Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Verenigde Staten 2024

Formule 1-coureurs reageren massaal op afnemen extra WK-punt

Op de donderdag van de Grand Prix van de Verenigde Staten werd duidelijk dat het WK-punt voor de snelste raceronde per 2025 komt te vervallen. Hoe denken de coureurs daarover?

XPB 1309567 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, de meeste Formule 1-coureur vinden het schrappen van het WK-punt voor de snelste raceronde een goed idee. Carlos Sainz was in zijn mening het meest vocaal en zijn mening wordt door veel andere coureurs gedeeld.

"Ik ben altijd van mening geweest dat we dat extra WK-punt voor de snelste raceronde niet nodig hebben in de Formule 1. Dat heeft alles te maken met de manier waarop je dat punt nu pakt. Het punt gaat niet per se naar de snelste man in de race, maar in de meeste gevallen naar diegene die bij toeval of door geluk een vrije pitstop kan maken."

Hij krijgt bijval van Esteban Ocon en Kevin Magnussen naast hem in de persconferentie, die de zaak eenvoudig afdoen door zich 'aan te sluiten' bij Sainz. In sessies buiten de persconferentiezaal delen George Russell en Valtteri Bottas het sentiment dat die regel altijd al 'zinloos' was.

Oscar Piastri toont zich in dit vraagstuk 'Zwitserland', door te stellen dat het hem niet zo heel veel uitmaakt, al voegt hij er nog wel aan toe dat het wat 'spelletjes' wegneemt, terwijl ook Max Verstappen aangeeft 'dat het hem niet zoveel uitmaakt'.

Voorstanders

Zijn er dan ook tegenstanders van het plan, voorstanders dus van het extra WK-punt? Jazeker, Lando Norris, (misschien) niet toevallig de coureur met de meeste snelste ronden op zijn naam tot dusver dit seizoen.

"Ik vond het wel mooi hoe het was. Het is een kans om een keer net iets anders te doen, waarbij je soms ook de rekening van dat risico gepresenteerd krijgt. Er kleefde altijd wel een risico aan met bijvoorbeeld pitstops die verkeerd kunnen gaan."

Norris linkt de nieuwe regel aan wat er gebeurde in Singapore. Daniel Ricciardo pakte in zijn laatste race buiten mededinging naar het punt de snelste ronde af van Norris: "Als dit soort dingen nou vaker gebeurt, oké, maar ik vind niet dat we dit moeten veranderen omdat er vragen gesteld worden bij wat er in Singapore gebeurde."

Iemand die ook voorstander was van het extra punt is Sergio Perez: "Je hebt het op jaarbasis toch over 24 punten. Soms is het kampioenschap zo close dat dit het verschil kan maken. Geen idee waarom het verandert, ik vond het wel een goed iets. Het legde druk neer bij de crew om de goede pitstop af te leveren en bij de coureur om het beste rondje te rijden."

Sainz voegde aan zijn betoog meteen ook een nieuw idee toe. Hij opperde dat je beter een punt kan uitdelen aan de coureur die poleposition pakt, aangezien die snelste ronde wél enige waarde heeft.

Nu de herfststop voorbij is, wordt dit weekend de GP van de Verenigde Staten verreden. Als Max Verstappen of een andere favoriet dit weekend wint in Austin, betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen saga Verstappen verklaart opzienbarend Red Bull-trucje