Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
19e
0.0

Pierre Gasly

Alpine F1
Nationaliteit fra Frans
Geboorteplaats Rouen
Geboortedatum 07/02/1996 (28 jr.)
F1-debuut 2017, Maleisië

Pierre Gasly rijdt in 2024 voor Alpine. Hij heeft vorig jaar het Red Bull-nest verlaten nadat hij in 2017 in de Formule 1 kwam bij het team van Toro Rosso (nu AlphaTauri). Hoe zal Gasly presteren bij het Franse team?

Weddenschappen Pierre Gasly

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

F1-seizoen 2024

Positie WK 19
Races 5
WK-punten 0.0
Overwinningen 0
Podiumplaatsen 0
Polepositions 0

F1-carrière

Wereldtitels 0
WK-punten 394
Races 135
Overwinningen 1
Podiumplaatsen 4
Polepositions 0

Info Pierre Gasly

Naam Pierre Gasly
Team Alpine
Geboortedatum 7 februari 1996
Geboorteplaats Rouen, Frankrijk
Lengte 1.77m
Gewicht 70kg
Nationaliteit Frans
Racenummer 10

Biografie van Pierre Gasly

Het lijkt erop dat Pierre Gasly altijd voorbestemd was voor een carrière in de autosport, gezien de rijke geschiedenis van zijn familie.

Zijn grootvader, de zoon van Jean Jacques Gasly en Pascale, raakte betrokken bij karting en gaf deze passie door aan Pierre's vader. Jean Jacques was actief in karting, endurance racen en rallysport.

Pierre maakte zijn eerste stappen in de wereld van het karten op het lokale circuit van Anneville-Ambourville. Hij deelde zijn jeugd met Anthoine Hubert, met wie hij vanaf zijn zevende optrok en samen dezelfde privéschool bezocht.

Dit is een overzicht van alles wat je moet weten over Pierre Gasly.

Teams en teamgenoten | Pierre Gasly

Team Teamgenoot Seizoen
Toro Rosso Daniil Kvyat 2017
Toro Rosso Brendon Hartley 2018
Toro Rosso/Red Bull Daniil Kvyat/ Max Verstappen 2019
AlphaTauri Daniil Kvyat 2020
AlphaTauri Yuki Tsunoda 2021
AlphaTauri Yuki Tsunoda 2022
Alpine Esteban Ocon 2023
Alpine Esteban Ocon 2024

De vroege carrière van Gasly

Gasly zette zijn eerste stappen in de kartwereld op tienjarige leeftijd in 2006. In het Franse Minime-kampioenschap eindigde hij dat jaar als vijftiende, maar het volgende jaar behaalde hij een indrukwekkende vierde plaats. In 2009 maakte hij de overstap naar het internationale toneel en sloot eind 2010 het CIK-FIA European Championship af als tweede.

In 2011 waagde de Fransman zich aan eenzitters, waarbij hij deelnam aan het Franse F4-kampioenschap voordat hij overschakelde naar de Formule Renault Eurocup. Aanvankelijk racete Gasly voor R-ace GP, maar in 2013 maakte hij de overstap naar Tech 1 Racing, waar hij het kampioenschap won door Oliver Rowland te verslaan. Gasly ging vervolgens in 2014 naar de Formula Renault 3.5 Series, waar hij voor Arden racete onder het Red Bull Junior Team-ontwikkelingsprogramma. Hij eindigde het seizoen als tweede, net achter zijn Red Bull Junior-teamgenoot Carlos Sainz.

Gasly maakte zijn debuut in de GP2 in 2014 op Monza, waar hij Tom Dillmann verving bij Caterham Racing. Na nog een seizoen bij DAMS in 2015, sloot hij zijn eerste volledige GP2-seizoen af als achtste. In 2016 stapte hij over naar Prema, waar hij samenwerkte met Antonio Giovinazzi en de GP2-titel veroverde.

Naast zijn prestaties op het circuit waagde Gasly zich ook kort aan de Formule E. In de New York ePrix van 2017 verving hij Sebastian Buemi vanwege diens verplichtingen in het World Endurance Championship. Gasly eindigde de openingsrace als zevende na een 19e plaats in de kwalificatie en miste nipt een podium in de tweede race, waarbij hij de muur raakte in de laatste bocht voordat hij als vierde over de finish kwam.

Formule 1-debuut bij Toro Rosso

Gasly werd in september 2015 benoemd tot Red Bull-reservecoureur, maar hij maakte zijn F1-debuut voor zusterteam Toro Rosso tijdens de Grand Prix van Maleisië van 2017, waar hij Daniil Kvyat voor een paar races verving. Hij keerde terug bij het team in Mexico, naast Brendon Hartley nadat het team besloot om Kvyat uit het programma te halen.

De Fransman en Hartley werden het fulltime rijdersduo voor het seizoen van 2018. Nadat hij in Australië niet finishte, kwalificeerde Gasly zich in Bahrein als zesde. Hij startte uiteindelijk vijfde, nadat Lewis Hamilton een straf kreeg. De Fransman scoorde zijn eerste F1-punten in de race en kwam als vierde over de streep.

Die vreugde was van korte duur toen Gasly de volgende race in China tegen Hartley botste, wat de twee een miscommunicatie noemden. De Fransman scoorde meer punten in Monaco, Hongarije, België en Mexico en sloot het seizoen af met 29 punten, 25 punten meer dan Hartley.

