Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Fundamentele problemen Red Bull kunnen titel Verstappen in gevaar brengen

Aan het begin van het seizoen leek er geen vuiltje aan de lucht voor Max Verstappen en Red Bull, maar na de kwalificatie in Monaco zijn er grote zorgen. Verstappen én Helmut Marko luidden de noodklok over twee fundamentele problemen die zomaar de prolongatie van de wereldtitel in gevaar kunnen brengen.

Verstappen Monaco Quali
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Max Verstappen en Helmut Marko waren er duidelijk over na een dramatisch verlopen kwalificatie in Monaco: Red Bull heeft grote problemen. Waar aan het begin van het seizoen Verstappen en Sergio Perez nog domineerden en makkelijk naar 1-2'tjes reden, komt de concurrentie nu steeds dichterbij en merkt Red Bull op dat belangrijke problemen van weleer nog steeds niet opgelost zijn. En dat gaat ook gevolgen hebben voor de strijd om de wereldtitel.

Waarom? Omdat Verstappen en Marko bang zijn dat twee fundamentele problemen niet opgelost kunnen worden. Dat begint met de correlatie tussen de simulator en het circuit. Marko zei daar het volgende over bij ORF. "Het seizoen begon met het idee dat het een groot succes zou worden. En toen was er de eerste ontgoocheling in Australië. Maar het fundamentele probleem zijn niet de circuits. Het is dat de correlatie tussen de simulator en het circuit niet werkt."

Ieder team spreekt vaak over correlatie. In een ideale wereld komen de gegevens in de simulator precies overeen met die van het circuit, al is het zeldzaam dat dat ook daadwerkelijk gebeurt. Een team heeft echter wel een groot probleem als de resultaten enorm afwijken en bij Red Bull blijkt dat nu het geval te zijn. In de werkelijkheid presteert de RB20 niet naar behoren.

'Fundamenteel probleem'

Overigens zijn correlatieproblemen niet nieuw voor Red Bull. Ook tussen 2017 en 2021 ging het al veelvuldig over het feit dat gegevens niet overeen kwamen. De windtunnel is bijvoorbeeld ook flink verouderd - Red Bull maakt nog een paar jaar gebruik van een voormalige testbasis voor vliegtuigen uit de jaren '40 -, waardoor het team op dat vlak ook tegen problemen aan blijft lopen. Nu komen de problemen met de simulator daar dus bij. Marko stelde namelijk dat de simcoureurs wel gewoon over kerbstones en hobbels kunnen rijden...

En daarmee wordt gelijk het tweede probleem aangestipt. De RB20 houdt in de werkelijkheid totaal niet van hobbels en kerbstones, met een klagende en soms zelfs radeloze Verstappen tot gevolg. Vooral in Monaco wordt de achilleshiel van Red Bull pijnlijk duidelijk, want Verstappen heeft al het hele weekend moeite om de stuiterende auto te besturen. Meer dan de zesde plaats zat er in de kwalificatie niet in, mede door een kusje tegen de muur.

Verstappen maakt zich zelfs zodanig zorgen dat hij niet zeker weet of Red Bull de problemen wel op kan lossen. Tegenover onder meer RacingNews365 was Verstappen heel duidelijk. "Het is niets nieuws. We hebben dit probleem al sinds 2022. Natuurlijk hadden we de afgelopen jaren de snelste auto en werden de problemen gemaskeerd omdat we tijd pakten in bochten waar hobbels en kerbstones ons niet limiteren. Maar als de concurrentie dichterbij komt en je je zwakke punt niet oplost, krijg je dit. Het is een fundamenteel probleem en een worst case scenario. We kunnen het niet binnen een paar weken oplossen."

"We moeten het eerst begrijpen, want het is duidelijk dat we het gewoon niet begrijpen", vervolgde Verstappen zijn verhaal. "Daarna moeten we het oplossen, maar ik weet niet of dat dit jaar lukt. Hopelijk wel richting volgend jaar. Spanje heeft bijvoorbeeld geen hobbels en zou ons beter moeten liggen, maar er komen ook nog circuits aan die minder goed bij ons passen."

Titelstrijd

Uiteindelijk is er door de uitspraken van Verstappen en Marko maar één conclusie mogelijk: de beide problemen kunnen zomaar de prolongatie van de wereldtitel in gevaar gaan brengen. McLaren en Ferrari zitten Red Bull qua snelheid al op de hielen op traditionele circuits zonder hobbels en flinke kerbstones, laat staan als Verstappen wel met dat grote probleem moet dealen. Vergeet niet dat het in Miami en Imola ook al niet geweldig ging en Verstappen ook wel zijn talent moest inzetten om er een tweede en eerste plaats uit te slepen. Teamgenoot Perez kwam er bijvoorbeeld totaal niet aan te pas.

Verstappen weet ook dat er nog heel wat circuits zullen volgen waar hobbels wel een rol spelen. Als je dan met twee fundamentele problemen moet dealen én gedurende het weekend geen oplossing kan vinden, wordt het een heel lastig verhaal. Oké, Verstappen heeft een flinke marge in het kampioenschap, maar de weg naar Abu Dhabi is nog ontzettend lang. Een paar slechte races kunnen het verschil maken en de laatste weken is er weinig hoop. Red Bull moet hard aan de slag.

Praat mee!

Viaplay
x
Horner Red Bull-teambaas velt oordeel over Perez: "We verliezen opties"