GP Canada

Een van de monumenten op de Formule 1-kalender is het Circuit Gilles Villeneuve, waarop al decennialang de Grand Prix van Canada wordt verreden. Lance Stroll houdt de eer van het land hoog door als enige thuisrijder aan de start te verschijnen.

Formule 1 Grand Prix van Canada 2019

De hogesnelheidstempel in Montréal ligt naast de Olympische roeibaan, die werd gebruikt voor de Zomerspelen van 1976. Voorheen werden Canadese wedstrijden verreden op banen als Mosport en Mont-Tremblant, maar sinds het Circuit Gilles Villeneuve haar intrede deed is het circuit in het Franstalige gedeelte van Canada haast niet van de kalender weg te denken.

Evenals op het circuit waar de seizoensopener plaatsvindt, in Melbourne, wordt er amper gereden op de baan in Canada. De griplevels liggen bijzonder laag en dus is het een waar roetsjfeest tijdens de trainingen. Later in het weekend krijgen de remmen het flink op hun falie: er moet stevig worden aangeremd voor verschillende bochten en tijdens de slijtageslag op zondag is dat voor het materiaal geen pretje.

Het aantal krappe bochten en snelle doordraaiers wordt afgewisseld door twee lange, rechte stukken. Spanning en spektakel gegarandeerd in Canada!

Wanneer staat de Grand Prix van Canada 2019 op de agenda?

Dit jaar vindt de Grand Prix van Canada plaats in het weekend van 7 tot en met 9 juni 2019 en is het de zevende race op de Formule 1-kalender. Op vrijdag vinden de eerste twee vrije trainingen plaats, waarna op zaterdag om 20:00 uur de belangrijke kwalificatie begint.

Hoe laat begint de GP van Canada?

De GP van Canada begint op vrijdag 9 juni 2019 om 20:10 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via de liveblog van Racingnews365 en via televisie op Ziggo Sport en RTL Duitsland.

SessieDatumTijd (NL)
Eerste vrije trainingvrijdag 7 juni 201916:00 - 17:30
Tweede vrije trainingvrijdag 7 juni 201920:00 - 21:30
Derde vrije trainingzaterdag 8 juni 201917:00 - 18:00
Kwalificatiezaterdag 8 juni 201920:00 - 21:00
Racezondag 9 juni 201920:10 - 22:10
© Red Bull Contentpool

Bijzondere momenten uit de historie van de GP van Canada

De tweede Grand Prix die wordt verreden in Montréal levert een overwinning op voor de thuisheld, Gilles Villeneuve. Na diens overlijden in 1982 wordt het circuit omgedoopt naar het Circuit Gilles Villeneuve. Zoon Jacques weet overigens nimmer met de eer van een overwinning te strijken: in 1996 komt hij tekort, in 1997 vliegt hij eraf.

In 2011 boekt Jenson Button een sensationele overwinning op het semi-stratencircuit van Montréal. De Brit komt op een bepaald moment in de wedstrijd op de allerlaatste plaats te liggen, nadat hij schade heeft gereden en bekeurd is met een drive through penalty. Desondanks de enorm hoge moeilijkheidsgraad krijgt de Britse McLaren-rijder het voor elkaar om leider Sebastian Vettel in de allerlaatste ronde te achterhalen en hem, na diens missertje, te passeren. Button betitelt deze zege als een van zijn mooiste ooit.

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van de vrije training, kwalificatie, race en het laatste nieuws? Maak een account aan en ontvang notificaties van de prestaties van Max Verstappen en het belangrijkste nieuws!

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen