Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lewis Hamilton

Glorie op eigen bodem: Een kijkje in Lewis Hamiltons triomfen op Silverstone

De cijfers liegen er niet om: Lewis Hamilton is niet alleen mateloos populair, maar ook mateloos goed op zijn thuiscircuit. Van de zeventien Britse Grands Prix waaraan de Mercedes-coureur deelnam, won hij maar liefst acht keer. RacingNews365 blikt terug op Hamiltons prestaties op Silverstone.

Lewis-Hamilton-Max-Verstappen-Silverstone-2019-RacingNews365
Special
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Nadat Lewis startte van poleposition in zijn debuutjaar (2007), zorgden pitstopproblemen ervoor dat de Brit terugviel naar de derde stek. Ferrari's Kimi Raikkonen won de race, Hamiltons teamgenoot Fernando Alonso werd tweede.

Een jaar later was het tijd voor gerechtigheid. Op een nat Silverstone Circuit ving Hamilton de race als vierde aan, achter respectievelijk teamgenoot Heikki Kovalainen, Mark Webber (Red Bull) en Kimi Raikkonen (Ferrari). Hamilton kende een superieure start en lag direct tweede bij het ingaan van de eerste bocht. In de vijfde raceronde haalde hij zijn teamgenoot in en greep hij de leiding.

Waar de rest van het veld letterlijk en figuurlijk zwemmend over de finish kwam - titelkandidaat Felipe Massa spinde maar liefst vijf keer(!) - liet Hamilton zien wie de baas was. Hij won de race met meer dan een minuut voorsprong op nummer twee Nick Heidfeld.

Onderaan dit artikel vind je een overzicht van alle finishes van Hamilton.

Hamilton wint in Silverstone 2008 © xpb.cc

2009 - 2013: Het wil maar niet lukken

In de jaren die volgden boekte Lewis wisselende resultaten tijdens de Britse Grand Prix. In 2009 finishte hij zestiende, mede vanwege het feit dat hij zijn laatste snelle ronde in de kwalificatie af moest breken wegens een crash van zijn één van zijn conculega's. In 2010 was Lewis dicht bij de overwinning, maar het was Webber die een foutloze race reed en als eerste over de finish kwam. In 2011 werd Hamilton vierde na een tegenvallende kwalificatie. Ook in zijn laatste jaar voor McLaren wist Hamilton geen potten te breken op zijn thuiscircuit; hij kwam als achtste over de eindstreep.

Vanaf 2013 kwam Hamilton uit voor het team van Mercedes. De Britse coureur klokte een imposante pole tijd, ruim vier tienden los van teamgenoot Nico Rosberg. Hamilton had een goede start en reed tot en met ronde acht aan de leiding. Het was een lekke band die een streep zette door de overwinning: de man uit Stevenage viel ver terug en finishte uiteindelijk vierde na een knappe inhaalrace.

De gouden jaren (2014 - 2021)

Zes jaar na zijn eerste overwinning in zijn thuisland zwaaide Hamilton opnieuw met de Britse vlag. De Mercedes-coureur ving de race aan vanaf de zesde stek, maar lag met dank aan een indrukwekkende start al snel op podiumkoers. In de openingsronde crashte Raikkonen zijn Ferrari, wat zorgde voor een rode vlag. Na de herstart passeerde Hamilton al snel de McLarens van Jenson Button en Kevin Magnussen, waarna hij aansloot op plaats twee achter teamgenoot Rosberg. Te midden van de race kreeg Rosberg een probleem met de versnellingsbak, waardoor Hamilton aan de leiding ging. De Brit maakte geen fouten en hengelde zijn tweede overwinning in het Verenigd Koninkrijk binnen.

Nog drie overwinningen op rij

In 2015 startte Hamilton vanaf pole op het circuit van Silverstone. Een goede strategie en een sterke race pace maakten dat Hamilton wederom won in Groot-Brittannië. Rosberg bezorgde de Duitse renstal een 1-2. Ook in 2016 was Lewis polesitter. De race startte achter de safety car wegens een grote hoeveelheid regen op de baan. Na de start reed Hamilton direct weg van teamgenoot Rosberg, die zijn handen vol had aan Max Verstappen. Terwijl Rosberg en Verstappen stuivertje wisselden om plaats twee, greep Hamilton foutloos de overwinning. Verstappen werd tweede, Rosberg stond op de laagste podiumtrede.

Hamilton, Verstappen en Rosberg op het podium in Silverstone 2016 © XPBimages

In een periode waarin Hamilton en Sebastian Vettel streden om de wereldtitel, was het Hamilton die in 2017 de meeste spierballen toonde op zijn thuiscircuit. De Mercedes-coureur reed onbedreigd naar de overwinning.

Een jaar later was het uitgerekend rivaal Vettel die als eerste over de finishlijn kwam. Dit ondanks dat Hamilton startte vanaf de eerste plek. Tijdens de openingsronde werd Hamilton geraakt door Vettels teamgenoot Raikkonen, waardoor hij terugviel naar de laatste plaats. Hoewel Vettel er met de winst vandoor ging, waren alle camera's gericht op Hamilton die zich terugknokte naar de tweede plaats.

