Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De Vries ziet voordeel in Friese roots: "Belangrijk om dat bewustzijn te hebben"

Nyck de Vries begint na een uiterst succesvolle racecarrière nog maar net aan het échte avontuur in de Formule 1. Toch blijft hij er als geboren Fries lekker nuchter onder.

De in Uitwellingerga geboren Nyck de Vries woont als beroepscoureur al langere tijd in Monaco, de thuishaven voor vele grote namen in de autosportwereld. Toch blijft hij vasthouden aan zijn roots in Friesland en is hij zeer trots hierop. Het zal hem naar eigen zeggen zelfs gaan helpen met het racen in de Formule 1. En ook al is de Nederlander 'in alle eerlijkheid bijna nooit meer thuis', hij legt ten overstaan van een selecte groep media, waaronder RacingNews365 , uit dat hij wel door heeft dat het speelt in Friesland wat hij doet bij het autoracen. "Ik ben er weinig en krijg het niet altijd heel goed mee, maar ik voel wel dat het er leeft en dat men meeleeft. Dat is natuurlijk een eer voor mij." "Het zijn toch m'n thuis en m'n roots daar", zegt hij na afloop van de AlphaTauri-launch met een glimlach. Onlangs was De Vries nog in Nederland, waar hij vrienden en familie bezocht en alles weer even zoals vroeger was. "Het was drie jaar geleden dat de hele vriendengroep samen was en uiteraard gingen we even op stap, in Sneek." "Ik was van tevoren een beetje bang dat er foto's gemaakt zouden worden, maar daar: niks. Ik ben er gewoon een van hun, net als iedereen. Dat was heel erg fijn om gewoon zonder gekkigheid mezelf te kunnen zijn", aldus de Formule 1-coureur van AlphaTauri.

De Vries met beide benen op de grond

De Friese nuchterheid gaat De Vries helpen, al is het volgens hem niet direct 'een must' om te hebben als F1-coureur. "Maar het is wel goed om altijd te blijven realiseren dat het allemaal heel leuk is, maar alles uiteindelijk om de prestaties draait. En om racen. Dat is uiteindelijk waar ik het meeste om geef." "Het hoort er allemaal bij (de bekendheid als Formule 1-coureur, red.) maar het is wel belangrijk om dat bewustzijn te hebben, want als je jezelf verliest in de gekte, dan kan je je focus verliezen", aldus de 28-jarige coureur, die ook zijn iets oudere leeftijd ziet als een voordeel. "In de zin van iets meer levenservaring dan wanneer je op je 21ste in de F1 komt." Op de vraag of dat ook betekent dat hij een soort tikkend klokje in zijn achterhoofd heeft, antwoordt hij: "Nee, zo voelt het niet, maar ik ben wel eager . Ik ben superblij en dankbaar om hier te zijn, maar ik wil presteren en ik wil hier excelleren", aldus De Vries.

Viaplay
x
Analyse GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap