Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA grijpt toch niet terug naar Masi-structuur bij F1-wedstrijdleiding

De FIA wil niet meer terug naar een structuur met maar één wedstrijdleider, zoals voor het jaar 2022 altijd het geval was. Daar zijn duidelijke redenen voor.

Afgelopen Formule 1-seizoen rouleerden Niels Wittich en Eduardo Freitas als wedstrijdleiders van de Grands Prix. In de slotfase van het seizoen werd er echter niet meer gerouleerd. Na afloop van de chaotische GP van Japan en een lading kritiek van de coureurs werd besloten dat Wittich de rest van het seizoen af zou maken als wedstrijdleider. Het lijkt in eerste instantie het begin van de terugkeer naar het systeem met slechts één wedstrijdleider in een F1-seizoen, maar dat is volgens de FIA niet zo. Mohammed Ben Sulayem vindt dit niet wenselijk. "We hebben nu een proces en ik heb een team dat een training doorloopt om steward of wedstrijdleider te zijn", zegt de FIA-president tijdens de Dakar Rally. "Je kan niet zomaar één wedstrijdleider hebben en op hem vertrouwen. Ik merk dat we een tweede functie moeten voorbereiden. We kunnen in de grootste klasse niet vertrouwen op een iemand. Wat als er iets gebeurt? Als we autosport in stand willen houden, dan moeten we voorbereid zijn qua training." Ben Sulayem wil er voor zorgen dat er een nieuwe lichting wedstrijdleiders klaar staat om te opereren binnen de F1. "Ik geloof er heilig in dat er ergens in de wereld betere wedstrijdleiders zijn dan wie dan ook. We hebben nu een goed team voor de (FIA-)training. Daaruit komen geschikte personen, dat beloof ik."

Exit Masi 'was ook zijn keuze'

De nieuwe structuur bij de wedstrijdleiding was een gevolg van 2021, het jaar dat werd afgesloten met de controversiële keuze van Michael Masi om nog één ronde te racen in Abu Dhabi. De keuze bood de mogelijkheid aan Max Verstappen om toch nog de titel af te pakken van Lewis Hamilton, wat ook gebeurde. Na een golf van kritiek werd een hervorming beloofd bij de wedstrijdleiding. Masi vertrok en is nog altijd weg. "Dat is ook zijn keuze geweest", zo benadrukt Ben Sulayem. "Ik heb in het begin met hem gepraat. Er waren menselijke fouten daar en het voelde voor mij alsof hij niet verder wilde, mede door alles wat hij over zich heen krijg via sociale media." "Ik sprak met hem en het was allemaal oneerlijk voor hem. De FIA heeft hem altijd gesteund. Ditzelfde gebeurde bij Silvia (Bellot, steward van de FIA, red.) en bij andere medewerkers. We ontvingen bedreigingen. Ik heb ze ook gekregen, maar ik heb ze nooit serieus genomen." "We zijn met zijn allen tegen de giftige reacties op sociale media. Als we er niet fel tegen zijn, dan ben ik bang dat het de sport zo hard schaadt dat het niet meer te repareren is", aldus de FIA-president.

Viaplay
x
Max Verstappen geeft waarschuwing af: "Zal zijn tol eisen"