GP Verenigde Staten

Lange tijd had de Verenigde Staten het moeilijk om een vaste plek op de Formule 1-kalender te veroveren, maar dankzij het nu al legendarische Circuit of the Americas is het land daar inmiddels glansrijk in geslaagd.

Formule 1 Grand Prix van de Verenigde Staten 2019

Indianapolis, Riverside, Sebring, Watkins Glen, Long Beach, Caesars Palace, Detroit, Dallas, Phoenix: ze hebben één ding gemeen. Vroeger werd er een Formule 1-race georganiseerd, tegenwoordig niet meer. Indianapolis was de laatste die het mocht proberen, maar na het bandendrama van 2005 liep de kaartverkoop daar rap terug.

En dus moest er een circuit uit de grond worden gestampt. Met behulp van F1-architect Hermann Tilke, maar zeker niet alleen uit zijn pen, werd het Circuit of the Americas getekend. Een baan die aan alle eisen voldoet: lange rechte stukken, snelle bochtencombinaties, blinde knikken en langzame gedeelten - het circuit in Texas is voor ieder wat wils.

Silverstone, Istanbul Park en de Hockenheimring zijn alle drie vertegenwoordig in het asfaltlint dat in de buurt van de stad Austin is gelegen.

Wanneer staat de Grand Prix van de Verenigde Staten 2019 op de agenda?

Dit jaar vindt de Grand Prix van de Verenigde Staten plaats in het weekend van 1 tot en met 3 november 2019 en is het de negentiende race op de Formule 1-kalender. Op vrijdag vinden de eerste twee vrije trainingen plaats, waarna op zaterdag om 23:00 uur de belangrijke kwalificatie begint.

Hoe laat begint de Grand Prix van de Verenigde Staten?

De Grand Prix van de Verenigde Staten begint op zondag 3 november 2019 om 20:10 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via het liveblog van Racingnews365 en op de televisie via Ziggo Sport en RTL Duitsland.

SessieDatumTijd (NL)
Eerste vrije trainingvrijdag 1 november 201917:00 - 18:30
Tweede vrije trainingvrijdag 1 november 201921:00 - 22:30
Derde vrije trainingzaterdag 2 november 201920:00 - 21:00
Kwalificatiezaterdag 2 november 201923:00 - 00:00
Racezondag 3 november 201920:10 - 22:10
© Red Bull Contentpool

Bijzondere momenten uit de historie van de Grand Prix van de Verenigde Staten

Goed, de recente geschiedenis is misschien nog niet heel rijk, maar de Grand Prix van de Verenigde Staten heeft toch al meerdere tientallen keren plaatsgevonden. Het treffen in Watkins Glen was vroeger een van de favoriete Grands Prix van de coureurs. Tegen het einde van het jaar werd de trek ingezet naar de oostkust van de Verenigde Staten, om een racefeestje te houden bij een legendarische baan.

In het derde millennium probeerde de Formule 1 het op de Indianapolis Moto Speedway en nadat het in eerste instantie een groot succes bleek, kwam de klad er al gauw in. De editie van 2005 was memorabel, om de verkeerde reden. De banden van Michelin bleken lang geen race mee kunnen gaan en dus moesten veertien van de twintig coureurs nog voor de wedstrijd überhaupt was begonnen, al opgeven.

Sinds 2012 strijkt de Formule 1 neer op het Circuit of the Americas, een kolfje naar de hand van Lewis Hamilton. De Brit boekte er snaarstrakke zeges in 2012, 2014, 2015, 2016 én 2017. In 2018 moest Hamilton de eer laten aan Kimi Raikkonen, die zodoende op 39-jarige leeftijd zijn laatste Ferrari-zege scoorde.

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van de vrije training, kwalificatie, race en het laatste nieuws? Maak een account aan en ontvang notificaties van de prestaties van Max Verstappen en het belangrijkste nieuws!

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen