keer afgelegd tegen Nicholas Latifi. Bovendien wist Russell dit seizoen het onmogelijke te presteren en met een Williams-bolide tot vijf keer toe de tweede kwalificatiesessie te bereiken. Dat is vaker dan dat dit seizoen elke andere coureur van Williams, Haas of Alfa Romeo is gelukt. In de race Russell dichtbij punten te komen, maar in Toscane greep hij na een ongelukkige herstart net naast zijn eerste Formule 1-punten. Houd geduld George, die punten komen er binnenkort aan, dat kan niet anders. We zien de Brit graag zo snel mogelijk terug in een topauto.

Pierre Gasly

Wauw. Wie had dat gedacht toen hij in de zomer van 2019 zonder genade terug werd gezet van Red Bull naar Toro Rosso (nu AlphaTauri)? Pierre Gasly zette zijn weg terug naar boven al aan het einde van het vorige seizoen in, maar dit jaar zette hij tot op heden eigenlijk geen voet verkeerd. Alleen de afgelopen race, een week na zijn verrassende en daverende overwinning op Monza, sloeg hij de plank mis op Mugello door als zestiende te kwalificeren en in de openingsronde knullig te crashen. Verder zijn de statistieken duidelijk. Gasly steekt in een goede vorm. In de race is hij Daniil Kvyat bijna altijd te snel af en in de kwalificatie haalde hij al vijf keer Q3, in tegenstelling tot zin Russische teamgenoot, die dat nog niet presteerde dit seizoen. Wie weet waar het schip van de jonge Fransman en kersverse racewinnaar strandt als hij zo door blijft gaan.

Charles Leclerc

Het zal even wennen zijn geweest voor Charles Leclerc. De Monegask moet het dit jaar stellen met een hok van een auto, die vorig jaar nog met afstand de snelste van de grid was op de rechte stukken. Dat de Ferrari-coureur zijn desastreuze bolide tot twee keer toe naar het podium heeft gereden is werkelijk waar een wonder te noemen. Leclerc haalt dan ook het maximale uit het baalseizoen van Ferrari, dat waarschijnlijk ook volgend jaar niet goed voor de dag zal komen als de regels nauwelijks veranderen.

Daniel Ricciardo

In de openingsfase van het seizoen was de Renault-bolide nog niet op het niveau van de concurrentie, maar de afgelopen weken gaat de R.S.20 als een trein. Vooral Daniel Ricciardo maakt een sterke indruk, terwijl zijn teamgenoot Esteban Ocon af en toe nog tegenvalt. De Australiër veroverde dit seizoen al twee vierde plekken en zal naarstig op zoek zijn naar zijn eerste podiumplaats in dienst van Renault, zeker aangezien dat teambaas Cyril Abiteboul een tattoo oplevert. We zijn benieuwd wat Ricciardo volgend jaar kan in de door Mercedes aangedreven McLaren-bolide.

Lando Norris

Ook jongeheer Lando Norris valt dit seizoen in positieve zin op. Vorig jaar deed hij het tijdens zijn rookieseizoen al niet bepaald onverdienstelijk, maar dit jaar lijkt hij er nog een schepje bovenop te hebben gedaan. Hij wordt daarbij geholpen door het solide McLaren-team, maar onder andere een podiumfinish en de vierde plaats in het kampioenschap - achter Hamilton, Bottas en Verstappen - spreken toch boekdelen. McLaren gaat volgend jaar over een topduo beschikken als de jongste coureur op de grid op dit niveau doorgaat.

Lance Stroll

Nee, wij hadden aan het begin van het seizoen ook niet verwacht dat we Lance Stroll op dit lijstje zouden zien, maar de Canadees is gewoon heel goed bezig. Hij staat in het kampioenschap op de zesde plaats, terwijl hij twee keer uitviel zonder dat hij daar iets aan kon doen. Zijn harde crash in Toscane gooide roet in zijn eten op weg naar de vierde plaats in het kampioenschap, maar het neemt niet weg dat Racing Point met Stroll over een solide coureur bezit. Nee, hij zal geen wereldwonderen verrichten, maar de tweede podiumplaats uit zijn Formule 1-carrière bevestigt dat hij de weg naar boven na enkele kwakkelende jaren definitief heeft ingezet. Natuurlijk wordt hij daarbij geholpen door de sterke RP20-bolide.

Max Verstappen

Verstappen is razendsnel, dat weten we allemaal inmiddels wel. Ook dit seizoen haalt hij het maximale uit zijn Red Bull-bolide. Helaas is dat maximale momenteel slechts goed genoeg voor de derde plaats in het kampioenschap op inmiddels een straatlengte afstand van kampioenschapsleider Lewis Hamilton. Als hij gewoon zijn ding doet en zijn bolide het niet begeeft staat de Nederlander simpelweg op het podium, vaak net achter of net voor de tegenvallende Valtteri Bottas. Wat verlangen wij naar het moment dat hij een auto net zo sterk als die van Hamilton heeft, want momenteel is hij de enige die hier en daar wat speldenprikjes uit kan delen aan Mercedes.

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton staat op het punt om allerlei records van Michael Schumacher te evenaren en / of te verbeteren. De inmiddels zesvoudig wereldkampioen stevent af op wereldtitel numero zeven, die hij waarschijnlijk al enkele Grands Prix voor het einde van het jaar op kan halen. Bottas zit hem namelijk niet tot nauwelijks in de weg. De Fin probeert het wel, maar Hamilton is simpelweg te superieur. Op de momenten dat de Brit even lijkt te wankelen, zoals bijvoorbeeld in Toscane, slaat hij toch weer genadeloos hard toe, als een ware kampioen dat betaamt. Kan Max Verstappen wel ooit kampioen worden Red Bull? Is er sprake van een crisis? Wat brengt de toekomst? Luister nu de Formule 1-podcast van RacingNews365 met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Thomas van Groningen.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'