Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Red Bull Racing

FIA doet Red Bull een strafvoorstel na overtreding budgetplafond

Wat gaat er gebeuren met Red Bull, nadat de FIA vorige week bekend maakte dat het team van Max Verstappen en Sergio Perez als enige in 2021 het budgetplafond heeft ovetreden? De FIA heeft nu haar eerste 'zet' gedaan.

Verstappen Japan
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images / Red Bull Content Pool

Na veel geruchten werd begin vorige week duidelijk dat Red Bull volgens de FIA in 2021 het budgetplafond heeft overtreden. Het is het enige team dat dat heeft gedaan. De concurrentie schreeuwde meteen moord en brand en eist een harde straf voor het team van Max Verstappen.

Het bleef sindsdien akelig stil vanuit het FIA- en het Red Bull-kamp. Achter de schermen zal dat echter niet het geval zijn geweest. Naar verluidt heeft de FIA een voorstel gedaan aan Red Bull voor een zogeheten Accepted Breach Agreement.

Bronnen met verstand van de zaak zeggen dat het mogelijk zou gaan om voorstel voor een boete van twee keer het bedrag dat Red Bull over de limiet heen is gegaan (ongeveer 1,8 miljoen dollar, keer twee dus) en een verminderde windtunneltijd van zo'n 15% tot 25%, zo heeft RacingNews365 begrepen.

Als het team akkoord gaat, dan zal het schuld moeten bekennen en de straf die de FIA uitdeelt moeten accepteren zonder een kans te hebben om in beroep te gaan. In dat scenario kunnen WK-punten (en dus ook de titel van Verstappen) echter niet worden afgepakt, al zijn straffen zoals minder testtijd en minder budget dan dus nog wel mogelijk.

Een andere optie is om de beslissing van de FIA aan te vechten en in dat geval zal de zaak dienen voor de Cost Cap Adjudication Panel, waarin juristen zich over de zaak zullen buigen en een straf verzinnen of Red Bull vrijspreken.

Ook interessant:

Verstappen vastberaden om Red Bull aan de titel te helpen

Tweevoudig wereldkampioen Max Verstappen maakt zich op voor een nieuwe Grand Prix: De race in Amerika! In de Verenigde Staten kan de Nederlander samen met teamgenoot Sergio Perez de constructeurstitel van Red Bull verzilveren. In deze video praat Joris Mosterdijk je weer helemaal bij over alles wat je moet weten over de race op COTA!

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Verenigde Staten 2022 RN365 Nieuwsdossier

40 reacties

RN365 Special
Red Bull-kopstukken vreesden even het ergste voor Verstappens kampioensbolide

RacingNews365 zat na het F1-seizoen exclusief samen met twee Red Bull-kopstukken. Technisch directeur Pierre Wache en Chief Engineer Paul Monaghan. Zij praten uitgebreid over de RB18 waarmee Verstappen dit jaar vijftien races won. Voorafgaand aan het seizoen vreesden ze nog dat de auto misschien 'beschadigd' zou zijn door het kampioensgevecht in 2021. Dat en meer lees je in ons interview.

Lees meer
Viaplay
x
Interview met Verstappen Max baalt van zijn 'luie' F1-bolide: "Dat is toch wel zonde"