Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA schakelt hulp van voetbalwereld in op weg naar een 'verbeterde' wedstrijdleiding

De FIA wil graag dat het leiden van de Formule 1-wedstrijden beter verloopt. FIA-president Mohammed Ben Sulayem heeft daarvoor een programma opgezet en de eerste fase daarvan is afgerond. Er wordt onder meer gekeken naar de voetbalwereld en hoe het er daar aan toe gaat bij de wedstrijdleiding.

Aan de vooravond van de GP van Abu Dhabi, waar een jaar geleden ophef ontstond toen Michael Masi in de slotfase van de Grand Prix de safety car regels wat vrij interpreteerde, komt de FIA met een update over de wedstrijdleiding en de opzet hiervan. Als onderdeel van de poging om de wedstrijdleiding rond de Formule 1-races te verbeteren, kondigde de nieuwe FIA-president Mohammed ben Sulayem begin dit jaar aan dat hij verschillende dingen ging implementeren. Zo kwam er een soort videoscheidsrechter die werkte vanuit een Control Room van de FIA in Geneve. Ook riep hij het Race Direction Development Programma (RDDP) in het leven. Deze moest zorgen voor meer stroomlijning binnen de FIA-wedstrijdleiding en 'de basis leggen voor de ontwikkeling van de toekomst van de wedstrijdleiding en officials'. De eerste fase van dit programma is volgens de FIA nu afgerond. De doelstelling van het programma is om de prestaties van de wedstrijdleiding te verbeteren en een cultuur te creëren waarin er kritisch wordt gereflecteerd, constant wordt verbeterd en waarin er wordt geanalyseerd en feedback wordt gegeven, zodat verbeterpunten kunnen worden geïdentificeerd.

FIA-president vertelt

Enkele officials uit het programma bezochten recent races en hebben al enkele goede aspecten geïdentificeerd, maar ook identificeerden ze bepaalde vlakken waarop de wedstrijdleiding beter kan en waarbij ze beter kan worden ondersteund, zo vertelt FIA-president Mohammed ben Sulayem. "Het Race Direction Development Program is ontwikkeld om de wedstrijdleiding en de bijbehorende processen te verbeteren. Het maakt onderdeel uit van onze voortdurende inspanningen om strengheid en best practices in te bouwen in het bestuur van de sport." "Het bouwt bovendien verder op de implementatie van het ROC, die de wedstrijdleiding ondersteunt. Het programma helpt ons tevens om aanstormend talent te identificeren, zodat we onze pool van wedstrijdleiders, stewards en officials voor de toekomst uit kunnen breiden", aldus de president.

Hulp uit de voetbalwereld

De RDDP heeft ook al samengezeten met andere sportbonden en wedstrijdleiding uit andere sporten, zo deelt de FIA. "De RDDP heeft geleerd van de procedures van scheidsrechters van andere internationale sportbonden, waaronder uit het voetbal en rugby." "Deze samenwerking zal uit worden gebreid tijdens een bezoek aan Abu Dhabi van de leden van de Professional Game Match Officials Limited , die scheidsrechters leveren aan de Premier League, de English Football League en de Women's Super League", aldus het verhaal van de FIA.

Viaplay
x
Brown Maakt Red Bull en Horner met de grond gelijk: "Ze zijn bang voor Verstappen"