De korte carrière van Gasly bij Red Bull

Na de overstap van Daniel Ricciardo naar Renault, werd Pierre Gasly gepromoveerd naar de tweede stoel bij Red Bull om samen te werken met Max Verstappen. Deze promotie bleek echter een uitdagende stap, aangezien hij consistent minder snel was dan zijn Nederlandse teamgenoot en zelfs enkele keren op een ronde werd gezet.

Gasly slaagde er alleen in om Verstappen in Canada achter zich te houden, zij het deels dankzij een rode vlagsituatie. Zijn beste prestatie voor het team was te zien tijdens de Britse Grand Prix, waar hij als vierde eindigde na crashes van Verstappen en Sebastian Vettel.

Hoewel teambaas Christian Horner erop stond dat Gasly het hele seizoen bij het team zou blijven, eindigde hij uiteindelijk als zesde in het kampioenschap met 63 punten. Ondertussen stond Verstappen na de GP van Groot-Brittannië op 181 punten, inclusief twee overwinningen en vijf podiums.

Als gevolg van deze prestaties werd Gasly tijdens de Belgische Grand Prix, halverwege het seizoen, teruggestuurd naar het zusterteam van Red Bull. Tegelijkertijd werd Alexander Albon gepromoveerd naar het hoofdteam.

De overstap leek Gasly nieuw leven in te blazen, aangezien hij vijf keer in de punten eindigde. Zijn meest indrukwekkende resultaat behaalde hij tijdens de Braziliaanse Grand Prix, waar hij na de kwalificatie als tweede eindigde en Lewis Hamilton knap achter zich wist te houden in de laatste meters van de race. Dit was zijn eerste podiumplaats en Toro Rosso's beste resultaat sinds de Italiaanse Grand Prix van 2008.

Gasly sloot het seizoen af als zevende in het coureurskampioenschap met 95 punten.

Toro Rosso wordt AlphaTauri

Gasly bleef in 2020 bij het team, maar deze keer was het Toro Rosso die een grote verandering onderging toen zijn team een ​​nieuwe naam kreeg en AlphaTauri werd. Samen met Daniil Kvyat behaalde de Fransman in de eerste zeven races van het seizoen vier top tien-plaatsen.

Het meest spraakmakende moment bij de Fransman kwam tijdens de Italiaanse Grand Prix. Gasly startte als 10e, maar een vroege pitstop hielp hem langs verschillende coureurs die moesten wachten tot de pitlane openging tijdens de safety car-procedure. Als gevolg daarvan werd de Fransman derde, maar hij schoof uiteindelijk naar de eerste plaats nadat Hamilton een stop-and-go-penalty kreeg, en Lance Stroll wijdging bij de Roggia-chicane.

Een late aanval van Carlos Sainz van McLaren was niet genoeg om de AlphaTauri-coureur een overwinning te ontnemen. Gasly won in een bizarre race zijn eerste Formule 1-overwinning, en werd hiermee de 109e verschillende winnaar en de eerste Franse coureur die een F1-winst pakte sinds Olivier Panis in 1996.

Het resultaat leidde tot speculatie dat Gasly zou kunnen terugkeren naar Red Bull, maar de promotie is nooit gebeurd. Gasly sloot het seizoen af ​​op de tiende plaats met 75 punten. Ook in 2021 reed Gasly voor AlphaTauri, nu naast Red Bull-protegé Yuki Tsunoda. De Fransman was beduidend sneller dan zijn nieuwe teamgenoot en kende een fenomenaal seizoen.

Reden genoeg voor AlphaTauri om ook in 2022 gebruik te maken van de diensten van Gasly. De bolide was echter minder sterk dan in de jaren daarvoor en dus moest de Fransman genoegen nemen met de veertiende plek in het coureursklassement.

Gasly verlaat het Red Bull-nest en voegt zich bij Alpine

In 2023 gooit Pierre Gasly het roer om. Hij verlaat namelijk de Red Bull-familie en maakt de overstap naar Alpine. Gasly zag bij de Oostenrijkse renstal geen toekomst nu Sergio Perez verzekerd lijkt te zijn van zijn stoeltje bij Red Bull. De nieuwe teamgenoot van Gasly bij de Franse renstal is landgenoot Esteban Ocon, de coureur tegen wie hij sinds jongs af aan al racet.

De start van het seizoen verloopt moeizaam met een zware botsing tussen de twee teamgenoten gedurende de GP van Australië. Dit resulteert in enorme schade en een dubbele DNF, oftewel een ramp voor het team. Echter behaalt het team in de volgende GP's meer punten, waarbij de Fransmannen ongeveer evenveel punten binnenhalen aan het einde van het seizoen. Zo behaalt Gasly 62 punten en Ocon 58 punten. In het constructeurskampioenschap bevindt Alpine zich eenzaam in de middenmoot op de zesde plaats, met een aanzienlijk verschil in punten tussen Aston Martin boven hen en Williams onder hen.

Wat zal het seizoen 2024 brengen voor zowel Gasly als Alpine?

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.
Viaplay
x
Senna De dood die volgens Ecclestone het einde van de F1 zou betekenen