Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Michael Schumacher

De grootste F1-schandalen: Schumacher elimineert Hill (en zichzelf!)

Vandaag is het 29 jaar geleden: dié uiterst controversiële seizoensfinale in Australië, waarin titelrivalen Michael Schumacher en Damon Hill het met elkaar aan de stok krijgen. RacingNews365 neemt je mee terug in de tijd.

Michael-Schumacher-Damon-Hill-RacingNews365
Terugblik
Naar nieuwsoverzicht © XPB

Van Cristiano Ronaldo versus Lionel Messi en van Rafael Nadal versus Roger Federer: rivaliteiten zijn er in iedere sport. Maar één sport staat er al decennialang om bekend: de racerij.

Waar het einde van de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig in de F1 gekenmerkt worden door de hevige rivaliteit tussen Alain Prost en Ayrton Senna, lijkt het aan het begin van 1994 eindelijk wat rustiger te zijn in de koningsklasse. Prost is inmiddels met pensioen en titelkandidaten Senna, Michael Schumacher en Damon Hill hebben veel respect voor elkaar.

Daar komt echter snel genoeg verandering in. Als Ayrton Senna op tragische wijze om het leven komt tijdens pas de derde race van het seizoen, zijn het Hill en Schumacher die in een stevig titelgevecht verzeild raken. De twee kemphanen komen elkaar geregeld tegen op het circuit en de strijd wordt steeds feller. Tijdens de Britse Grand Prix haalt Schumacher Hill in tijdens de formatieronde, waarop de Duitser wordt gekwalificeerd. Schumacher negeert de zwarte vlag en krijgt een raceban voor de eerstvolgende twee evenementen. Later in het seizoen zegt Schumacher openlijk dat zijn Britse rivaal "geen coureur van wereldformaat is." De gemoederen lopen steeds hoger op. Na een veelbewogen jaar strijkt het F1-circus in november 1994 neer in Adelaide, Australië, voor de seizoensafsluiter. Op dat moment heeft Schumacher één punt voor op Hill in het kampioenschap.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Michael Schumacher en Damon Hill zitten samen op een FORMULE 1 circuit © XPB

Controversiële ontknoping

Hills teamgenoot Nigel Mansell kwalificeert zich op poleposition. Lang kan Mansell zijn leidende positie echter niet behouden, Schumacher gaat al bij de eerste bocht aan de leiding. Hill sluit aan op plaats twee. Deze volgorde houdt aan tot ronde 36, als Schumacher zijn Benetton-bolide verliest bij de East Terrace-bocht en de muur raakt. Als Schumi terug het circuit op komt, probeert Hill hem in te halen. Schumacher wijkt niet uit voor de Brit, stuurt in, toucheert Hill en valt uit. Het lijkt over en uit voor de Duitser, die het raceverloop nagelbijtend bekijkt vanaf achter de veiligheidshekken. Hill hobbelt in zijn beschadigde Williams-bolide naar de pitstraat.

Eenmaal in de pits oordelen de Williams-monteurs dat Hill zijn race niet kan vervolgen. De linker voorwielophanging van zijn Williams FW14B is flink beschadigd en het zou onverantwoord zijn om Hill terug de baan op te sturen. Hills uitvalbeurt zorgt ervoor dat Schumacher er met zijn eerste wereldtitel vandoor gaat. Een wereldtitel waar een luchtje aan zit.

Ophef

Veel F1-prominenten geven Schumacher de schuld van de touché tussen de Duitser en Hill. Na onderzoek oordelen de wedstrijdjuryleden dat het een race incident is en er geen maatregelen worden genomen tegen Schumacher. Op 25-jarige leeftijd wordt Schumacher de eerste Duitse Formule 1-wereldkampioen, zij het onder zeer controversiële omstandigheden. In de jaren die volgen houdt Schumacher vol dat de botsing een race incident was, een standpunt dat met veel media-cynisme, vooral in het Verenigd Koninkrijk, wordt ontvangen.

Hoewel Hill opzettelijk vermijdt betrokken te raken bij de ophef, beschuldigt hij Schumacher later expliciet van het opzettelijk tegen hem aan te rijden. Formule 1-commentator Murray Walker houdt vol dat Schumacher de crash niet opzettelijk veroorzaakt heeft, terwijl zijn medecommentatoren - voormalig F1-coureur Jonathan Palmer en pitreporter Barry Sheene - allebei beweren dat Schumacher wél degelijk schuldig is. Patrick Head van het Williams-team verklaart jaren later tegenover het tijdschrift F1 Racing dat "Williams er in 1994 al 100% zeker van was dat Michael schuldig was aan onsportief gedrag", maar geen protest indiende tegen de titel van Schumacher omdat het team nog steeds bezig was de dood van Senna te verwerken. Ook het Britse publiek geeft Schumacher de schuld; in 2003 houdt de BBC een zoektocht naar 'Het meest onsportieve moment in de Formule 1' waarbij het incident in Adelaide wordt genomineerd. Het is nog maar de vraag of er ooit naar voren komt of Schumacher bewust instuurde op 13 november 1994.

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live reacties na eerste pole Verstappen in Miami