GP Verenigde Staten

De Formule 1 Grand Prix van de Verenigde Staten vindt plaats op het Circuit of the Americas in Austin in de Verenigde Staten.

Formule 1 Grand Prix van de Verenigde Staten 2018

Hoewel de American Grand Prize, zoals deze in de volksmond wordt genoemd, al een lang verleden heeft, wordt de wedstrijd pas sinds 2012 op het circuit in Austin verreden. Na lang rondzwerven lijkt de GP Amerika daardoor eindelijk een vaste plek te hebben gevonden.

Wanneer staat de Grand Prix van de Verenigde Staten 2018 op de agenda?

Dit jaar vindt de Grand Prix van Amerika plaats in het weekend van 19 tot en met 21 oktober 2018 en is het de achttiende race op de Formule 1-kalender. Op vrijdag vinden de eerste twee vrije trainingen plaats, waarna op zaterdag om 23:00 uur de belangrijke kwalificatie begint.

Hoe laat begint de GP van Amerika?

De GP van de Verenigde Staten begint op zondag 21 oktober 2018 om 20:10 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via de livebog van Racingnews365 en op TV op Ziggo Sport en RTL Duitsland.

SessieDatumTijd (NL)
Eerste vrije trainingvrijdag 19 oktober 201817:00 - 18:30
Tweede vrije trainingvrijdag 19 oktober 201821:00 - 22:30
Derde vrije trainingzaterdag 20 oktober 201820:00 - 21:00
Kwalificatiezaterdag 20 oktober 201823:00 - 00:00
Racezondag 21 oktober 201820:10 - 22:10

Het Circuit of the Americas

Tot 2012 leidde de GP van de Verenigde Staten een zwervend bestaan. Zo was het circuit in Indianapolis het decor in de periode van 2000 tot en met 2007. Ook in Dallas, Detroit en Long Beach werden eerder al Formule 1-races verreden.

Sinds 2012 heeft de GP Verenigde Staten zijn thuisbasis in Austin en wel op het Circuit of the Americas. Dit nieuwe circuit is zeer geliefd bij het gros van de coureurs. Het heeft een vrij ‘old school’ karakter met de nodige hoogteverschillen en biedt volop inhaalmogelijkheden. Met name de ‘slinger’ van maar liefst acht snelle bochten achter elkaar zorgt ervoor dat het circuit een echte blikvanger is.

Het circuit heeft in totaal 20 bochten en het totale hoogteverschil op het Circuit of the Americas bedraagt maar liefst 41 meter.

In totaal leggen de coureurs 56 ronden af op het Circuit of the Americas waarbij elke ronde zo’n 5,5 kilometer lang is.

© Red Bull Contentpool

Bijzondere momenten uit de historie van de Grand Prix van de Verenigde Staten

De Grand Prix van Amerika kan nog niet echt leunen op een rijke geschiedenis. Lewis Hamilton is samen met Michael Schumacher degene met de meeste overwinningen tot nu toe. In 2015 kwam Hamilton op gelijke hoogte met Schumacher door zijn vijfde overwinning te boeken in Amerika, nadat het gehele raceweekend gebukt ging onder enorme hoosbuien. Uiteindelijk werd het vlak voor de race droog en won Hamilton de race, waarmee hij tevens het kampioenschap in zijn voordeel besliste.

In 2016 had Max Verstappen zicht op het podium in Amerika, maar een compleet mislukte pitstop zorgde ervoor dat hij de nodige plekken verloor. Verstappen kwam een ronde te vroeg binnen en verloor kostbare tijd. Het drama werd later nog groter omdat hij de race moest staken met een technisch probleem.

Wellicht de meest aparte race ooit werd verreden tijdens de Grand Prix van Amerika in 2005. Op het circuit van Indianapolis deden er slechts zes bolides mee aan de race, omdat alle wagens die op Michelin banden stonden na de opwarmronde de pitstraat inreden. De banden van Michelin warden onveilig geacht na diverse incidenten, waaronder een harde crash van Ralf Schumacher.

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van de vrije training, kwalificatie, race en het laatste nieuws? Maak een account aan en ontvang notificaties van de prestaties van Max Verstappen en het belangrijkste nieuws! 

De bizarre Grand Prix van Amerika in 2005

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen