Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lewis Hamilton

Ferrari gaat all-in om Hamilton te contracteren

Jaarlijks wordt Lewis Hamilton gelinkt aan een sensationele overstap naar Ferrari. De zesvoudig wereldkampioen zou ook nu weer op poleposition staan voor een overstap in 2021 naar de legendarische Italiaanse renstal. Maar is het Ferrari dat aan Hamilton trekt, of Hamilton die nu echt flirt met Ferrari?

Hamilton vettel monza
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Hamilton heer en meester bij en met Mercedes

Het huwelijk tussen Lewis Hamilton en Mercedes is een gouden. Sinds zijn komst bij de Duitse renstal in 2013 wist hij vijfmaal de wereldtitel te veroveren en is de zilveren brigade sinds 2014 niet te stoppen. Zes seizoenen op rij gingen alle hoofdprijzen mee naar het Britse hoofdkantoor van de renstal.

Hamilton kan in 2020 op jacht gaan naar zijn zevende wereldtitel, een aantal dat alleen gerealiseerd werd door Michael Schumacher. Jarenlang werd het record onaantastbaar geacht, maar de dominantie van de combinatie Hamilton-Mercedes bracht daar in sneltreinvaart verandering in.

Het seizoen 2020 kan op veel manieren het einde van een tijdperk beteken: in 2021 worden er volledig nieuwe regels geïntroduceerd die de sport op zijn kop kunnen zetten, plus eind 2020 lopen de contracten van F1-sterren Max Verstappen, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo én Lewis Hamilton af.

Toto Wolff, teambaas van Mercedes, sprak uit dat hij niet verwacht dat zijn stercoureur naar Ferrari gaat. Het zou ook vreemd zijn als de Oostenrijker anders zou laten optekenen. In Abu Dhabi liet hij ten overstaan van deze site weten dat hij de kans daarop zeer klein acht. De gesprekken tussen Hamilton en Ferrari werden door hem niet ontkend: "Ik kan hem niet te verbieden om met anderen te praten."

Grote vraag is ook wat Mercedes in de toekomst wil. Hamilton heeft bij aanvang van het 2021-seizoen de leeftijd van 36 jaar bereikt. Daarmee zit hij in de nadagen van zijn carrière, waarbij jonge sterren als Max Verstappen de toekomst hebben. Wil Mercedes Hamilton nog het onbedreigde leiderschap binnen de renstal bieden, of kiest het voor de toekomst met een rijdersduo waarin ook plaats is voor vers bloed?

Voor Hamilton komt de interesse van Ferrari niet ongelegen. In combinatie met zijn dominantie in de Formule 1 vliegt zijn marktwaarde nog verder omhoog. Het is niet vreemd om te veronderstellen dat de meest succesvolle rijder van dit moment vanaf 2021 een bedrag tussen de $50 en 60 miljoen per seizoen, exclusief bonussen, op gaat strijken bij zijn (nieuwe) werkgever.

Hamiltons liefde voor Ferrari

Iedere Formule 1-coureur droomt ervan om ooit voor Ferrari te racen. Althans, dat is iets dat door alle coureurs en analisten gepredikt wordt. De Italiaanse renstal heeft een magisch iets en is het grootste, succesvolste en bekendste raceteam ter wereld.

Hamilton heeft een voorliefde voor Ferrari en rijdt privé diverse modellen van Italiaanse afkomst. Die voorliefde etaleert hij ook rustig op zijn social media-kanalen voor zijn tientallen miljoenen volgers.. Zijn succes bij Mercedes gaf hem tot op heden nooit aanleiding om over te stappen naar het team uit Maranello. Toch lijkt een nieuwe uitdaging een serieuze optie te zijn voor de Britse coureur, die hierover reeds enkele malen gesproken zou hebben met John Elkann, de hoogste Ferrari-baas.

Mochten de dromen van Hamilton in 2020 allemaal verwezenlijkt worden, dan staat het licht op groen om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Zevenvoudig wereldkampioen en recordhouder op het gebied van zeges en polepositions. Wat heeft Hamilton nog te verliezen?

			© Singapore GP Pte. Ltd.
	© Singapore GP Pte. Ltd.

Ferrari heeft een wereldster nodig

Hamilton past qua persoonlijkheid zeker bij Ferrari. De glamoureuze coureur geniet van zijn sterrenstatus en is een graag geziene gast op feesten en partijen. Bij Ferrari en in Italië past zijn levensstijl perfect, waarbij de keerzijde is dat de Italiaanse media nog veel genadelozer is dan de Britse roddelpers. Presteert Hamilton perfect, dan kleurt de voorpagina van ieder Italiaans dagblad in de kleuren van zijn helm. Vallen de resultaten tegen, dan wordt hij neergesabeld – iets dat Sebastian Vettel aan den lijve ondervond.

Scuderia Ferrari mist sinds het vertrek van Michael Schumacher eind 2006 een echte leider. Coureurs als Fernando Alonso en Sebastian Vettel konden het team nooit naar hun hand zetten. De Spanjaard was tweemaal zeer dicht bij een wereldtitel, maar had een haat-liefdeverhouding met zowel het team als de media. Bij Vettel kwam de liefde nooit echt van de grond, nimmer leek hij de man te zijn die Ferrari weer glans gaf.

Met Hamilton zou Ferrari beschikken over de populairste en succesvolste coureur van het moment. Wat men hier in Nederland soms ook roept over Lewis, zijn commerciële waarde is gigantisch. Zijn fanschare wereldwijd ongeëvenaard. En zijn salaris van een slordige $ 50 miljoen per seizoen? Geen enkel probleem voor de Italiaanse renstal.

Is Hamilton in een Ferrari realistisch?

Als we de Italiaanse media moeten geloven dan staat Hamilton 100% open voor een switch. De kans om nog eenmaal in zijn carrière een team naar zijn hand te zetten én met drie verschillende renstallen kampioen te worden, dat spreekt hem aan.

Anderzijds weet Hamilton dat het een gok is, omdat niemand weet welk team er in 2021 het beste uit de verf komt met de nieuwe F1-regels. Ook een langer verblijf bij Mercedes geeft hem daarop geen zekerheid. Juist daarom is het overstaprisico kleiner dan in voorbije jaren.

Op dit moment is het echter aannemelijker dat Ferrari meer om Hamilton verlegen zit dan andersom. Ferrari zoekt een leider, Mercedes heeft een koning. Hamilton staat met stip op nummer een binnen de Duitse renstal en wordt op handen gedragen. Zijn wil is wet. Van de keuze voor de teamgenoten tot en met het getolereerde sterrenleven van Hamilton tussen de Grands Prix door – het is ongekend.

Bij Ferrari zal Charles Leclerc zich niet snel schikken in de rol van waterdrager, iets dat Valtteri Bottas wel doet. De Fin blaft soms, kweekt in de winter een baardje en huurt een personal coach in, maar daar houdt de dreiging ook op. Tijdens het seizoen zal Bottas nimmer een serieuze bedreiging vormen voor Hamilton. Bij Ferrari zal hij zich race na race moeten ‘bewijzen’ ten opzichte van de zeer getalenteerde Leclerc, die ieder jaar sneller zal worden en als de evenknie van Max Verstappen wordt gezien.

De bal voor een overstap van Hamilton naar Ferrari lijkt volledig bij hem te liggen. De poorten in Maranello staan wagenwijd open, maar vooralsnog valt sterk te betwijfelen of de Brit zijn veilige thuisbasis Mercedes op wil geven voor een onvoorspelbaar Italiaans avontuur. Voor de Formule 1 zou de verandering van spijs een zegen zijn.

Grote vraag is en blijft: Droomt Hamilton van Ferrari, of Ferrari van Hamilton? Of is het toch een gezamenlijke droom?

Luister nu naar de allernieuwste aflevering van de RacingNews365-podcast, waarin Formule 1-journalisten Ruud Dimmers en Jan van der Burgt samen met host Jeroen van Inkel terugblikken op de Grand Prix van Abu Dhabi.

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning tijdens de Grand Prix van Bahrein. Zal Verstappen wederom zegevieren in Bahrein? Als de Nederlander wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
# Coureur Punten
# Team Punten
Volledige stand
x
Lewis Hamilton verklaart mislukte kwalificatie: "Niet leuk om mee te rijden"