Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

F1 worstelt met vroegtijdig probleem rond 2025-kalender na Australische opener

We zijn pas net onderweg met het nieuwe Formule 1-seizoen, maar voor wat betreft kalender de blik wordt alvast op 2025 gericht. Waar Bahrein de laatste jaren het F1-seizoen opende, lijkt een clausule in het contract ervoor te zorgen dat de Grand Prix van Australië in Melbourne de opener van 2025 wordt.

De Grand Prix van Australië was lange tijd de openingsrace in de Formule 1. 2019 was voorlopig de laatste keer, waarna in 2020 de Grand Prix van Oostenrijk die eer had, zij het vanwege Corona. Vanaf 2021 organiseert de GP van Bahrein de eerste race van het jaar, maar het seizoen 2025 start zeer waarschijnlijk in Australië. De CEO van de Formule 1, Stefano Domenicali, heeft echter meer kopzorgen over de problemen die worden veroorzaakt door de Ramadan in 2025.

Dit jaar begon de Ramadan op 10 maart, waardoor de Grand Prix van Bahrein en Saoedi-Arabië een dag naar voren werden geschoven. In 2025 begint de Ramadan echter op 1 maart en de vastenmaand loopt door tot het einde van die maand. Het seizoen 2024 eindigt pas op 8 december na 24 races, een record in de koningsklasse van de autosport. De F1 heeft dan ook geen zin om de winterstop in te korten en 2025 te beginnen met een dubbele race in het Midden-Oosten op de laatste twee zondagen van februari. Dat zou als gevolg hebben dat de testdagen al van 6 tot en met 8 februari worden gehouden.

De logische conclusie is om één van de clausules te respecteren die zijn opgenomen in de 10-jarige deal die de promotors van de GP van Australië in juni 2022 hebben ondertekend die doorloopt tot 2035. Daarin is afgesproken dat Albert Park drie keer de openingsrace mag organiseren. Dat gebeurde al van 1996 tot en met 2019, met uitzondering van 2006 en 2010, toen Bahrein de eerste race van het jaar mocht organiseren. De start van de Ramadan zorgt ervoor dat de start van het 2025-seizoen in Australië plaats zal vinden. Bahrein zal nog wel steeds de wintertests organiseren.

Is het weer een probleem?

Op dit moment is het denkbaar dat de F1 de wintertests van 19 tot en met 21 februari houdt, met de Grand Prix van Australië op 28 februari tot en met 2 maart. De 2025-auto's zijn namelijk een grote lijnen gelijk aan die van van dit jaar, aangezien de focus van de teams vooral verlegd zal worden naar de nieuwe reglementen die vanaf 2026 van kracht worden. Een lange winter om de auto's te preparen zou dus minder noodzakelijk zijn.

Hoewel de datum vroeg is voor Australië, omdat de race vaak in midden tot eind maart wordt verreden, is het eerder in het jaar wat warmer en is het iets langer licht. Het zou Formule 1 ook in staat stellen om de Grand Prix van Japan en China op respectievelijk 16 en 30 maart te houden. De races in Bahrein en Saudi-Arabië verhuizen dan naar 13 en 20 april met de GP van Miami op 4 mei.

Een probleem voor de F1 met de GP's van Japan en China in maart is echter het weer, aangezien de temperatuur met 13 of 14 graden aardig koel is in zowel Suzuka als Shanghai. Maar waar de pre-season tests en de Grand Prix van Australië in theorie zelfs naar midden tot eind maart kunnen worden verschoven, is het probleem voor de Formule 1 juist om de races in Japan en China later in het jaar in te passen.

Rust voor de teams

Na de zomerstop zijn er dit jaar een aantal potentiële gaten te zien in de kalender. Zo heeft de F1 langere pauzes ingelast tussen de races in Singapore (20-22 september) en de Verenigde Staten (18-20 oktober), waarna een triple-header begint. Ook tussen de races in Sao Paulo (1-3 november) en Las Vegas (21-23 november) zit een gat, met de laatste als aftrap van de laatste triple-header.

De pauzes zijn echter ontworpen om een burn-out van het team en het personeel te voorkomen in de tijd van het jaar waarin de uitputting toeneemt. Als je deze periodes voor volgend jaar opvult met twee extra races, dan zullen de zorgen alleen maar verder toenemen. Het gevoel zegt dat Formule 1 liever gokt met het weer in Japan en China in maart dan de kalender later in het jaar verder op te vullen.

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Max in China