Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1 2022

FIA stelt nieuwe regels op voor (Wit-)Russische coureurs

De FIA heeft uitgeschreven waar Russische coureurs zich aan moeten houden als ze dit jaar nog mee willen doen aan race-evenementen.

Verstappen Sotsji 2018
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool/Getty Images

Eerder deze week werd duidelijk dat Russen en Wit-Russen onder hun eigen vlag niet meer mee mogen doen aan FIA-evenementen. Onder een neutrale vlag zou dat wel mogen. Op vrijdag heeft de FIA een document gedeeld op haar website, waarin duidelijk op staat waar de coureurs uit Rusland zich aan moeten houden als ze nog autosport willen bedrijven.

"Naar aanleiding van de beslissingen van het World Motor Sport Council op 1 maart en de daaruit vloeiende behoefte aan noodmaatregelen vanwege de invasie van Rusland in Oekraïne, moeten coureurs uit (Wit-)Rusland tot nader orde zich aan de volgende maatregelen houden als ze mee willen doen aan internationale evenementen", zo luidt de introductie van het formulier.

Tiental punten

Voordat de coureurs de brief moeten ondertekenen, moeten ze eerst een waslijst aan regels doorlezen die de FIA heeft opgesteld. Daarin staat onder meer dat er straffen en sancties zullen volgen op het moment dat een van de regels wordt overschreden. De belangrijkste onderdelen van de brief, bestaande uit tien punten, luiden als volgt.
 • Ik erken dat ik onder een neutrale vlag en niet als afgevaardigde van Rusland of Wit-Rusland mee mag doen aan FIA-evenementen.
 • Ik zal geen (Wit-)Russische nationale kleuren, symbolen of vlaggen tonen. Publiekelijk en ook via social media niet,
 • Op mijn uniform, kleding, accessoires of andere persoonlijke bezittingen, auto's en materiaal mogen geen vlaggen (huidige of historische), illustraties, emblemen, symbolen en woorden staan die met (Wit-)Rusland te maken hebben.
 • Ik erken dat er geen (Wit-)Russische volksliederen zullen worden gespeeld bij een evenement georganiseerd door de FIA.
 • Ik zal geen statements maken, acties ondernemen of steun uitspreken (direct of indirect) voor Russische en Wit-Russische activiteiten in Oekraïne.

Duidelijke regels dus van de FIA, die zo individuele sporters uit Rusland en Wit-Rusland toch de kans wil geven om uit te komen in de autosport. Dit in tegenstelling tot sommige andere sportbonden, die (Wit-)Russen in hun geheel uitsluiten.

Ook interessant:

Dominantie Verstappen en Red Bull pas na Bahrein duidelijk, F1-stoeltje Mazepin onzeker

8 reacties

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x
Formule 1-podcast Nog volop werk aan de winkel voor Verstappen en Red Bull