Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
3e
76.0

Charles Leclerc

Scuderia Ferrari
Nationaliteit mco Monegaskisch
Geboorteplaats Monte-Carlo
Geboortedatum 16/10/1997 (26 jr.)
F1-debuut 2018, Australië

Charles Leclerc is het wonderkind van Ferrari en zodoende de toekomst van de Italiaanse stal. De Monegask verlengde eind 2019 zijn contract bij de Scuderia, wat betekent dat hij tot en met tenminste 2024 verbonden zal zijn aan het Italiaanse team.

Weddenschappen Charles Leclerc

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

F1-seizoen 2024

Positie WK 3
Races 5
WK-punten 76.0
Overwinningen 0
Podiumplaatsen 2
Polepositions 0

F1-carrière

Wereldtitels 0
WK-punten 1150
Races 129
Overwinningen 5
Podiumplaatsen 32
Polepositions 22

Info Charles Leclerc

Naam Charles Leclerc
Team Ferrari
Geboortedatum 16 oktober 1997
Geboorteplaats Monte Carlo, Monaco
Lengte 1.80m
Gewicht 69kg
Nationaliteit Monegask
Racenummer 16

Biografie van Charles Leclerc


Ondanks de hoge verwachtingen bij zijn intrede in de Formule 1, heeft Charles Leclerc moeiteloos om kunnen gaan met de druk, waardoor hij een van de meest veelbelovende jonge sterren in de sport is geworden.

Na een indrukwekkende opmars door de ranglijsten, waarbij hij de GP3- en Formule 2-titels veroverde, beleefde de Monegaskische coureur in 2018 een memorabel debuutseizoen bij Sauber. Hierbij wist hij vaak meer uit de auto te halen dan velen voor mogelijk hielden.

Het is dan ook geen verrassing dat Ferrari slechts één seizoen nodig had om hem naar de Scuderia te halen. Bij Ferrari vestigde Leclerc zich als een onmisbare coureur op de grid, met indrukwekkende overwinningen in België en de thuisrace van Ferrari in Monza. Hier vind je alles wat je moet weten over het leven van Charles Leclerc.

Teamgenoten en teams | Charles Leclerc

Team Teamgenoot Seizoen
Sauber Marcus Ericsson 2018
Scuderia Ferrari Sebastian Vettel 2019
Scuderia Ferrari Sebastian Vettel 2020
Scuderia Ferrari Carlos Sainz 2021
Scuderia Ferrari Carlos Sainz 2022
Scuderia Ferrari Carlos Sainz 2023
Scuderia Ferrari Carlos Sainz 2024

Leclerc's vroege carrière

Als op één na oudste van drie broers en zussen werd Leclerc geboren bij vader Herve en moeder Pascale. In 2005 zette Charles zijn eerste stappen in de kartwereld, waar hij verschillende Franse kampioenschappen won en zelfs de strijd aanging met Max Verstappen in 2013. Hoewel de Nederlander het CIK-FIA World KZ Championship won, eindigde Leclerc op de tweede plaats.

In 2014 maakte Leclerc de overstap naar de single seaters en behaalde hij de tweede plaats achter Nyck de Vries in de Formule Renault 2.0. Zijn avontuur in het Europese Formule 3-kampioenschap begon in 2015 en werd gevolgd door het winnen van de GP3-titel in 2016, waarbij hij eindigde boven Alexander Albon.

Leclerc bleef indruk maken en maakte de overstap naar het Formule 2-kampioenschap, waar hij voor Prema Racing uitkwam. Het seizoen werd afgesloten met zeven overwinningen, acht poles en tien podiumplaatsen in 22 races, waarmee hij de titel veroverde met 72 punten voorsprong op de nummer twee in het kampioenschap.

Dit resultaat maakte Leclerc met 19 jaar en 356 dagen de jongste F2-kampioen ooit, sinds Nico Hulkenberg in 2009 de eerste rookie werd die de titel behaalde in de raceklasse.

