Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

FIA stelt nieuwe regels op voor (Wit-)Russische coureurs

De FIA heeft uitgeschreven waar Russische coureurs zich aan moeten houden als ze dit jaar nog mee willen doen aan race-evenementen.

Verstappen Sotsji 2018
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool/Getty Images

Eerder deze week werd duidelijk dat Russen en Wit-Russen onder hun eigen vlag niet meer mee mogen doen aan FIA-evenementen. Onder een neutrale vlag zou dat wel mogen. Op vrijdag heeft de FIA een document gedeeld op haar website, waarin duidelijk op staat waar de coureurs uit Rusland zich aan moeten houden als ze nog autosport willen bedrijven.

"Naar aanleiding van de beslissingen van het World Motor Sport Council op 1 maart en de daaruit vloeiende behoefte aan noodmaatregelen vanwege de invasie van Rusland in Oekraïne, moeten coureurs uit (Wit-)Rusland tot nader orde zich aan de volgende maatregelen houden als ze mee willen doen aan internationale evenementen", zo luidt de introductie van het formulier.

Tiental punten

Voordat de coureurs de brief moeten ondertekenen, moeten ze eerst een waslijst aan regels doorlezen die de FIA heeft opgesteld. Daarin staat onder meer dat er straffen en sancties zullen volgen op het moment dat een van de regels wordt overschreden. De belangrijkste onderdelen van de brief, bestaande uit tien punten, luiden als volgt.
  • Ik erken dat ik onder een neutrale vlag en niet als afgevaardigde van Rusland of Wit-Rusland mee mag doen aan FIA-evenementen.
  • Ik zal geen (Wit-)Russische nationale kleuren, symbolen of vlaggen tonen. Publiekelijk en ook via social media niet,
  • Op mijn uniform, kleding, accessoires of andere persoonlijke bezittingen, auto's en materiaal mogen geen vlaggen (huidige of historische), illustraties, emblemen, symbolen en woorden staan die met (Wit-)Rusland te maken hebben.
  • Ik erken dat er geen (Wit-)Russische volksliederen zullen worden gespeeld bij een evenement georganiseerd door de FIA.
  • Ik zal geen statements maken, acties ondernemen of steun uitspreken (direct of indirect) voor Russische en Wit-Russische activiteiten in Oekraïne.

Duidelijke regels dus van de FIA, die zo individuele sporters uit Rusland en Wit-Rusland toch de kans wil geven om uit te komen in de autosport. Dit in tegenstelling tot sommige andere sportbonden, die (Wit-)Russen in hun geheel uitsluiten.

Ook interessant:

Dominantie Verstappen en Red Bull pas na Bahrein duidelijk, F1-stoeltje Mazepin onzeker

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Analyse Vrees Verstappen komt uit: wat betekent het vertrek van Marshall voor Red Bull?