Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
20e
2.0

Liam Lawson

Visa Cash App RB
Nationaliteit nzl Nieuw-Zeelands
Geboorteplaats Hastings, Nieuw-Zeeland
Geboortedatum 11/02/2002 (22 jr.)

Liam Lawson werd vicekampioen in de Formule 2 in 2022. In 2024 is hij test- en reservecoureur bij AlphaTauri. Ondertussen komt hij uit voor Team Mugen in de Japanse Super Formula en was hij op de F1-grid in 2023 te zien als tijdelijke vervanger voor Daniel Ricciardo bij AlphaTauri.

F1-seizoen 2023

Positie WK 20
Races 5
WK-punten 2.0
Overwinningen 0
Podiumplaatsen 0
Polepositions 0

F1-carrière

Wereldtitels 0
WK-punten 2
Races 5
Overwinningen 0
Podiumplaatsen 0
Polepositions 0

Info Liam Lawson

Naam Liam Lawson
Team Red Bull
Geboortedatum 11 februari 2002
Geboorteplaats Hastings, Nieuw-Zeeland
Lengte 1.74m
Gewicht 69kg
Nationaliteit Nieuw-Zeelander
Racenummer 40

Vroege carrière van Liam Lawson

Lawson begon zijn autosportreis op zevenjarige leeftijd in de wereld van het karting. Zijn carrière omvatte deelname aan diverse kampioenschappen in Nieuw-Zeeland, waarbij hij in 2014 twee nationale titels veroverde. In 2015 maakte hij de overstap naar de autosport en nam deel aan de Nieuw-Zeelandse Formula First Manfield Winter Series met het team Sabre Motorsport. Met één overwinning en negen andere podiumplaatsen behaalde hij de tweede plaats in het kampioenschap. Lawson vertegenwoordigde ook Sabre in het hoofdkampioenschap van deze klasse, waar hij een race won en tweemaal op het podium eindigde, wat hem de beste rookie maakte en hem de zesde plaats in het klassement opleverde. In 2016 maakte hij de overstap naar de Nieuw-Zeelandse F1600 Championship Series, waar hij met veertien overwinningen en een tweede plaats in vijftien races de jongste kampioen in de geschiedenis van het kampioenschap werd.

Teams en teamgenoten | Liam Lawson

Team Teamgenoot Seizoen
AlphaTauri Yuki Tsunoda 2023

Liam Lawson F4 & F3


In 2017 nam Lawson deel aan het Australische Formule 4-kampioenschap met Team BRM. Met vijf overwinningen en zeven podiumplaatsen in andere races behaalde hij een tweede plaats in het eindklassement met 300 punten. Aan het einde van het jaar nam hij deel aan de Mazda Road to Indy Shootout, waar hij de snelste was, maar uiteindelijk verloor aan Keith Donegan.

In 2018 maakte Lawson de overstap naar Europa om deel te nemen aan het ADAC Formule 4-kampioenschap met Van Amersfoort Racing. Met drie overwinningen en zes andere podiumplaatsen eindigde hij als tweede in het klassement met 234 punten. In hetzelfde jaar maakte hij zijn debuut in de Formule 3 van het Aziatische Formule 3-kampioenschap met het team Pinnacle Motorsport. Hij domineerde het laatste raceweekend en eindigde als achtste in het klassement met 75 punten.

Liam Lawson Toyota Racing Series en FIA Formule 3

In 2019 begon Lawson het seizoen in de Nieuw-Zeelandse Toyota Racing Series met het team M2 Competition. Na het winnen van vijf races en zes andere podiumplaatsen, werd hij tot kampioen gekroond met 356 punten. In hetzelfde jaar maakte hij zijn debuut in het nieuwe FIA Formule 3-kampioenschap voor het team MP Motorsport en de Euroformula Open voor het Team Motopark. In de FIA Formule 3 behaalde hij twee podiumplaatsen en eindigde hij als elfde in het eindklassement met 41 punten. In de Euroformula Open behaalde hij vier overwinningen en eindigde hij als tweede in het klassement met 179 punten.

In 2020 deed Lawson opnieuw mee aan de Toyota Racing Series, waarin hij voor M2 Competition reed. Hij won vijf races en stond in vijf andere races op het podium, wat hem een tweede plaats opleverde in het klassement met 356 punten. Hij bleef dat jaar ook actief in de FIA Formule 3 met het team Hitech Grand Prix, waar hij drie races won en in het eindklassement als vijfde eindigde met 143 punten.