Formule 1-debuut bij Sauber

Leclerc trad in 2016 toe tot de Ferrari Driver Academy en kreeg de functie van ontwikkelingscoureur van Haas en Ferrari. Hij nam voor het Amerikaanse team deel aan de eerste trainingssessie voor de Britse en Duitse Grand Prix.

In 2017 nam hij deel aan tests halverwege het seizoen op de Hungaroring voor Ferrari, en eindigde hier als snelste op de eerste testdag na 98 ronden.

De volgende stap zorgde ervoor dat Leclerc in 2018 een voltijds stoeltje kreeg, naast Marcus Ericsson bij Sauber. Leclerc werd de eerste Monegaskische F1-coureur sinds Olivier Beretta in 1994. Hij scoorde zijn eerste punten tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan dankzij een zesde plaats en werd de tweede coureur uit Monaco die punten scoorde na Louis Chiron.

Helaas ging het tijdens zijn thuisrace niet goed voor Leclerc, omdat hij in de laatste ronden een rem zag falen, waardoor hij in botsing kwam met de achterkant van Brendon Hartley en beide auto's uitvielen. Drie opeenvolgende races in de punten volgden voor een reeks van vijf races buiten de top 10, waaronder drie uitvalbeurten.

Leclerc sloot het seizoen af ​​met drie opeenvolgende zevende plaatsen om zijn totaal aantal punten op 39 punten te brengen, waarbij hij teamgenoot Ericsson met 30 punten versloeg. Ook won hij in de kwalificaties van de Zweed met 17-4.

De droom-overstap naar Ferrari

Het enige seizoen van Leclerc bij Sauber was genoeg om Ferrari te overtuigen. Kimi Raikkonen en Leclerc ruilden van stoeltje, de Fin ging naar het team dat werd omgedoopt tot Alfa Romeo. Leclerc maakte zijn eerste verschijning in een Ferrari-bolide in november 2018 tijdens de eindejaarstests.

Op het circuit begon en eindigde Leclerc zijn eerste race voor Ferrari als vijfde, maar hij maakte al snel naam door de poleposition te claimen tijdens de volgende race in Bahrein. Hij vestigde een nieuw ronderecord en werd de jongste Ferrari-polesitter. Hoewel Leclerc het grootste deel van de race aan de leiding lag, zorgden motorproblemen laat in de race ervoor dat hij werd ingehaald door Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Een late safety car hielp hem om derde plaats en zijn eerste F1-podium te behouden.

Er kwamen nog twee podia in Canada en Frankrijk, terwijl Leclerc een tweede pole in Oostenrijk toevoegde. Net als in Bahrein leidde Leclerc het grootste deel van de race, maar kon hij niet winnen doordat Max Verstappen hem inhaalde. Bij de inhaalactie kwamen de twee auto's met elkaar in botsing en terwijl de stewards de zaak na de race onderzochten, beschouwden ze het als een race-incident. Verstappen behield hierdoor zijn overwinning.

Een andere pole in België naast teamgenoot Sebastian Vettel bezorgde Ferrari hun tweede 1-2 van het seizoen. Ondanks de druk van Hamilton hield Leclerc hem tegen om zijn eerste carrière-overwinning te behalen en de jongste Ferrari-racewinnaar in de geschiedenis te worden. De Monegas droeg de overwinning op aan zijn vriend Anthoine Hubert, die op zaterdag tijdens een Formule 2-race om het leven kwam.

Leclerc volgde dat met een nieuwe pole in Italië en kon de Mercedessen afweren om de race te winnen, en werd hiermee de eerste Ferrari-coureur die won op Monza sinds Fernando Alonso in 2010. Een andere pole volgde in Singapore, maar hij moest genoegen nemen met de tweede plaats in de race na een undercut van Vettel.

Een zevende pole kwam tijdens de GP van Mexico, hoewel er enige controverse was in Brazilië toen Leclerc en Vettel met elkaar in aanraking kwamen en hun beide races beëindigden. Uiteindelijk eindigde Leclerc als vierde in het kampioenschap, voor Vettel, met tien podiums, twee overwinningen, vier snelste ronden en zeven polepositions.

