Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Michael Schumacher

De grootste Formule 1-schandalen: Schumacher beduvelt de boel in hartje Monaco

Michael Schumacher: aan het begin van 2020 mogen we hem statistisch gezien nog de meest succesvolle Formule 1-coureur aller tijden noemen. De voormalig Ferrari- en Mercedes-coureur had echter zijn streken.

Schumacher Monaco 2006
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Ferrari

We gaan terug naar het jaar 2006. Michael Schumacher heeft speciaal voor de Grand Prix van Monaco zijn overall in een speciale livery gestoken. Monaco was zijn domein, hij had er al zo vaak gewonnen en was van plan dat in 2006 nogmaals te doen. Hij wilde het lot daarbij een handje helpen, maar kreeg het deksel op de neus.

Schumacher was snel tijdens de kwalificatie van dat jaar, bloedsnel zelfs, maar de recordkampioen was bepaald niet zeker van zijn zaak. Ja, hij had de snelste tijd op de klokken staan, maar achter hem waren nog mannen bezig aan een snelle ronde, niet in de laatste plaats titelrivaal Fernando Alonso.

Wat hij toen bedacht, was even simpel als naïef. In de laatste hairpin van het circuit, La Rascasse, blokkeerde Schumacher zijn wielen en schoof hij rechtdoor, waarbij het net met de neus niet de vangrails raakte. Kwam hij daar even goed weg! Gele vlaggen waren het gevolg en iedereen achter hem moest zijn run afbreken. Schumachers poleposition was veilig. Of toch niet?

Vrijwel direct rezen er vermoedens dat er opzet in het spel was. Iemand van het kaliber-Schumacher maakte dergelijke fouten immers niet en de beelden waren net niet overtuigend genoeg om te geloven dat er sprake was van overmacht, zoals Schumacher beweerde. Menigeen was er van overtuigd dat de Ferrari-vedette de bocht makkelijk had kunnen halen, als hij het stuur niet zolang recht had gehouden.

Protesten bleven dan ook niet uit, maar een oordeel van de stewards liet lang op zich wachten. Pas in de late avond werd duidelijk dat Schumacher zijn poleposition kwijt zou raken vanwege opzet. Fernando Alonso, de man die schumacher van de poleposition af wilde houden, mocht zodoende van P1 vertrekken. En Schumacher zelf? Die bleef volhouden dat hem enkel kon worden verweten dat hij was gezakt voor zijn bijzondere verrichtingen.

Een dag later start Schumacher zijn race vanuit de pits en werkt hij zich op naar de vijfde plaats. Fernando Alonso wint de race en aan het einde van de rit ook de wereldtitel in 2006.

Praat mee!

Viaplay
x
Max vs. Lewis F1-fans wijzen zeer verrassende schuldige aan bij clash tussen Verstappen en Hamilton