Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
24 uur Le Mans

Extra bijzondere 24 uur van Le Mans wordt gegarandeerd spektakel: "Gouden tijdperk!"

Geen Formule 1 in het weekend van 14 t/m 16 juni? Geen probleem. Het alternatief is net zo lekker en misschien nog wel een beetje lekkerder: de 24 uur van Le Mans, extra bijzonder dit jaar!

Toyota Ferrari Le Mans
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Zeg je autosport, dan zeg je Formule 1. Maar dan zeg je bijvoorbeeld ook Indy 500 en de 24 uur van Le Mans. Niet voor niets vormen die laatste twee races in combinatie met de Grand Prix van Monaco de officieuze Triple Crown of Motorsport. Komend weekend staat op het Circuit de la Sarthe de 24 uur van Le Mans op het programma. En het belooft een extra spectaculaire, extra bijzondere editie te worden.

Dat heeft alles te maken met de nieuwe formule. De Hypercar-klasse bestaat al een tijdje, maar is uitgegroeid tot een ultieme merkenstrijd waarin vandaag de dag niet minder dan negen(!) constructeurs elkaar naar de kroon trachten te steken. Ten opzichte van vorig jaar, wat al een bijzondere editie was omdat het 100-jarig jubileum gevierd werd, zijn Alpine, BMW, Lamborghini en Isotta Fraschini aan de entry list toegevoegd. Het totale veld telt in de topklasse liefst 23 inschrijvingen.

En dan hebben we het nog niets eens over de vernieuwde GT3-klasse gehad. De good old GTE AM en GTE PRO-klasse zijn op de schop gegaan en het WEC heeft in plaats daarvan de GT3-reglementen geadopteerd. Het gevolg? Ook hier zien we tal van nieuwe merken, zoals Lamborghini, Lexus, Ford (met een dikke Mustang), McLaren en BMW. Ook in deze klasse staan 23 bolides aan het vertrek, met onder andere Valentino Rossi voor WRT in een BMW met startnummer... #46, natuurlijk!

De LMP2 is niet meer fulltime actief in het WEC, maar op Le Mans keert de klasse eenmalig terug. Daarvoor haalt men inschrijvingen op uit bijvoorbeeld de European Le Mans Series en de Amerikaanse IMSA-klasse. 16 Oreca 07-bolides maken dat de totale startgrid opgemaakt wordt door in totaal 62 auto's. Interessante naam vanuit de Nederlandse gelederen is die van GT-icoon Nicky Catsburg die voor de gelegenheid een uitstapje maakt naar de prototypes.

Als de race op zaterdag van start gaat, hebben de heren coureurs al de nodige actie achter de rug in de trainingen, kwalificaties en de Hyperpole. In die Hyperpole was het de Cadillac-formatie van onder andere Renger van der Zande die hoge ogen gooide door P3 op te eisen op de startgrid. Sebastien Bourdais tekende voor het bloedsnelle rondje dat nét niet snel genoeg was voor poleposition. Die ging naar de #6 Porsche met Kevin Estre achter het stuur.

Leuk voor de statistieken, natuurlijk, maar heel veel zegt het niet. Het zegt dat je een snelle auto hebt over één ronde, maar in een 24-uursrace gelden andere wetten. Een auto heel houden, zowel technisch als qua schade door crashes, is belangrijk, evenals het goed plannen van pitstops. Brandstof sparen om op de lange termijn een pitstop minder te kunnen doen? Het kan een werkende strategie zijn.

We hebben al een paar Nederlanders genoemd, maar er doen er nog meer mee, verspreid over alle drie de klassen. Een overzichtje check je hieronder, de tekst gaat daaronder weer verder.

#03    Renger van der Zande  -  Cadillac Racing  -  Hypercar
#07    Nyck de Vries  -  Toyota Gazoo Racing  -  Hypercar
#20    Robin Frijns  -  BMW M Team WRT  -  Hypercar
#09    Bent Viscaal  -  Proton Competition  -  LMP2
#28    Job van Uitert  -  IDEC Sport  -  LMP2
#45    Nicky Catsburg  -  Crowdstrike Racing  -  LMP2
#66    Larry ten Voorde  -  JMW Motorsport  -  GT3
#91    Morris Schuring  -  Manthey EMA  -  GT3

			© Chip Ganassi Racing
	© Chip Ganassi Racing

Weerbericht voor de 24 uur van Le Mans

Het weer is vrijwel altijd een factor tijdens de 24 uur van Le Mans. Niet alleen is de kans op regen vanwege de lange duur van het evenement altijd groot, de weidsheid van het circuit maakt dat het aan de ene kant stralend weer kan zijn, terwijl het aan de andere kant met bakken uit de hemel komt. Ook voor komend weekend worden er zowel op zaterdag als op zondag de nodige buien voorspeld met maxima oplopend tot 20 graden Celsius.

Zo zijn alle ingrediënten aanwezig voor een heerlijk editie van deze historische race. Van der Zande vat het momentum dat de klasse en het enduranceracen an sich op dit moment mee heeft dan ook treffend samen: "Dit zijn de gouden tijden van Le Mans. Er staan 23 van die prototypes aan de start, dat is ongekend en nog nooit voorgekomen en 20 daarvan zijn ook echt heel competitief. Daar zit geen enkele amateur in de auto. Alle merken stappen in en de merken die dat nog niet hebben gedaan, kijken of het iets voor hen is", aldus Van der Zande in gesprek met RacingNews365.

Later dit weekend zal RacingNews365 een uitgebreid interview met Van der Zande publiceren, waarin de Nederlander uitgebreid ingaat op zijn kansen en ambities tijdens de race.

De start van de 24 uur van Le Mans is op zaterdag 15 juni om 16:00 en, je raadt het al, 24 uur later weten we dan wie de winnaar is van dat felbegeerde Rolex-horloge en natuurlijk de eeuwige roem. Wil je niks missen van het evenement, dan kun je voor de complete registratie terecht bij RTL7 en RTL5, die rouleren met hun uitzendingen. Eurosport zendt de wedstrijd integraal uit, met uitzondering van een krote onderbreking op zaterdagnamiddag vanwege wielrennen.

RacingNews365 is komend weekend aanwezig bij de 24 uur van Le Mans en natuurlijk houden we je op de hoogte van de actie op en eventueel ook naast de baan. 

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership