Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
FIA

FIA schakelt hulp van voetbalwereld in op weg naar een 'verbeterde' wedstrijdleiding

De FIA wil graag dat het leiden van de Formule 1-wedstrijden beter verloopt. FIA-president Mohammed Ben Sulayem heeft daarvoor een programma opgezet en de eerste fase daarvan is afgerond. Er wordt onder meer gekeken naar de voetbalwereld en hoe het er daar aan toe gaat bij de wedstrijdleiding.

Start sprintrace Brazil 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Aan de vooravond van de GP van Abu Dhabi, waar een jaar geleden ophef ontstond toen Michael Masi in de slotfase van de Grand Prix de safety car regels wat vrij interpreteerde, komt de FIA met een update over de wedstrijdleiding en de opzet hiervan.

Als onderdeel van de poging om de wedstrijdleiding rond de Formule 1-races te verbeteren, kondigde de nieuwe FIA-president Mohammed ben Sulayem begin dit jaar aan dat hij verschillende dingen ging implementeren. Zo kwam er een soort videoscheidsrechter die werkte vanuit een Control Room van de FIA in Geneve.

Ook riep hij het Race Direction Development Programma (RDDP) in het leven. Deze moest zorgen voor meer stroomlijning binnen de FIA-wedstrijdleiding en 'de basis leggen voor de ontwikkeling van de toekomst van de wedstrijdleiding en officials'. De eerste fase van dit programma is volgens de FIA nu afgerond.

De doelstelling van het programma is om de prestaties van de wedstrijdleiding te verbeteren en een cultuur te creëren waarin er kritisch wordt gereflecteerd, constant wordt verbeterd en waarin er wordt geanalyseerd en feedback wordt gegeven, zodat verbeterpunten kunnen worden geïdentificeerd.

FIA-president vertelt

Enkele officials uit het programma bezochten recent races en hebben al enkele goede aspecten geïdentificeerd, maar ook identificeerden ze bepaalde vlakken waarop de wedstrijdleiding beter kan en waarbij ze beter kan worden ondersteund, zo vertelt FIA-president Mohammed ben Sulayem.

"Het Race Direction Development Program is ontwikkeld om de wedstrijdleiding en de bijbehorende processen te verbeteren. Het maakt onderdeel uit van onze voortdurende inspanningen om strengheid en best practices in te bouwen in het bestuur van de sport."

"Het bouwt bovendien verder op de implementatie van het ROC, die de wedstrijdleiding ondersteunt. Het programma helpt ons tevens om aanstormend talent te identificeren, zodat we onze pool van wedstrijdleiders, stewards en officials voor de toekomst uit kunnen breiden", aldus de president.

Hulp uit de voetbalwereld

De RDDP heeft ook al samengezeten met andere sportbonden en wedstrijdleiding uit andere sporten, zo deelt de FIA. "De RDDP heeft geleerd van de procedures van scheidsrechters van andere internationale sportbonden, waaronder uit het voetbal en rugby."

"Deze samenwerking zal uit worden gebreid tijdens een bezoek aan Abu Dhabi van de leden van de Professional Game Match Officials Limited, die scheidsrechters leveren aan de Premier League, de English Football League en de Women's Super League", aldus het verhaal van de FIA.

Ook interessant:

Red Bull had de rel tussen Verstappen en Perez kunnen voorkomen

Verstappen en Perez waren na de GP van Brazilië geen vriendjes, nadat Max teamorders negeerde. Wat vonden Ruud Dimmers, Joris Mosterdijk en spceciale gast Rudy van Buren hiervan? Dat en meer bespreken ze in de nieuwste F1-podcast van RacingNews365, die hieronder is te beluisteren.

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Brazilië 2022 RN365 Nieuwsdossier

6 reacties

Meest gelezen

Viaplay

Unibet
x
'Bizar' Albon doet boekje open over rijstijl Verstappen: "Het is bizar"