Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

FIA verbood Mercedes-truc op voorhand

Mercedes rijdt in ieder geval in 2021 niet met het nieuw ontwikkelde DAS-systeem. Het concept waarbij de coureurs met het stuur de stand van de voorwielen actief kan veranderen is volgens de nieuwe reglementen hoe dan ook verboden.

Hamilton Barcelona dag 2
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Mercedes verkondigde op de donderdag in Barcelona dat het DAS-systeem (Dual Axis Steering) volledig legaal is en dat de FIA dat bevestigd heeft. Dat men inderdaad met de automobielfederatie gesproken heeft blijkt wel uit het feit dat in de nieuwste versie van de regels voor 2021 een verbod op het DAS-systeem is opgenomen.

De FIA reageert met het verbod per 2021 dus niet op de verrassing van Mercedes op de donderdag, maar was al eerder op de hoogte dat het systeem er, in ieder geval bij Mercedes, aan zat te komen.

In artikel 10.5.2 van het technische reglement voor 2021 staat beschreven dat 'bij het uitlijnen van de wielen een constante afstand tussen de wielen gewaarborgd moet blijven bij het draaien aan het stuurwiel'. Het DAS-systeem verandert die afstand wel degelijk door de wielen iets naar buiten of juist iets naar binnen te plaatsen op de rechte stukken.

Een dergelijke paragraaf ontbreekt in het technische reglement van 2020 en dus wordt het systeem dit jaar in dat opzicht als legaal gelabeld. Hoeveel winst het Mercedes oplevert, is niet geheel duidelijk. Dat zal vooral moeten blijken tijdens long runs, aangezien het systeem waarschijnlijk voornamelijk als doel heeft de bandenslijtage te verminderen.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Mercedes

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Tijdschema Hoe laat begint de Formule 1 Grand Prix van Australië?