In 2019 ving Hamilton de race aan vanaf plaats twee, achter Mercedes-collega Valtteri Bottas. Na een intens gevecht tussen de twee zilverpijlen was het Hamilton die aan het langste eind trok en zijn zesde overwinning in Engeland binnensleepte. Hamilton werd daardoor recordhouder; voorafgaand aan het weekend deelde hij het record voor meeste overwinningen van de Britse Grand Prix met Alain Prost en Jim Clark.

Hamilton wint op Silverstone in 2019 © XPBimages

2020: Chaos in de laatste ronde(s)

De 2020 Grand Prix van Groot-Brittannië werd wegens de corona pandemie verreden zonder fans, maar Lewis verlangen om de winst was er niet minder om. De Brit startte vanaf poleposition en reed al snel weg bij Bottas en Verstappen. Lange tijd waren er weinig zorgen voor Hamilton en diens teamgenoot, maar dat veranderde in de vijftigste raceronde.

Bottas kreeg - uit het niets - een lekke band en werd direct gepasseerd door Verstappen. In de laatste raceronde kreeg Hamilton hetzelfde probleem. In de tweede sector van het circuit ging zijn linker voorband eraan. Hamilton reed door terwijl hij de hete adem van Verstappen in zijn nek voelde, maar wist zijn zevende overwinning in het Verenigd Koninkrijk binnen te slepen met dank aan de flinke hoeveelheid marge die hij reeds had opgebouwd. Dit onder andere omdat Verstappen uit voorzorg voor een lekke band een pitstop maakte in de voorlaatste raceronde.

70th Anniversary Grand Prix

Om de F1-kalender gevuld te krijgen tijdens de coronapandemie, waren er twee races achter elkaar op het circuit van Silverstone. De tweede Grand Prix die werd verreden in Silverstone, kreeg de naam '70th Anniversary Grand Prix.'

In tegenstelling tot een week eerder, kon Hamilton niet opboksen tegen Verstappen. Hamilton en Bottas ondervonden allebei bandenproblemen. Toen zij hun pitstop maakten, greep Verstappen - gestart vanaf plaats vier - de leiding. Een betere strategie en een kleinere hoeveelheid bandenslijtage zorgen ervoor dat Verstappen als eerste over de eindstreep kwam, met elf seconden voorsprong op Hamilton.

Lewis Hamilton wint de Grand Prix van Groot-Brittannië in 2020 © XPBimages

2021: Onder vuur

2021 was een jaar dat gekenmerkt werd door de titelstrijd tussen Verstappen en Hamilton. Ook in Silverstone kwamen de twee kemphanen elkaar tegen. De Nederlander kende een betere start en ging aan de leiding in bocht één. Hamilton liet zich de kaas niet van het brood eten en ging direct het gevecht aan, wat abrupt ten einde kwam bij het ingaan van Copse Corner. De Brit plaatste zijn coureur aan de binnenzijde van de bocht en raakte Verstappen, die zich op de racelijn bevond. De Red Bull-coureur eindigde in de muur, Hamilton vervolgde zijn race op de tweede plaats. Charles Leclerc greep de leiding en reed lange tijd aan kop, mede vanwege een tien seconden tijdstraf die Hamilton ontving wegens de touché met Verstappen.

Hamilton was beduidend sneller dan Leclerc en haalde de Monegask in aan het einde van de race, wat hem zijn achtste - en meest controversiële - overwinning op Silverstone bezorgde.

2022: Through goes Hamilton!

In de meest recente editie van de Grand Prix van Silverstone kon Hamilton niet volledig opboksen tegen de snellere bolides van Red Bull en Ferrari. Ondanks dat haalde de Britse coureur het maximale uit zijn Mercedes. Aan het einde van de race haalde hij zowel Pérez als Leclerc in. Het tweetal ging wijd in de laatste bocht, waarvan Hamilton profiteerde. De zevenvoudig wereldkampioen glipte binnendoor en eindigde als derde. Zou Hamilton in 2023 een negende overwinning kunnen scoren op zijn thuiscircuit? De tijd zal het leren.

Alle resultaten van Lewis Hamilton op het Silverstone Circuit

Jaar Startplaats Eindpositie
2007 1 3
2008 4 1
2009 18 16
2010 4 2
2011 10 4
2012 8 8
2013 1 4
2014 6 1
2015 1 1
2016 1 1
2017 1 1
2018 1 2
2019 1 1
2020 (1) 1 1
2020 (2) 2 2
2021 2 1
2022 5 3

Ook interessant:

Sneu voor de andere F1-coureurs dat Max Verstappen meedoet

Eén ding was in Oostenrijk echter weer even voorspelbaar als altijd: Verstappen torende boven alles en iedereen uit. Hij toonde zich de baas van Red Bull, toch Coronel, Dimmers en Mosterdijk?

Dit weekend wordt de GP van Mexico verreden. Als Max Verstappen of een andere favoriet dit weekend wint in Mexico, betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen kondigt nieuwe gridstraf aan