			© Ferrari
	© Ferrari

Een lastig seizoen voor Leclerc en Ferrari

Hoewel Leclerc bij de seizoensopenener, de Grand Prix van Oostenrijk, als tweede eindigde, was het een moeilijk seizoen voor hem en Ferrari.

De Monegask begon de Grand Prix van Stiermarken als veertiende na een straf voor het hinderen van Daniil Kvyat. Het werd er niet veel beter op in de race. Hij kwam in de eerste ronde in botsing met Vettel, waardoor beide races eindigde.

Het enige andere echte lichtpuntje was de Britse Grand Prix, waar Leclerc als vierde op de grid eindigde en als derde eindigde voor zijn 12e podiumplaats in zijn carrière. Een crash in de Parabolica in ronde 24 maakte een einde aan zijn Italiaanse Grand Prix terwijl hij als vierde eindigde, hoewel Leclerc er wel in slaagde een serie van drie opeenvolgende top-5-plaatsen samen te stellen in Portugal, Emilia Romagna en Turkije.

Uiteindelijk eindigde Leclerc het kampioenschap op de achtste plek met 98 punten, terwijl teamgenoot Vettel genoegen nam met de dertiende plaats met 33 punten. Als gevolg hiervan koos Ferrari voor een coureurswissel en haalde Carlos Sainz van McLaren binnen om de vertrekkende Vettel te vervangen.

Ferrari stijgt weer in het klassement

In 2021 gaan de zaken beter bij Ferrari. Leclerc en Sainz kunnen zich nog niet meten met topteams Mercedes en Red Bull, maar met af en toe een poleposition, overwinning en enkele podiums, stelt het jongste coureursduo ooit bij de Scuderia P3 in de constructeursstand veilig.

Reden genoeg voor beide coureurs om ook in 2022 uit te komen voor Ferrari. Gedurende het seizoen van 2021 kreeg de renstal al een upgrade bij de krachtbron van Italiaanse komaf, maar ook de veranderende reglementswijzigingen zullen invloed hebben op het presteren van Ferrari.

Ferrari als uitdager

Wat een impact hebben de reglementswijzigingen gehad op Ferrari! In het begin leek de Italiaanse renstal het dominante team te zijn, met Leclerc in de hoofdrol. Na de eerste drie Grands Prix had de Monegask een voorsprong van 46 punten op Max Verstappen. Echter, deze leiding werd al snel omgezet in een achterstand die alleen maar groter werd. Strategische fouten, fouten van de coureur, en problemen met de Ferrari-krachtbronnen waren de belangrijkste boosdoeners.

Na de zomerstop zorgden niet alleen de fouten ervoor dat Ferrari en Leclerc terugvielen in het klassement, maar ook de racetempo van de F1-75, de 2022-bolide van Ferrari, liet te wensen over. Toch was het over het algemeen geen slecht seizoen voor de Monegask. Hij behaalde de meeste polepositions van het seizoen, namelijk 9, en stond 3 keer op het hoogste treetje van het podium.

Het seizoen 2023 bracht ook vele blunders en DNF's met zich mee, wat Ferrari uiteindelijk de kop kostte in de strijd om de tweede plaats in het constructeursklassement. Charles kende een relatief slechte seizoensstart, maar behaalde later steeds meer punten. Hierdoor behaalde hij in het seizoen 2023 206 punten en eindigde hij boven zijn teamgenoot, Carlos Sainz, die 200 punten behaalde.

In 2024 zal Leclerc samen met Ferrari opnieuw een gooi gaan doen naar de wereldtitel. Zullen ze dit seizoen geen kostbare punten verliezen door talloze fouten of wordt het opnieuw een debacle?

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.
Viaplay
x
Video Droomoverstap Hulkenberg zet F1-coureursmarkt op scherp