Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De nieuwe Aston Martin: geïnspireerd door de Red Bull-bolide, maar niet gekloond

Aston Martin baarde opzien met haar nieuwste update, die volgens velen een ongegeneerde kopie is van de Red Bull RB18. Onze technisch F1-analist Paolo Filisetti redeneert dat de vernieuwde AMR22 geen kopie is, maar louter geïnspireerd is door de RB18.

Een van de meest uitgebreide updates in Barcelona was meegenomen door het Aston Martin-team. De Britten veranderden de sidepods van de AMR22 op radicale wijze en stapten af van het concept waarmee ze het seizoen waren begonnen: de lange sidepods over de volledige breedte van de auto, die de auto sinds de onthulling hadden gekenmerkt. De aerodynamici van het team, onder leiding van technisch directeur Dan Fallows, hebben de radiatoren verplaatst om de herprofilering van de sidepods, die naar achteren sterk aflopen, mogelijk te maken. In feite is dit deel van de AMR22 visueel een soort kloon van de RB18. Het kan geen toeval zijn dat Fallows rechtstreeks van Red Bull is overgestapt naar het team van Lawrence Stroll. Bij Red Bull was hij hoofd aerodynamica en rapporteerde hij aan Chief Technical Officer Adrian Newey.

Fallows bracht ideeën mee in zijn hoofd

Het is duidelijk herleidbaar dat Fallows kennis met zich heeft meegebracht naar Aston Martin. Op zijn minst zijn het ideeën die hij bij voor zijn vertrek bij Red Bull verder heeft kunnen onderzoeken, die vervolgens door zijn voormalige team zijn gebruikt bij het ontwerpen van de RB18 van Verstappen en Perez. Een rechtstreekse overdracht van kennis in zijn hoofd, kan echter niet worden weggezet als het delen van intellectueel eigendom tussen twee rivaliserende teams. Alleen als dat wel het geval was geweest, dan zou het reglement zijn overtreden. Daarnaast moet gezegd worden dat er op structureel niveau nog steeds verschillen zijn. Het Aston Martin-chassis vormt een grote beperking waar de technische kopstukken van het team rekening mee moesten houden bij de evolutie van het aerodynamische concept van de AMR22.

FIA probeert rel in de kiem te smoren

De FIA heeft om alle controverse en geruchten over het vermeende 'klonen' van de RB18, of althans een deel ervan, de kop in te drukken een verklaring afgelegd. Daarin legt de autosportbond in detail uit dat elke stap van de evolutie van de AMR22 is gecontroleerd in volledige en open samenwerking met het team uit Silverstone. Elke procedure, van het eerste ontwerp, de tekeningen tot de ontwikkeling van de nieuwe componenten, voldoen aan de criteria van de FIA als het aankomt op het intellectuele eigendom. Kortom de nieuwe Aston Martin-bolide lijkt veel op de RB18, maar het is geen kloon. Case closed .

Viaplay
x
Verstappen-regel FIA past omstreden regel aan in officiële reglementen