Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Stefano Domenicali

F1-baas spreekt Verstappen tegen: "Iedereen moet blij zijn!"

Tegenwoordig worden er in de Formule 1 24 races per jaar georganiseerd. Stefano Domenicali, de CEO van de Formule 1, vindt in tegenstelling tot Max Verstappen niet dat er sprake is van te veel evenementen. Sterker nog: volgens de Italiaan moet iedereen blij zijn met het huidige aantal.

Domenicali Japan
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het aantal races per jaar in de Formule 1 blijft een belangrijk onderwerp van gesprek. Ongeveer tien jaar geleden was het heel normaal dat er 17 a 18 races op de kalender stonden, nu gaat het om 24 evenementen. Het gevolg? Een flinke inspanning voor met name het personeel. Zij reizen in een relatief kort tijdsbestek de hele wereld over en zijn veel en lang van huis. Onder andere Max Verstappen liet daarom al eens weten dat er te veel races worden georganiseerd.

Stefano Domenicali, de CEO van de Formule 1, spreekt dat tegen. De Italiaan vindt 24 races een perfect aantal en wijst ook naar andere sporten. Volgens hem heeft de Formule 1 zelfs minder te bieden in vergelijking met bijvoorbeeld het voetbal.

"Ik geloof niet dat 24 Grands Prix te veel is", stelt Domenicali tegenover Auto, Motor und Sport. "Kijk naar andere sporten. Er wordt om de dag gevoetbald en gebasketbald, dus zij entertainen hun fans veel intensiever. Qua kwantiteit hebben we veel minder te bieden, maar desondanks doen we het erg goed in vergelijking met andere sporten en groeien we. Iedereen die betrokken is bij onze sport, op welke manier dan ook, zou blij moeten zijn met de huidige situatie."

Uitbreiden?

Maar betekent dat ook dat de kalender nog wordt uitgebreid? Domenicali denkt van niet. "We willen het bij 24 races houden, maar het is verkeerd om te zeggen dat 24 te veel is. Te veel van wat? Als de sport zo gaaf is als nu, met veel mogelijke winnaars, tellen de fans af naar de volgende race. Het veld zit dichter bij elkaar dan ooit. We hebben het namelijk over verschillen van 0.078 of 0.093 seconden en dat is minder dan een tiende op een ronde van meer dan vier of vijf kilometer."

Domenicali was ook tevreden over de Grand Prix van Monaco, ondanks dat de race niet heel spannend was. "Elk evenement heeft zijn eigen karakter. De GP van Monaco was zeker niet de spannendste Grand Prix ooit, maar we hadden wel een van de beste tv-beoordelingen ter wereld. We willen een goede balans houden tussen oude en nieuwe races, ook nu er veel meer landen zijn die een Grand Prix willen organiseren. We denken na over een roulatiesysteem en beginnen dan waarschijnlijk in Europa."

Tot slot de sprintraces. Is de Formule 1 voornemens om het aantal van zes per seizoen nog uit te breiden? "Dat is wel het doel. De cijfers laten zien dat er belangstelling voor is", sluit Domenicali af.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull zullen orde op zaken stellen in Spanje

Is Red Bull In Spanje als vanouds weer de gedoodverfde favoriet of zijn de problemen substantiëler van aard? Heeft Mercedes definitief de aansluiting gevonden? Het zijn vragen waarover de heren Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk zich buigen in onze kakelverse nieuwe Formule 1-podcast. Als je de podcast liever bekijkt op Youtube, klik dan hier.

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership