Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Carlos Sainz

Heeft Sainz nog iets te bewijzen in zijn laatste Ferrari-jaar?

Carlos Sainz gaat dit jaar zijn laatste seizoen bij Ferrari in voordat hij wordt vervangen door Lewis Hamilton. Moet de Spanjaard, die op zoek is naar een nieuw team, zich nog bewijzen op het circuit?

Sainz Qatar
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het F1-seizoen van Carlos Sainz begon op een uiterst moeilijke manier. Nog voordat hij ook maar één meter had gereden, kreeg hij te horen dat hij aan het einde van 2024 bij Ferrari moet vertrekken. Sainz verklaarde vorig jaar nog dat hij hoopte het nieuwe seizoen in te gaan met een nieuw contract, maar in plaats daarvan zit hij nu zonder stoeltje en moet hij op jacht naar een nieuw team.

Bestaat de mogelijkheid dat Sainz volgend jaar niet in de Formule 1 te zien zal zijn? Het is onwaarschijnlijk en er is weinig twijfel over dat Sainz een belangrijke speler op de rijdersmarkt is. Maar voor de Spanjaard zullen er teams zijn waar hij zelf de voorkeur aan geeft, dus moet hij zich bewijzen op het circuit om dat gewenste stoeltje te bemachtigen.

De waarde van Sainz

De prestaties van Sainz in de afgelopen jaren hebben hem een goede reputatie opgeleverd. Zo was hij vorig jaar de enige coureur die erin slaagde om Red Bull van een zege af te houden, tijdens de GP van Singapore.

Lewis Hamilton was waarschijnlijk de enige coureur die het stoeltje van Sainz kon bedreigen. Ferrari greep natuurlijk de kans om de zevenvoudig wereldkampioen te contracteren, wat wel resulteerde in het onvermijdelijke vertrek van Sainz.

De 29-jarige coureur wordt beschouwd als een F1-veteraan met negen seizoenen in de Formule 1 op zijn conto. Tijdens zijn debuutjaar in 2015 nam hij het op tegen zijn snelle teamgenoot Max Verstappen. Waar Verstappen promoveerde naar Red Bull bleef Sainz bijna drie jaar bij Toro Rosso voordat hij de Red Bull-familie verliet en overstapte naar Renault.

			© XPBimages
	© XPBimages

Middenmoot

Sainz bracht één volledig seizoen door bij Renault voordat hij naar McLaren overstapte. Helaas voor Sainz kwam Renault nooit verder dan een plek in het middenveld toen hij er verbleef, terwijl de prestaties van McLaren alleen maar beter werden na het vertrek van de Spanjaard.

Maar toch, door veelvuldig in de punten te rijden en het optimale uit zijn wagens te halen, bleef Sainz een gewilde coureur en kreeg hij uiteindelijk een plek bij het meest lucratieve team van de F1: Ferrari.

Maar Ferrari is er de afgelopen jaren niet in geslaagd om voor titels mee te strijden. Sainz won er wel zijn eerste race door te zegevieren tijdens de GP van Groot-Brittannië in 2022, gevolgd door een tweede overwinning in Singapore vorig jaar.

Het overtreffen van teamgenoot Charles Leclerc was nooit een noodzaak en Sainz is ook niet bepaald in verlegenheid gebracht door de prestaties van de Monegask. Om zijn periode bij Ferrari een mislukking te noemen zou geen eer doen aan zijn prestaties van de laatste jaren.

Desondanks zal Sainz teleurgesteld zijn dat hij nog geen kans heeft gekregen om te strijden voor een wereldkampioenschap en misschien is dat wel het enige vraagteken dat boven zijn hoofd hangt als hij onderhandelingen bij een nieuw team ingaat. Is hij een coureur die in staat is om de druk van een sterke kopman aan te kunnen?

Bekijk hieronder in de tabel hoe de prestaties van Sainz zich ten opzichte van Leclerc verhouden. De tekst gaat daarna verder.

Charles Leclerc vs Carlos Sainz bij Ferrari

Sessie 2021 2022 2023 Totaal
Kwalificatie Leclerc 13 - 9 Sainz Leclerc 12 - 9 Sainz Leclerc 15 - 7 Sainz Leclerc 40 - 25 Sainz
Race Leclerc 14 - 9 Sainz Leclerc 15 - 7 Sainz Leclerc 12 - 10 Sainz Leclerc 41 - 26 Sainz

Wie zou hem kunnen contracteren?

Sainz' strategische beslissingen en berichten via de boardradio laten ook zijn volwassenheid en het lezen van een racesituatie zien, zelfs als de prestatiedruk hoog is. Dat hoge prestatieniveau zou genoeg moeten zijn om verschillende teams te interesseren. Maar waar zou hij terecht kunnen komen?

Een voor de hand liggende kandidaat is Mercedes, dat na twee teleurstellende jaren de titelstrijd weer wil aangaan. Een directe ruil met Hamilton zou een solide plek zijn voor Sainz, maar Mercedes heeft misschien andere ideeën over wie het in het team wil inpassen, namelijk Fernando Alonso of Andrea Kimi Antonelli.

Vertrekt Sainz naar Mercedes, dan zou dit de volgende grote fabrikant zijn waar hij onder contract komt te staan. Maar dat geldt ook voor Audi, dat in 2026 toetreedt tot de Formule 1 als vervanger van Stake F1/Sauber.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat Audi in zijn eerste seizoenen voor overwinningen zal strijden, zou Sainz een belangrijke rol kunnen spelen om het Duitse team naar een competitief niveau te loodsen. Sainz kan voor zijn inspanningen beloond worden met een langdurig contract en een potentiële kans om voor een titel te gaan vechten.

Of, mocht Mercedes ervoor kiezen om Alonso aan boord te halen, zou hij dan zijn idool bij Aston Martin kunnen vervangen voor het nieuwe tijdperk in de samenwerking met Honda? Wat er ook met Sainz gebeurt, er zal geen gebrek aan interesse zijn voor een coureur die zijn waarde in de F1 al lang bewezen heeft.

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Max in China