Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Haas F1 Team

Exclusief: Voormalig sponsor wil beslag leggen op Haas-bolides, team reageert

Een voormalige sponsor van Haas wil beslag leggen op de Haas-bolides en reserveonderdelen van het F1-team. De sponsor heeft volgens een vonnis van een Zwitsers arbitragebureau nog recht op miljoenen van het F1-team. Haas heeft dat na het vonnis nog altijd niet betaald en daarom wil de voormalig sponsor meer druk zetten op het Formule 1-team.

Haas empty box
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

In 2022 was Uralkali de hoofdsponsor van Haas. De Russen betaalden aan het begin van dat jaar een groot deel van het sponsorgeld van dat F1-seizoen aan Haas, maar zagen de sponsordeal in rook opgaan toen de oorlog tussen Rusland en Oekraïne uitbrak. Haas nam na de start van de oorlog namelijk direct afscheid van de in Rusland gevestigde hoofdsponsor. Het geld werd echter nooit meer teruggestort door Haas. Dit kon Haas ook niet doen, doordat het snel na de start van de oorlog werd verboden om enige transacties te hebben met Russische bedrijven.

Uralkali stapte naar de rechter om het geld alsnog terug te krijgen. Uiteindelijk werd het bedrijf in het gelijk gesteld door een Zwitsers arbitrage bureau. Haas kreeg daarop de afgelopen maanden de kans om het bedrag van circa 12 miljoen euro terug te geven aan Uralkali. Dit deed het team nog altijd niet en daarom heeft Uralkali nu een Nederlandse rechter verzocht om beslag te leggen op de bolides en reserveonderdelen van het Haas-team, zo hebben RacingNews365 en Formula.hu begrepen. Ook het motorhome van Haas zou op het lijstje van mogelijke beslagleggingen staan. 

RN365 en Formula.hu hebben begrepen dat er op donderdagavond al taxateurs in de paddock zijn geweest om de waarde van de verschillende bezittingen van Haas te inventariseren. De vraag van Uralkali is om pas na afloop van de race in Nederland volledig beslag te leggen op de bezittingen van Haas en gedurende het Nederlandse Grand Prix weekend enkel gedurende de nachten, tussen 20:00 uur en 07:00 uur. Dit omdat de sponsor niet wil dat het team in de problemen komt tijdens de Dutch GP.

Mocht het gebeuren dat de bezittingen van Haas in de paddock van Nederland ook na afloop van de GP in beslag worden genomen, dan zal deelname aan de Italiaanse Grand Prix in gevaar komen voor het F1-team. Die race vindt over één week op 1 september plaats.

Haas vol vertrouwen over oplossing, ondanks Amerikaanse restricties

Het is nu aan de rechtbank van Noord-Holland, locatie Haarlem, om een beslissing te nemen over het verzoek van Uralkali. RacingNews365 en Formula.hu hebben het Haas F1-team om een reactie gevraagd en hebben het volgende statement gekregen van het Amerikaanse F1-team: "Haas is van plan om alle verschuldigde bedragen te betalen aan Uralkali op grond van de arbitrage-uitspraak, en er is geen geschil over de verschuldigde bedragen. Haas heeft samengewerkt met haar advocaten om ervoor te zorgen dat de betaling voldoet aan alle relevante Amerikaanse, EU-, Britse en Zwitserse sanctiewetten en -regelgeving. We zullen de komende dagen blijven samenwerken met Uralkali om deze kwestie definitief op te lossen."

Daarmee is het duidelijk dat Haas verwacht dat er geen enkele kans is dat men ook daadwerkelijk de Italiaanse Grand Prix gaat missen. De Amerikanen zullen er dan echter wel voor moeten zorgen dat de betaling op uiterlijk maandag is gedaan, anders zou men qua reistijd al weleens in de problemen kunnen komen. Dat is geen eenvoudige opgave, aangezien Amerikaanse bedrijven geen transacties mogen doen richting Rusland of Russische bedrijven. 

Als Max Verstappen of één van je andere gekozen favoriete coureurs de GP van Azerbeidzjan wint, keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Red Bull past opnieuw auto Verstappen aan