Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Ayrton Senna

F1-schandalen: Senna 'beroofd' van zege in ultieme Monaco-masterclass

In een jaar waarin uitgebreid wordt teruggeblikt op het leven én overlijden van Ayrton Senna mag één passage uit het succesverhaal niet ontbreken: Monaco '84. Velen spreken er nog steeds schande van.

Senna Monaco 1984
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © xpb.cc

We schrijven het jaar 1984, de kalender geeft 3 juni aan, vandaag veertig jaar geleden. Ayrton Senna werkt zijn debuutseizoen in de Formule 1 af voor het kleine Toleman. Het is een jaar met veel uitvalbeurten, maar in Monaco valt alles zijn kant op. Op de racedag regent het pijpenstelen en opeens zijn de stuurmanskunsten van de coureur nog veel bepalender dan normaal in de krappe straten van het prinsdom.

Senna, die in de vele jaren daarna uit zou groeien tot dé Monaco-specialist bij uitstek, legt in '84 de basis voor die titel. Alain Prost gaat in de stromende regen aan de leiding in zijn McLaren, maar het is Senna die de show steelt. In de Toleman loopt hij tot vier seconden(!) per ronde in op 'Le Professeur'. Een sensatie is in de maak!

Het zou echter anders lopen. Van het ene op het andere moment, de omstandigheden verslechteren immers niet opeens nóg verder, besluit de wedstrijdleiding de wedstrijd stil te leggen en af te vlaggen met Prost als winnaar.

Of is de timing niet zo willekeurig? Het is immers in exact die ronde dat Senna de aansluiting lijkt te vinden met de leidende McLaren en vergeet niet dat Monaco, hoewel een autonome staat, zich binnen Franse landsgrenzen bevindt. Het nodigt commentator James Hunt ertoe uit te spreken van 'Franse timing' van de rode vlag.

Werd Senna die dag bestolen van een eerste overwinning in de Formule 1? De meningen zijn tot op de dag van vandaag verdeeld. De Formule 1 was die dag een sprookje armer, maar een superster rijker.

Max Verstappen is de grote favoriet voor de GP van Spanje. Als de Nederlander wint, ontvang je maar liefst 30 keer jouw inzet bij Unibet!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
GP Spanje Data tonen aan: Verstappen en Red Bull moeten één belangrijk punt verbeteren