Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Alles over de F1 Academy

In 2023 werd de F1 Academy geïntroduceerd door de F1 om vrouwen nieuwe kansen te geven binnen de autosport. De Formule 1 financiert het project met 2,25 miljoen euro. Susie Wolff, de echtgenote van Mercedes teambaas Toto Wolff, is de managing director van de F1 Academy. Wij leggen je alles uit wat je moet weten over deze raceklasse!

Inhoud

  • Wat is de F1 Academy?
  • De kalender van de F1 Academy
  • De F1 Academy coureurs & teams
  • Supportklasse van de F1
  • Nederlandse coureur in de klasse: Emely de Heus

Artikel gaat verder onder de afbeelding

F1 Academy © F1 Academy

Wat is de F1 Academy?

Na het faillissement van de W series werd in 2023 de F1 Academy opgericht. De raceklasse richt zich op de ontwikkeling van vrouwen binnen de autosport. Susie Wolff is de managing director van de raceklasse en is erg enthousiast over het aankomende 2024 seizoen met 7 racerondes. Daarnaast heeft de klasse nauwe banden met de F1 en financieren zij het project met 2,25 miljoen euro. Zo moeten de coureurs zelf 150.000 euro inleggen en legt de Formule 1 hetzelfde bedrag neer per coureur. Met de 15 coureurs in totaal vormt dit de financiering van 2,25 miljoen euro.

Er wordt vanaf 2024 ook samengewerkt met de Champions of the Future (COTF) kart klasse. Dit is een nieuwe junior klasse, waar vrouwelijke karttalenten kunnen doorstormen naar de F1 Academy. James Geidel, de president van de COTF, zal hierdoor nauw samenwerken met de echtgenote van Toto Wolff.


De races worden gereden in een Formule 4 auto, namelijk de Tatuus T421. Dit model vormt de tweede generatie van de F4-bolides van de Italiaanse fabrikant. Wel is de achtervleugel van de auto aangepast om het inhalen te bevorderen. Er zijn zeven race weekenden, waarin telkens drie races worden gereden. Door deze 21 races in het seizoen en maar liefst 15 officiële testdagen kunnen de coureurs veel ervaring opdoen met het doel om de stap te maken naar een hogere klasse, zoals de Formule 2 of Formule 3.

Onderstaand vind je de kalender van de F1 Academy 2024

2024 F1 Academy kalender

Ronde Locatie Datum
1 Djedda, Saudi Arabië 7 - 9 maart
2 Miami, Verenigde Staten 3 - 5 mei
3 Barcelona, Spanje 21 - 23 juni
4 Zandvoort, Nederland 23 - 25 augustus
5 Marina Bay, Singapore 20 - 22 september
6 Lusail, Qatar 29 november - 1 december
7 Yas Marina, Abu Dhabi 6 - 8 december

De F1 Academy coureurs & teams

De coureurs en teams voor het seizoen van 2024 zijn nog niet bekend. In seizoen 2023 vormden Campos Racing, MP Motorsport, Art Grand Prix, Rodin Carlin & Prema Racing de teams in de F1 Academy. Ieder team heeft 3 auto's en 3 coureurs, wat 15 auto's en 15 coureurs in totaal vormt binnen de klasse.


Vanaf het seizoen 2024 is het voor Formule 1 teams echter verplicht om 1 coureur op te geven voor de F1 Academy en voor de desbetreffende auto van de coureur een eigen livery aan te leveren. Dit zorgt voor 10 coureurs vanuit de Formule 1 teams. De overige 5 coureurs worden ondersteund door andere raceteams, die later bekend zullen worden gemaakt binnen de F1 Academy.


F1 Academy © F1 Academy

Supportklasse van F1

In het seizoen van 2024 zal de F1 Academy dienen als supportklasse van de Formule 1. Hierdoor zien we de klasse in actie bij de Grand Prix van Zandvoort. Susie Wolff is zeer enthousiast over deze ontwikkeling en ziet het als een kans om jonge meisjes en vrouwen wereldwijd te inspireren. Zo zegt Susie "Graag wil ik de Formule 1 teams bedanken voor hun ondersteuning en visie in de start van deze gezamenlijke reis".

Het format van de F1 Academy ziet er als volgt uit:

  • Eerste vrije training van 40 minuten
  • Tweede vrije training van 40 minuten
  • Kwalificatie
  • Race 1
  • Race 2

Nederlandse coureur in de klasse: Emely de Heus

Emely de Heus is een opkomend Nederlands racetalent in de autosportwereld. De Nederlandse reed dit seizoen al in het team MP Motorsport met de zusters Al Qubaisi als teamgenoten. Emely is zeer enthousiast over haar terugkeer binnen MP Motorsport na haar seizoen in de Spaanse Formule 4 in 2021 bij hetzelfde team. Zo zegt ze: "Het voelt geweldig om terug te zijn bij MP, dit is toch een soort tweede thuis voor me".

Het is nog niet bevestigd of Emely ook in 2024 zal rijden voor MP Motorsport in de F1 Academy. Het talent heeft al deelgenomen aan verschillende raceklassen, namelijk:

  • Rotax Max Challenge (2019-2020)
  • Dutch Wintercup senior karting (2020)
  • Spaanse Formule 4 (2021)
  • W series (2022)
  • Formule 4 UAE kampioenschap (2023)
  • F1 Academy (2023)

Unibet heeft een super stunt! Win 50x jouw inzet bij een zege van Verstappen, Norris of Piastri in België. Welke coureur zal er zegevieren?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!
Viaplay
x
GP België Verstappen en Perez op de bon geslingerd na eerste vrije training