Liam Lawson F2

In 2021 stapte Lawson over naar de Formule 2 en zette zijn samenwerking met Hitech voort. Hij maakte ook zijn debuut in de DTM met het team AF Corse in een Ferrari 488 GT3 Evo 2020. In de Formule 2 won hij zijn eerste race, maar dat was ook zijn enige overwinning van het seizoen. Hij behaalde echter nog twee podiumplaatsen en eindigde als negende in de eindstand met 103 punten. In de DTM behaalde hij drie overwinningen en zeven andere podiumplaatsen, maar eindigde uiteindelijk als tweede in het kampioenschap, slechts drie punten achter de kampioen Maximilian Götz.

Lawson bleef actief in de Formule 2 in 2022, maar stapte over naar het team Carlin. Hij won vier races en behaalde zes andere podiumplaatsen, wat resulteerde in een derde plaats in het eindklassement met 149 punten.

Liam Lawson Super Formula

In 2023 maakte Lawson de overstap naar de Super Formula, waarbij hij werd gesteund door Red Bull en uitkwam voor Team Mugen. Bovendien fungeert hij in 2023 als test- en reservecoureur voor zowel AlphaTauri als Red Bull Racing.

Liam Lawson F1

Lawson maakte zijn Formule 1-debuut tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van België, waar hij Pierre Gasly verving bij AlphaTauri. Hij eindigde de sessie als negentiende. Ook in de Grand Prix-weekenden in Mexico en in Abu Dhabi reed hij de eerste vrije training. Dit in de Red Bull-bolide van Max Verstappen.

Liam Lawson vervangt Daniel Ricciardo

Tijdens de Grand Prix van Nederland in 2023 was Liam Lawson voor het eerst te zien op de grid. De jonge reservecoureur van Red Bull mocht vanaf de kwalificatie Daniel Ricciardo vervangen bij AlphaTauri. De goedlachse Australiër brak namelijk zijn hand tijdens de tweede vrije training en was niet in staat te rijden. Lawson kwalificeert zich als laatste en rijdt een goede race op zondag, ondanks de wisselende omstandigheden weet hij P13 te bereiken.

Ook heeft Lawson inmiddels de Grand Prix van Italië, de Grand Prix van Singapore, de Grand Prix van Japan en de Grand Prix van Qatar gereden. De Kiwi wist tijdens de Grand Prix van Singapore zelfs twee punten te pakken voor het team van AlphaTauri.

Het is bijna helemaal zeker dat Daniel Ricciardo tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten weer in actie komt.

Liam Lawson levert zijn plek weer in aan Daniel Ricciardo

Liam Lawson heeft indrukwekkend gepresteerd tijdens zijn korte tijd bij AlphaTauri, waarin hij deelnam aan vier races. De Nieuw-Zeelander overtrof zijn teamgenoot, Yuki Tsunoda, in drie van deze vier races en verdiende zelfs twee waardevolle punten voor het Italiaanse team. Zijn seizoen werd echter voortijdig beëindigd toen Daniel Ricciardo terugkeerde tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten.

Toekomstperspectief Liam Lawson

Red Bull heeft de rol van Liam Lawson als reservecoureur bij AlphaTauri voor het seizoen van 2024 bevestigd. Wat de toekomst in de Formule 1 voor deze Nieuw-Zeelander zal brengen na het seizoen van 2024, blijft vooralsnog onzeker.

Reservecoureur Liam Lawson in actie voor AlphaTauri tijdens de Grand Prix van Nederland 2023 © XPBimages

Resultaten Liam Lawson F1

Grand Prix Startpositie Finish positie Aantal punten
Grand Prix van Nederland 20 13 0
Grand Prix van Italië 12 11 0
Grand Prix van Singapore 10 9 2
Grand Prix van Japan 11 11 0
Sprintrace van Qatar 14 20 (DNF) 0
Grand Prix van Qatar 16 17 0
F1 Liam Lawson AlphaTauri Grand Prix Japan 2023 © XPBimages

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!
Viaplay
x
Max Hezemans: "Newey wil met Hamilton Verstappen verslaan"