© Sauber F1

Coureurs

Marcus Ericsson Zweden

  • Team: Sauber
  • Helm: Marcus Ericsson - 9
  • Startnummer: 9
Marcus Ericsson is dit seizoen bezig aan zijn vierde seizoen in de Formule 1 en zijn derde seizoen bij het team van Sauber. Hoewel Ericsson nooit echt bijzondere prestaties heeft geleverd, heeft hij het geluk dat hij de eigenaar van Sauber, Longbow Finance, als sponsor heeft. Dat stelt zijn toekomst bij het team veilig.

Marcus Ericsson: Grijze muis met de juiste sponsor

Voor het derde jaar op rij is Marcus Ericsson coureur voor het team van Sauber. Hoewel zijn droom is om ooit uit te komen voor een topteam, zal het er waarschijnlijk nooit van komen. Tot nu toe wist Ericsson alleen in 2015 punten te scoren voor het team en rijdt hij voornamelijk achteraan.

De klassieke weg naar de Formule 1

Voor Marcus Ericsson was de weg naar de Formule 1 de klassieke weg, zoals die vaak wordt afgelegd. Vanuit het karten stapte de Zweed in 2007 over naar de Formule BMW. Daar maakte hij direct indruk door het kampioenschap en 7 wedstrijden te winnen.

In 2008 en 2009 reed Ericsson in de Britse Formule 3, waar hij in totaal vier wedstrijden won. In 2009 won Ericsson ook de Japanse Formule 3, waardoor hij de overstap naar de GP2-Series mocht maken. Hierin reed hij van 2010 tot en met 2013 en won hij in totaal drie wedstrijden. In het kampioenschap komt hij niet verder dan een zesde plaats in zijn laatste seizoen.

Caterham blijkt sleutel tot de Formule 1

Door zijn goede seizoen in de GP2-Series mag Marcus Ericsson in 2014 eindelijk Formule 1 gaan rijden voor het team van Caterham, waar hij wordt verkozen boven de Nederlander Robin Frijns. 

In zijn eerste seizoen scoort hij geen punten en tot overmaat van ramp gaat het team van Caterham ook nog eens na 16 wedstrijden failliet. Hierdoor zit Ercisson zonder team, maar al snel vindt hij onderdak bij het team van Sauber.

Marcus Ericsson mag blijven dankzij zijn sponsor
© Sauber F1

Alleen in het eerste jaar punten

In 2015 rijdt Ericcson voor het team van Sauber, dat hem overgenomen heeft van het failliete Caterham. Samen met Felipe Nasr doet Ericsson goed mee in de middenmoot, maar het puntenaantal van Ericsson blijft achter ten opzichte van zijn teamgenoot. Ericsson scoort negen punten, tegen 27 van Nasr, en het blijken zijn enige punten in de Formule 1 tot nu toe te zijn.

In 2016 heeft Sauber niet veel te vertellen en Ericsson al helemaal niet. De Zweed komt geen moment in de buurt van de punten en wordt om de oren gereden door Felipe Nasr, die de enige punten van het team behaalt. Aan het eind van het seizoen is het echter Nasr die moet vertrekken. Door zijn sponsor, dat het team van Sauber heeft overgenomen om het te behoeden van een faillissement, mag Ericsson blijven. 

Ook in 2017 lukt het Ericcson niet om punten te scoren, maar mag hij hoogstwaarschijnlijk wel blijven. Weer moet zijn betere teamgenoot, dit jaar Pascal Wehrlein, een ander team gaan zoeken. Hoewel Marcus Ericcson tot nu toe vooral opvalt door zijn harde crashes, blijft hij waarschijnlijk voorlopig nog wel even voor Sauber rijden.

Marcus Ericsson vooral opvallend door zijn harde crashes

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen