Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

FIA schiet zichzelf in de voet met bizarre straf Verstappen

De FIA deelde een taakstraf uit aan Max Verstappen wegens zijn taalgebruik tijdens een persconferentie in Singapore. Het zorgde voor een stortvloed aan reacties, waardoor meteen duidelijk werd dat de mondiale autosportbond zichzelf in de voet had geschoten met het besluit.

Verstappen post qualy Singapore
Column
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Laten we bij het begin beginnen: FIA-president Mohammed Ben Sulayem deed veel stof opwaaien met uitspraken over het gevloek van de coureurs. Ben Sulayem is van mening dat het wel een tandje minder mag op de boordradio en verwees zelfs naar rappers. Dat is op zichzelf al niet zo handig, maar de president had vast niet voorzien dat er zó veel rumoer zou ontstaan.

Want wat je ook van de woorden van Ben Sulayem vindt, Max Verstappen en de FIA trokken uiteindelijk een hoofdrol naar zich toe. Verstappen nam tijdens de persconferentie op donderdag het woord 'fucked' in zijn mond en liet ook in woord en gebaar blijken wat hij van de uitspraken van Ben Sulayem vond. Het kwam hem op een taakstraf te staan van de FIA. De mondiale autosportbond gaf zo een signaal af.

Maar dat 'statement' is werkelijk waar bizar en zorgde voor veel verontwaardiging in de Formule 1-wereld. Was het handig wat Verstappen deed? Nee, maar hij beledigde niemand en verwees simpelweg naar een slecht weekend in Azerbeidzjan. Er wordt vaak geklaagd dat coureurs als 'robots' de media te woord staan door alle trainingen en het juist leuk zou zijn als ze iets meer van zichzelf laten zien. Daar is de sport ook populair door geworden, coureurs en teamleden die uitgesproken acteren. Een felle ruzie tussen Christian Horner en Toto Wolff en het gevloek van voormalig Haas-teambaas Günther Steiner werden bijvoorbeeld hét uithangbord van de Netflix-serie Drive to Survive.

De FIA zou er goed aan doen om in de spiegel te kijken en twee zaken voor eens en altijd te scheiden. Als een coureur in of naast de auto uit emotie een scheldwoord in zijn mond neemt, is een beetje tolerantie op zijn plaats. Een belediging gaat wél te ver en daar mag je tegen optreden. En als je écht niet meer wil dat het publiek het gevloek meekrijgt, moet je per direct stoppen met het uitzenden van boordradio's. Dan is het probleem in één klap opgelost.

Verstappen had ook groot gelijk dat hij na de kwalificatie voor de Grand Prix van Singapore heel kortaf antwoordde in de persconferentie. Was het een slecht signaal naar de aanwezige pers? Nee hoor, want hij stond ze gewoon buiten te woord en liet zo de FIA duidelijk blijken hoe hij erover denkt. Hopelijk is de boodschap aangekomen, want winnaars Lewis Hamilton en Lando Norris spraken ook hun steun uit voor de wereldkampioen.

Tot slot: de FIA dreigt op deze manier sterren als Verstappen te verliezen. De Nederlander is al niet blij met alle toegevoegde, nieuwe regels en deze taakstraf zal zeker niet helpen. De mondiale autosportbond mag de toppers in de sport soms wel iets meer koesteren dan ze voor allerlei kleine dingetjes op het matje te roepen. De Formule 1 moet een beetje leuk blijven, voor de fans én de coureurs.

Praat mee!

Viaplay
x
Max Italiaanse media roepen Verstappen uit tot 'winnaar' GP Singapore