Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

F1-legende maakt einde aan discussie: "Verstappen was ook in mijn tijd de beste"

De inmiddels 73 jaar oude Jody Scheckter volgt de Formule 1 nog altijd op de voet. De wereldkampioen van 1979 velt zijn oordeel over de sport van vandaag de dag.

Verstappen win Abu Dhabi 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

In 1979 bereikte Jody Scheckter het hoogtepunt van zijn Formule 1-carrière door met Ferrari de wereldtitel te veroveren in de koningsklasse van de autosport. De Zuid-Afrikaan won in totaal tien Grands Prix, alvorens hij in 1980 stopte met de autosport en een ondernemer werd.

Vandaag de dag is hij woonachtig in Groot-Brittannië, waar hij de eigenaar is van een enorme bioboerderij. De Formule 1 is hij echter zeker nog niet uit het oog verloren, zo vertelt hij in gesprek met de Gazzetta dello Sport. "Ik volg de races en moet zeggen dat ik er ook erg van geniet, al zijn sommige regels echt onzin. Dat is echter hoe de wereld vandaag de dag werkt. Je mag dit niet meer doen en je mag dat niet meer doen."

"Het penaltysysteem dat ze hebben voor de coureurs is belachelijk. Je maakt een crash mee, moet de versnellingsbak vervangen en vervolgens krijg je een penalty. Maar die penalty heb je al gehad door te crashen en een versnellingsbak die je weg moest gooien. Waarom moeten ze je dan ook nog verder naar achteren zetten op de grid? Voor de rest kun je natuurlijk een goede of minder goede race hebben, maar het blijft altijd een interessante sport."

Verstappen was ook in de jaren '70 de beste geweest

Ook Scheckter kan vandaag de dag niet meer om drievoudig wereldkampioen Max Verstappen heen. Hij schat de Nederlander hoger in dan concurrent Lewis Hamilton. "Ik geloof dat hij heel, maar dan ook echt heel goed is, een van de beste aller tijden. Als je denkt aan Hamilton, een geweldige coureur, werd die nog weleens door een van zijn teamgenoten verslagen."

"Het is indrukwekkend om te zien dat niemand van Max zijn teamgenoten in de buurt lijkt te komen. Red Bull maakte een fantastische bolide, maar het is Verstappen die alles eruit weet te halen, zeker als je kijkt naar het rendement van Perez met dezelfde bolide. Het is Verstappen in iedere situatie, ook de zeer gecompliceerde situaties, die eruit weet te komen. Hij heeft een visie van de race, waarin hij alles ziet, ook wat er achter hem gebeurt met de strategieën."

De voormalig coureur van onder meer McLaren, Tyrrell,en Ferrari, durft het zelfs aan om Verstappen te vergelijken met de F1-grootheden uit zijn tijd. Die discussies worden door velen geschuwd, maar Scheckter laat er geen twijfel over bestaan als hij wordt gevraagd of Verstappen hem doet herinneren aan iemand uit 'zijn' tijd.

"Nee, Max is de beste van alle coureurs die reden in mijn tijd. Het verschil dat soms wordt aangestipt, is dat men zegt dat het in die tijd 'echte mannen' waren die hun leven riskeerden. Het waren toen de bolides die vaak kapot gingen. Niet de Ferrari, maar de Tyrrell wel bijvoorbeeld."

"Daarom heb ik daarna ook begrepen dat ik geluk heb gehad. Mijn grootste succes is dat ik in leven ben gebleven, ik ben zelfs nooit met de helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis. In het begin van mijn carrière nam ik wel wat meer risico's, zoals ook Max dat deed. Ik vond het destijds niet leuk hoe hij in het begin van zijn carrière reed, want hij liet geen respect zien aan de overige coureurs. Daarna is het kwartje ook bij hem gevallen, dat je geen races en vooral geen kampioenschappen wint als je incidenten en contact met andere bolides veroorzaakt", aldus de Zuid-Afrikaan.

Ook interessant:

Op 13 december 2023 was het zover: de eerste livepodcast van RacingNews365 bij Racesquare in Utrecht! Het briljante seizoen van Max Verstappen, de zegedroogte van Lando Norris én prangende vragen van de fans: het kwam allemaal voorbij! Een ding is zeker: Verstappen kroonde zich tot levende legende!

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Papa Perez "Verstappen en Checo zijn twee tijgers!"