Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
01 sep
ita

GP Italië

Autodromo Nazionale Monza
  • Eerste vrije training VT1 30 aug 2024 -
  • Tweede vrije training VT2 30 aug 2024 -
  • Derde vrije training VT3 31 aug 2024 -
  • Kwalificatie Quali 31 aug 2024 -
  • Race Race 01 sep 2024 -

De Grand Prix van Italië staat bekend vanwege haar gepassioneerde fans en bovendien het meest succesvolle team in de Formule 1, Ferrari! De race op Monza is niet weg te denken van de bomvolle kalender en zal plaatsvinden op 1 september 2024.

Statistieken

Eerste GP 1950
Aantal ronden 53
Lengte circuit 5,793 kilometer
Snelste raceronde 1.21,046 (2004)
Winnaar in 2023 Max Verstappen
Tweede in 2023 Sergio Perez
Derde in 2023 Carlos Sainz

Winnaars

Winnaar 2023 Max Verstappen
Winnaar 2022 Max Verstappen
Winnaar 2021 Daniel Ricciardo
Winnaar 2020 Pierre Gasly
Winnaar 2019 Charles Leclerc
Winnaar 2018 Lewis Hamilton

F1 Monza 2024 | GP van Italië

De dolenthousiaste Tifosi doen niets liever dan hun geliefde Ferrari op het eigen Autodromo Nazionale Monza naar de overwinning schreeuwen. Dat doen de Italianen overigens al bijna sinds mensenheugenis: er wordt al meer dan een eeuw geracet in Italië, Monza heeft eveneens een ontzettend lange historie in de autosport.

Evenals Silverstone en Spa-Francorchamps was Monza er in 1950 namelijk ook al bij, toen het allereerste Formule 1-seizoen werd afgewerkt. Sindsdien heeft er behoorlijk wat triomf, maar ook tragedie plaatsgevonden op de hogesnelheidstempel nabij Milaan. Jochen Rindt kwam er in 1970 bijvoorbeeld om het leven - de Oostenrijker ging op dat moment aan de leiding in het WK, een koppositie die hij niet meer zou verliezen, om postuum tot wereldkampioen te worden gekroond.

Snelheid is gevaarlijk, maar ook zeer aantrekkelijk voor autosportliefhebbers. De tribunes op Monza zitten elk jaar stampvol met enthousiaste Tifosi, doch zit gevaar in een klein hoekje. De paar chicanes die het circuit telt worden allen voorafgegaan door lange rechte stukken en zodoende leveren de remzones af en toe een slagveld op.

De Italiaanse Grand Prix van 2023 | Monza

Al voor de start viel Yuki Tsunoda uit wegens een motorprobleem tijdens de opwarmronde. Max Verstappen kende een sterke start vanaf de tweede plek, maar pole-sitter Carlos Sainz kon knap zijn eerste positie verdedigen. Leclerc volgde als derde en Russell als vierde. De Williams-coureur Alexander Albon reed knap op de zesde positie. De Spanjaard kon knap de eerste positie behouden tot en met de vijftiende ronde, waarna Verstappen hem inhaalde.

Perez reed een sterke race en kon aansluiting vinden bij de Ferrari's achter Verstappen. Zo haalde de Mexicaan uiteindelijk beide Ferrari's in. Er vonden nog meer felle gevechten plaats. Zo raakten Piastri en Hamilton elkaar, waardoor ze wijd gingen en wat tijd verloren. De felste strijd was tussen de Ferrari's onderling voor een podiumplek, wat rondenlang doorging. Echter trok Carlos Sainz aan het langste eind.

Wanneer staat de Grand Prix van Italië 2024 op de agenda?

Dit jaar vindt de Grand Prix van Italië plaats in het weekend van 30 augustus tot en met 1 september 2024 en is het de zestiende race op de Formule 1 kalender. Op vrijdag wordt er tot twee maal toe getraind, met op zaterdag de derde training en de kwalificatie.

Hoe laat begint de Grand Prix van Italië?

De Grand Prix van Italië begint op zondag 1 september 2024 om 15:00 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via het liveblog van RacingNews365 en op televisie via Viaplay.

Tijdschema GP Italië

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training vrijdag 30 augustus -
Tweede vrije training vrijdag 30 augustus -
Derde vrije training zaterdag 31 augustus -
Kwalificatie zaterdag 31 augustus -
Race zondag 1 september -

Hotlap: Dit zien de F1-coureurs tijdens de GP van Italië

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.
Viaplay
x
Video Droomoverstap Hulkenberg zet F1-coureursmarkt op scherp