GP Italië

De Grand Prix van Italië vindt plaats op het Autodrome Nazionale di Monza, ook wel de 'Temple of Speed' genoemd door de hoge snelheden die er gehaald worden.

Formule 1 Grand Prix van Italië 2018

De GP Italië is de thuisrace van Ferrari, waarbij de vele Tifosi hun favoriete rijders luidkeels toejuichen. Ondanks de massale steun aan ‘hun’ Ferrari, moeten de Tifosi al lang wachten op een overwinning in eigen land. In 2010 was Fernando Alonso de laatste Ferrari-coureur die er met de zege vandoor ging in Italië.

Wanneer staat de Grand Prix van Italië 2018 op de agenda?

Dit jaar vindt de Grand Prix van Italië plaats in het weekend van 31 augustus tot en met 2 september 2018 en is het de veertiende race op de Formule 1 kalender. Op vrijdag vinden de eerste twee vrije trainingen plaats, waarna op zaterdag om 15:00 uur de belangrijke kwalificatie begint. 

Hoe laat begint de GP van Italië?

De GP van Italië begint op zondag 2 september 2018 om 15:10 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via de livebog van Racingnews365 en op TV op Ziggo Sport en RTL Duitsland.

SessieDatumTijd (NL)
Eerste vrije trainingvrijdag 31 augustus 201811:00 - 12:30
Tweede vrije trainingvrijdag 31 augustus 201815:00 - 16:30
Derde vrije trainingzaterdag 1 september 201812:00 - 13:00
Kwalificatiezaterdag 1 september 201815:00 - 16:00
Racezondag 2 september 201815:10 - 17:10

Het Autodrome Nazionale di Monza

Het circuit staat bekend als één van de snelste banen van de kalender. De hoogst gemeten snelheid bedraagt 372,6 km/u en staat op naam van Juan Pablo Montoya. Dit huzarenstukje behaalde hij in 2005 achter het stuur van een McLaren. Door de hoge topsnelheden is elk rondje voor de coureurs op het randje. Doordat de gemiddelde snelheid boven de 250 km/u uitkomt, wordt het circuit erg smal, waardoor een ongeluk letterlijk in een klein hoekje zit. Dat is ook wat racen op Monza zo spannend maakt. Door de relatief korte duur van de race lijkt het in zekere zin op een sprintwedstrijd.

Het circuit bestaat vooral uit lange rechte stukken en een aantal snelle bochten. Door de jaren heen zijn diverse pogingen ondernomen om de topsnelheid te verlagen. Hiervoor werden onder meer drie chicanes aangelegd. Toch wordt het circuit tegenwoordig ook nog gezien als het snelste circuit op de Formule 1-kalender.

In totaal leggen de coureurs 53 ronden af op het Autodrome Nazionale di Monza, waarbij elke ronde zo’n 5,7 kilometer lang is.

© Red Bull Contentpool

Bijzondere momenten uit de historie van de GP van Italië

De laatste vijf jaren gebeurde er niet zoveel tijdens de Grand Prix van Italië op wat kleine gevechten na. In 2015 zorgde Mercedes wel voor de nodige ophef. Het team werd er namelijk van verdacht te hebben gesjoemeld met de bandendruk bij de auto van Lewis Hamilton. Hamilton kreeg dan ook de opdracht om het gaspedaal flink in te trappen om zodoende voldoende voorsprong op te bouwen op de nummer twee Sebastian Vettel indien Hamilton een tijdstraf zou krijgen.

Ook in 2016 gebeurde er niet zo heel erg veel in de race. Het enige opvallende moment was direct bij de start toen Hamilton zijn pole direct verprutste en slecht weg kwam van de grid. Uiteindelijk werd hij toch nog tweede en hield daarmee de schade op winnaar Rosberg beperkt. Ook Verstappen kwam beroerd weg en viel van P7 terug naar P12 maar kwam uiteindelijk wel als zevende over de finish.

In 2008 kende de wedstrijd een speciale editie. In een zeldzaam nat weekend wist Sebastian Vettel zijn eerste overwinning te scoren, in een Toro Rosso. Dit is tot op heden de enige overwinning die het team ooit heeft gehaald, uitgerekend in eigen land.

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van de vrije training, kwalificatie, race en het laatste nieuws? Maak een account aan en ontvang notificaties van de prestaties van Max Verstappen en het belangrijkste nieuws!

Vettel wint de GP van Italië met Toro Rosso in 2008

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen