Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Het bizarre probleem dat Ricciardo mogelijk punten kostte in Qatar

Daniel Ricciardo had een groot gedeelte van de Grand Prix van Qatar te maken met een technisch probleem waardoor hij veel snelheid verloor. Na afloop van de race geeft hij tekst en uitleg.

De eerste Formule 1-race op het Losail International Circuit is er eentje om te vergeten voor Daniel Ricciardo. Hij kwalificeerde zich als veertiende en tijdens de race kwam hij niet veel verder. Van de buitenkant leek het gewoon een baalzondag die volgde op een baalzaterdag. Maar niets blijkt minder waar. De Australiër kampte in het begin van de race namelijk met een heel eigenaardig probleem. Hij moest al vroeg brandstof besparen, maar later bleek het om een fout te gaan. "We moesten al super vroeg in de race brandstof sparen", vertelt de McLaren-coureur tegen onder meer RacingNews365 . "Ik begon te sparen, ik dacht dat het veel was en het was nog niet genoeg. Tom (Stallard, zijn race-engineer, red.) zei: 'Je moet meer sparen, je moet meer sparen, het is niet genoeg'." "Het kwam tot een punt waarop we volgens mij op sommige momenten zelfs twee seconden per ronde verloren door brandstofbesparing." Daardoor kreeg Ricciardo ook te maken met allerlei andere problemen.

Opeens geen brandstof sparen meer

"Dan worden de remmen koud, de banden worden koud en verlies je ook grip. Het is een soort neerwaartse spiraal", legt de Australiër uit. Hij verloor veel tijd en moest gaan 'coasten', voor elke remzone al van het gas afgaan en de auto laten uitrollen naar de bocht. "We spaarden ongeveer de helft van de race brandstof en dat kostte ons veel, heel veel tijd. Ik coastte op elke bocht af en het was nooit genoeg." Maar opeens was het probleem over en kreeg de McLaren-coureur de opdracht om te pushen. "Ik weet niet wat er met het systeem gebeurde of dat ze een andere meting kregen ofzo. Maar toen zei Tom: 'Niet meer sparen, gewoon pushen', en ik zei: 'Wacht, geen brandstof meer sparen', en hij zei: 'Nee, gewoon pushen', dus ik had zoiets van: 'Ik ben zo in de war!' Dus er is duidelijk iets verkeerd gegaan."

Slechte start in Qatar

Bij de start van de Grand Prix ging er ook iets verkeerd bij Ricciardo. De Australiër verloor een aantal plaatsen en legt zelf uit wat er mis ging. "Mijn start zelf was niet slecht, maar volgens mij waren het Charles Leclerc en Lance Stroll die naast mij reden. Ik reed in het midden en ik kon de eerst bocht niet zien." "Ik probeerde de remborden te lezen, maar ik zag ze niet. Dus ik bleef tussen hen rijden zolang als ik dacht dat dat zou kunnen. Toen remde ik en zag ik dat het veel te vroeg was. Veel coureurs kwamen toen buitenom en hadden vrij baan."

Viaplay
x
Live Kwalificatie Formule 1 GP China 2024