Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

De vergeten Red Bull-coureurs na twintig jaar Formule 1

Red Bull gaat in 2024 haar 20e seizoen in als constructeur in de Formule 1 en dus tijd om eens in de geschiedenisboeken te duiken. In die jaren waren rijders als Max Verstappen en Sebastian Vettel actief bij Red Bull, maar wie zijn de vergeten coureurs van de Oostenrijkse renstal?

Klien 2005
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © xpb.cc

In totaal hebben er sinds 2005 twaalf coureurs voor Red Bull een Grand Prix gereden. Daarnaast zijn er nog een aantal coureurs geweest die tijdens een vrije training de kleuren van Red Bull vertegenwoordigden. Iedereen kent wel Daniel Ricciardo, Max Verstappen, Mark Webber en Sebastian Vettel als voormalige Red Bull-coureurs, maar wie zijn we in de tussentijd een beetje vergeten? RacingNews365 zet de namen voor je op een rijtje.

We kennen Vitantonio Liuzzi vooral als Formule 1-coureur bij Toro Rosso en Force India, maar de Italiaan maakte zijn debuut in de koningsklasse in 2005 bij Red Bull. Ook al was het Christian Klien die naast David Coulthard plaatsnam in de RB1, mocht Liuzzi toch instappen na drie races. De twee hadden namelijk identieke contracten, waardoor het team zo kon switchen tussen de twee coureurs. Er was afgesproken dat ze om beurten drie races af zouden werken.

Daar zag men snel van af en uiteindelijk bleef het voor Liuzzi bij vier races. In de Grand Prix van San Marino van 2005 pakte hij gelijk zijn eerste punt in de Formule 1, maar daarna viel hij twee keer uit en eindigde hij nog op P9, net buiten de punten. Toen had de leiding van Red Bull het wel gezien en keerde Klien weer terug in de auto.

			© xpb.cc
	© xpb.cc

Een Oostenrijker, Nederlander en Rus

De coureur die Liuzzi in 2005 verving, was dus Christian Klien, zeker niet de bekendste Red Bull-coureur uit de geschiedenis. Hij maakte dan ook niet enorm veel indruk, want Coulthard versloeg hem in de onderlinge strijd. Ook al reed Klien minder races dan de Brit, Coulthard was alsnog beter in de resterende races. Hij reed in 2006 nog een jaar naast Coulthard waarin hij twee keer achtste werd. Daarna kreeg de Oostenrijker het aanbod om voor Red Bull in de Champ Car te gaan rijden in 2007, maar hij wees dat aanbod af. Als reactie daarop ontsloeg Red Bull Klien drie races voor het einde van het seizoen om zo plek te maken voor een andere rijder.

En dat was Robert Doornbos. De Nederlander was al het hele jaar lang testrijder en mocht nadat hij in 2005 al acht races reed voor Minardi, instappen bij Red Bull. Ook al had Doornbos geen ervaring in de Red Bull in de kwalificaties en de races, kon hij aardig in het spoor blijven van Coulthard. Waar de Brit een P9 pakte en twee uitvalbeurten had, kwam Doornbos in alle races over de streep met twee keer P12 en een keer P13. Daarna zat de Formule 1-carrière voor de Nederlander er wel op.

Daniil Kyvat is een van die coureurs waarvan je na een tijdje denkt: oh ja, hij heeft ook nog voor Red Bull geracet! De Rus is voornamelijk bekend als ruilmiddel voor Max Verstappen, die in 2016 zijn zitje overnam bij Red Bull. De Rus eindigde in zijn enige volledige seizoen bij Red Bull wonderwel voor Daniel Ricciardo, al was het verschil slechts drie punten. Kyvat pakte twee podiumplekken in de Red Bull, maar zal naast de swap met Verstappen vooral worden herinnerd aan zijn bijnaam 'Torpedo' die hij kreeg van Sebastian Vettel tijdens een van Kvyat's laatste races in de Red Bull.

			© XPBimages
	© XPBimages

Coureurs in vrije trainingen

Dan zijn er nog coureurs die nooit een Grand Prix voor Red Bull hebben gereden, maar wél in actie kwamen voor het Oostenrijkse team tijdens een vrije training in een GP-weekend. Scott Speed reed tijdens de GP van Canada en GP van de Verenigde Staten voor Red Bull, toen de onderste zes teams uit 2004 de kans kregen om een derde auto in de vrije training te laten rijden. Red Bull bestond nog niet in 2004 en kreeg dus ook die kans en zette daar onder meer Speed voor in.

Toen Doornbos werd gepromoveerd als vaste rijder van Red Bull in 2006, mocht Michael Ammermuller instappen op drie vrijdagen. De drievoudig kampioen in de Porsche Supercup heeft dus ook ervaring in de Formule 1, maar verder dan de weekenden in China, Japan en Brazilië kwam de Duitser niet. En Juri Vips mocht in 2022 instappen in de Red Bull van Sergio Perez tijdens de eerste vrije training van de Grand Prix van Spanje. De Est werd laatste en dat was ook gelijk zijn enige kans die hij kreeg in de Red Bull, want hij werd later dat jaar de laan uitgestuurd vanwege racistische uitlatingen tijdens een livestream...

Unibet heeft een super stunt! Win 50x jouw inzet bij een zege van Verstappen, Norris of Piastri in België. Welke coureur zal er zegevieren?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
GP België Verstappen en Perez op de bon geslingerd na eerste vrije training