Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Saoedi-Arabië 2024

De duidelijke winnaars en pijnlijke verliezers na de GP van Saoedi-Arabië

Het Formule 1-seizoen denderde door met de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Max Verstappen was opnieuw onaantastbaar tijdens de tweede race van het jaar, maar achter hem gebeurde genoeg. Hoog tijd om de winnaars en verliezers op een rijtje te zetten.

Verstappen Saudi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Het Jeddah Corniche Circuit was het decor voor de tweede Grand Prix van het jaar. Gedurende het weekend ging het weer veel over de chaotische situatie bij Red Bull, maar uiteindelijk was de race gelukkig het belangrijkste. Max Verstappen was in zijn RB20 zeer dominant en reed soeverein naar de overwinning. De Nederlander stond voor de honderdste keer op het podium en betreedt zo opnieuw een illuster rijtje. Het is wel iets te makkelijk om hem bij de winnaars te zetten, want er werden nog meer indrukwekkende prestaties neergezet. Een overzicht.

Winnaars

Sergio Perez
P3 in de kwalificatie, P2 in de race. Sergio Perez deed voor het tweede weekend op rij precies wat Red Bull van hem vraagt. De Mexicaan hoeft over een heel seizoen Verstappen echt niet uit te dagen, maar moet daarachter wel zijn naaste belager zijn. Dat lukt hem voorlopig best aardig. De RB20 lijkt goed bij Perez te passen en hij is op deze manier toch wel hard op weg om zijn Red Bull-stoeltje veilig te stellen. Perez was gemiddeld zo'n twee tienden langzamer dan Verstappen in de race. Daar kan je mee thuiskomen.

Natuurlijk moeten we niet vergeten dat Perez vorig jaar ook sterk aan het seizoen begon en daarna ver wegzakte. Het verschil is alleen dat de Mexicaan nog niet over de wereldtitel heeft gepraat. Perez lijkt dondersgoed te weten dat Verstappen een maatje te groot is op dit moment en focust zich op zichzelf. Het lijkt de goede aanpak te zijn, in Bahrein en Saoedi-Arabië verliep alles in elk geval naar wens.

Charles Leclerc
In Bahrein had Charles Leclerc, niet voor het eerst, veel pech. De Monegask moest met remproblemen dealen en zag daarom een podiumplaats uit zijn handen glippen. Leclerc zou in Saoedi-Arabië terugslaan. Het kwalificatiemonster zette zijn Ferrari naast Verstappen op de eerste rij en zou comfortabel op de derde plaats eindigen. Red Bull was nog een maatje te groot, maar de constante Leclerc was op zijn beurt weer veel sneller dan de rest. Het is te hopen dat hij dit seizoen Red Bull wel nog een keer kan bedreigen. Leclerc verdient het.

Oliver Bearman
Oliver Bearman, take a bow, zouden de Britten zeggen. De piepjonge Formule 2-coureur moest halsoverkop de zieke Carlos Sainz vervangen bij Ferrari en liet zien uit welk hout hij gesneden is. Bearman kon maar een uurtje trainen, maar kwalificeerde zich meteen als elfde en baalde dat hij Q3 misliep. Het tekende zijn wil én volwassenheid.

In de race ging het nog een stukje beter. Bearman werkte zich langzaam maar zeker op in de openingsfase en maakte indruk door als zevende over de streep te komen. De Brit kreeg het zelfs voor elkaar om de aanstormende Lando Norris en Lewis Hamilton achter zich te houden. De beide mannen reden op softs, maar konden Bearman desondanks niet passeren. De debutant overlegde met zijn engineer en versnelde om de zevende plaats veilig te stellen. Onthoud de naam, van Bearman gaan we nog veel horen.

Haas
Wie had na de wintertests gedacht dat Haas punten zou scoren in de tweede race? Vrijwel niemand, maar het is ze toch gelukt. Vooral de manier waarop was indrukwekkend. Kevin Magnussen zorgde er namelijk persoonlijk voor dat Nico Hulkenberg op P10 kon eindigen. De Deen kreeg twee keer een tijdstraf van tien seconden en zou daarna een heel treintje ophouden om Hulkenberg een vrije pitstop te gunnen. Het plannetje slaagde glorieus en werd beloond, want Hulkenberg hield de tiende plaats vast. Het zal als een overwinning voelen voor het Amerikaanse team.

Verliezers

Mercedes
Je concept compleet veranderen en dan al stuiterend het vierde team zijn. Het is voorlopig het lot van Mercedes. George Russell en Lewis Hamilton waren niet vooruit te branden in Saoedi-Arabië en moesten het met de zesde en negende plaats doen. De beide mannen waren het gehele weekend met de set-up aan het worstelen en konden de zogenaamde sweet spot niet vinden. Hamilton kon na afloop ook niet geloven dat Mercedes al drie jaar dezelfde problemen heeft.

En zo lijkt het weer een mislukt seizoen te gaan worden voor de Zilverpijlen. Red Bull en Ferrari zijn buiten bereik en ook McLaren lijkt ietsje sneller te zijn. Hamilton had gehoopt zijn tijd bij Mercedes goed af te sluiten, maar voorlopig gaat het als een nachtkaars uit.

Lance Stroll
Het was duidelijk niet het weekend van Lance Stroll. De Canadees raakte in een vrije training al de muur en zou daar ook het weekend eindigen. Stroll tikte in ronde 6 de binnenkant van de muur aan en kletterde er hard af. Toch was dat niet het enige probleem. Stroll was het gehele weekend veel langzamer dan teamgenoot Fernando Alonso en moet alle zeilen bij gaan zetten om iets van zijn seizoen te gaan maken. Op deze manier kan het toch niet door blijven gaan, zou je zeggen...

Daniel Ricciardo
Als Daniel Ricciardo ooit nog voor Red Bull wil rijden, mag hij niet te veel van dit soort weekenden hebben. De Australiër ging voor geen meter op het Jeddah Corniche Circuit en werd duidelijk verslagen door teamgenoot Yuki Tsunoda. Waar de Japanner P9 pakte in de kwalificatie, kwam Ricciardo niet verder dan Q2. Uiteindelijk moest Ricciardo het na een spin zelfs met P16 doen in de race. Het staat in schril contrast met de prestaties van Perez, die op deze manier simpel zijn Red Bull-stoeltje behoudt. Ricciardo moet zich eerst maar eens op goede prestaties gaan richten. Een terugkeer bij Red Bull is voorlopig nog niet aan de orde.

Alpine
Alpine kende wederom een dramatisch weekend. Esteban Ocon en Pierre Gasly werden voor de tweede keer op rij uitgeschakeld in Q1 en punten waren veel en veel te hoog gegrepen. Sterker nog, Gasly kreeg niet eens de kans om er iets van te maken. De Fransman had al versnellingsbakproblemen in de formatieronde en moest zijn bolide in de garage parkeren na de eerste ronde.

Bij Ocon ging het niet veel beter, al was dat vooral de verdienste van Magnussen. Ocon was onderdeel van de ellenlange DRS-trein en kon daarom niet doorstoten. Toch moet er nog veel veranderen bij Alpine om in de middenmoot te belanden. Zelfs Haas is het Franse fabrieksteam duidelijk voorbijgestreefd.

Ook interessant:

Meesterlijke Verstappen brengt kalmte in Red Bull-heksenketel

Daar is 'ie weer: een gloednieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast! Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk bespreken de GP van Saoedi-Arabië. Max Verstappen domineerde en zorgde tegelijkertijd voor rust bij Red Bull. Dat en nog veel meer passeert de revue!

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen